Förbered jorden med biokol – erbjudande

Biokol

Det här inlägget är ett samarbete med Grillkol.se och deras biokol på säck. I inlägget berättar vi hur man kan tillsätta biokol i sin odlingsjord under hösten. På så sätt förbereder man jorden inför kommande odlingsprojekt.

Under snart 10 år har vi tillfört biokol i våra odlingsjordar. Biokolen gör både jorden lucker och fukthållande samt skapar en varaktig volym. Särdeles bra är den i lätta jordar och i pallkragar i synnerhet.

Att ha ett gäng pallkragar färdiga för sen eller tidig sådd, lite beroende på när man anser att odlingsåret börjar och slutar, är sannerligen en investering. Vi frösår ett gäng grödor direkt i pallkragarna varje vinter och då är det smidigt att ha pallkragarna klara när tjälen bitit sig fast i dem, och de klåfingriga gröna fingrarna vaknar till liv. Har du även löv, kompost, ogräsensilage, ensilage och fallfrukt kan du också tillföra dessa material och blanda runt i odlingsjorden.

Tidigt under 2020 inledde vi ett samarbete med Grillkol.se som förutom grillkol även tillverkar biokol. Under de senaste snart 10 åren har vi odlat med biokol i våra jordar med riktigt bra resultat. I år använder vi Skogens biokol i våra odlingar.

Under oktober erbjuder företaget 10% i rabatt i webbshoppen vid beställning av biokol. Skriv rabattkoden: höstgrönt10. Erbjudandet gäller till den 31 oktober 2020.

Jord blandat med biokol
Vissa pallkragar och odlingsplättar kan man göra i ordning redan på hösten.

Höststädar försiktigt och tillför biokol.

När vi höststädar i våra odlingar är det mest för att vi ska så eller plantera något strax därefter. Ju mer man kan lämna orört i sin odling desto mer kan man skörda under vinter och vår, ja även under sommaren om man har tur. Kvarlämnad kål, persilja, stjälkselleri mm samt missad potatis kan många gånger överleva för att ge skörd ända in på nästkommande kalenderår.

Men skörd av vissa växter som potatis, bondbönor, rotselleri, ärtor och vitlök lämnar tomma platser och pallkragar efter sig. På dessa platser planterar vi en ny omgång med vitlök, oftast efter potatisen, och sår frön till spenat, dill, persilja och rotfrukter under sen höst eller tom under vintern på tjärad jord. Det är med dessa pallkragar jag jobbar med just nu, tillför biokol, näring och organiskt material. Jag gör dem redo för nya grödor, för nya äventyr.

Luckra jorden och tillför det svarta guldet.

Egen vitlök

I två pallkragar, där det tidigare vuxit potatis, har vi bestämt att vi ska odla vitlök. Vi fick en fin och stor skörd av våra Sibiriska vitlökar i år, så pass mycket att vi även fick över till eget utsäde, ca 45 stora fina klyftor.

Det första vi gör när vi förbereder en pallkrage är att luckra jorden med en grep, ta bort ogräs och i det här fallet samtidigt leta efter kvarglömda potatisar. Efter det tillför vi en säck biokol till vardera pallkrage om vi inte tidigare i vår tillsatt biokol. När det gäller vitlök gödslar vi även med 1, 5 liter pelleterat hönsgödsel i vardera pallkrage och bladar runt det hela ner till 10 – 15 centimeters djup.

Förbereder du pallkragen eller en odlingsplätt för sådd av tex spenat eller rotfrukter eller för tidig odling av sallat, behöver du inte ta lika mycket hönsgödsel, då räcker det med en tredjedel.

Biokol ger en varaktig luckerhet och hjälper till att behålla fukten.

Fakta biokol

Biokol är rätt och slätt träkol i en finare fraktion än den kol man grillar med och ofta med tillsats av något slags gödsel. Gör man kolet själv i majbrasan är det enklaste sättet att ladda biokolet genom att tillföra guldvatten ( kissa i det) eller tillföra koncentrerat hönsgödselvatten. Biokolet från Grillkol.se är redan laddat med hönsgödsel och har också ett tillskott av alger, stenmjöl och effektiva mikrober. Färdigt att använda närhelst du behöver det.

Träkol i jorden skapar en lucker jord, det kompost och olika gödsel även skapar. Fast istället för att få en effekt på 2 – 3 år kvarstår biokolets effekt i jorden i hundratals år. En av de största fördelarna med biokol är att det suger åt sig fukt och gör att speciellt pallkragejord som annars kan bli rätt torr behåller vätan betydligt bättre.

I det här erbjudandet får du 10% rabatt när du skriver rabattkoden: höstgrönt10 i webbshoppen vid beställning av biokol. Erbjudandet gäller till den 31 oktober.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Förbered jorden med biokol – erbjudande”

 1. Profilbild för AnnaKarin Svensson
  AnnaKarin Svensson

  Hej och tack för intressanta och lärorika inlägg.
  Är det samma biicool som man använder i bokashi-hinken?
  Mvh

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Nej det är inte samma produkt / Johannes

 2. Profilbild för Linda Nilsson
  Linda Nilsson

  Försöker beställa kolen med rabatt, men den har redan gått ut…???

  Mvh
  Linda

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ajdå, vi kommer ev göra flera grejer ihop med dem under våren. Håll utkik. / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *