Skräpmat – friterade potatisskal

Släng inte potatisskalet! Gör något läckert av det och njut av krispiga, friterade potatisskal till middagen eller kvällsmyset.

Det är inte ofta som vi skalar potatisen, men ibland när vi tex gör potatismos, soppa eller gratäng känns det ändå behövligt. Jag har dock ett flertal gånger blivit bjuden på alla dessa tre rätter med potatisskal i. Det är inte trevligt!

När vi skalar vår potatis innan någon typ av tillagning, sparar vi gärna skalbitarna och gör något av det, tex friterar dem och äter som snacks. Våra barn älskar friterade potatisskal. Det är roligt att göra god mat av något som annars brukar slängas.

Ingredienser:

  • Skal från potatisar
  • 0,5-1 liter olja till fritering, gärna rapsolja
  • salt och ev någon annan god krydda

Tillbehör: En kastrull med höga kanter, kastrullock, ett fat med hushållspapper på, en slev eller liknande att fiska upp skalen med.

Gör så här: Värm upp oljan i en kastrull med höga kanter. Ha alltid ett lock nära till hands när du friterar något! När du tror att oljan är varm kan du prova att lägga ner ett potatisskal. Börjar oljan runt skalbiten bubbla kraftigt är oljan lagom varm. Händer inget får du invänta varmare temperatur. Vi brukar fritera en näve skal åt gången och låta dem fritera tills de fått en gyllene färg. Därefter tas de upp och läggs på det pappersbeklädda fatet. Strö över salt och ev någon annan god krydda. Fritera sedan resten av potatisskalsbitarna i omgångar, på samma sätt som ovan.

Servera de varma och krispiga potatisskalen i stället för strips eller som snacks, gärna med en god dippsås tex feta-och timjanröra.

När friteringen är klar, brukar vi låta oljan svalna. Därefter silar vi den genom flergångskaffefilter och häller ner i en flaska. Oljan förvarar vi svalt till nästa gång vi ska fritera potatisskal.

Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Skräpmat – friterade potatisskal”

  1. Profilbild för Carina Liljeborg
    Carina Liljeborg

    Man kan göra som i filmen Guernsey Literary & Potato Peel Pie Society 👍

  2. För att kolla temperaturen på oljan kan man även använda en matpinne eller annat redskap av trä. Bubblar det så är det varmt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *