Din varukorg är för närvarande tom!
Egen äppelcidervinäger – grunden

Tack vare att vi gör egen äppelcidervinäger har vi inte behövt köpa någon de senaste 12 åren. Det är ganska enkelt att göra äppelcidervinäger. Men det kräver tålamod, att man gillar att arbeta i sitt kök och har platser där denna härliga vätska kan födas och mogna fram.
Jag (Johannes) är uppvuxen med äppelcidervinäge, varm med honung och vatten i nappflaska som spädbarn och iskall med vatten som måltidsryck senare i livet. Jag har hört även att jag själv är en produkt av äppelcidervinäger, eller i alla fall att den spelade en väsentlig roll för mina föräldrars fertilitet. De hade snubblat över boken ”Vägen till hälsa genom honung och äppelcidervinäger” av Jarvis DeForest Clinton. Efter att de började konsumera äppelcidervinäger damp jag ner som ett brev på posten.


Fortfarande idag använder jag äppelcidervinäger väldigt ofta ( fast numera i en tekopp), med varmt vatten och honung , speciellt vid förkylningar. Jag dricker även den tillsammans med iskallt vatten och i alla maträtter där vi vill ha in syra använder jag den.
Ett axplock på recept där vi använder äppelcidervinäger:
Kålsallad med rostade frön och rucola
Potatissallad – på 5 olika vis


Två vinägervägar
Det finns två vägar till egen äppelcidervinäger. Den ena, ”mustmetoden”, är lite mer kostsam då man antingen behöver egen utrustning för att pressa ur musten eller uppsöka ett musteri. Den andra metoden, ”klyftmetoden”, är på sätt och vis enklare och billigare eftersom man varken behöver egen mustutrustning eller uppsöka ett musteri. Man skär istället äpplena i mindre bitar och tillsätter vatten och socker och låter musten laka ur under jäsningen. Personligen har vi ingen favoritmetod, resultatet blir lika bra oavsett vilken metod man använder, processen är densamma. Äpplen jäses till ”cider”, som senare via vinägermammor, bearbetas till alkohol och omvandlats till ättikssprit = vinäger
Man kan antingen spontanjäsa cidern, lättast med klyftmetoden då det finns naturliga jästsavampar på skalen, men man kan också tillsätta någon form av cider eller champagnejäst, rekommenderas vid mustmetoden. Många tycker att spontanjäsning ger en mer aromrik cider men vi vet inte om detta hänger med ända till vinägern. Vi tycker inte att smaken av vinägern har skilt sig åt beroende av vilken jäst som arbetat, snbarae styr alkoholhalt och komplexiteten i äpplenas aromer smaken.
Styrkan av den färdiga vinägern kan variera beroende på äpplen och alkoholhalt. Det man alltid vill, är att vinägern ska bli så stark som möjligt. Men ibland lyckas man inte så bra med det och får man en svag vinäger är det svårt att använda den till dressingar, däremot fungerar den bra att dricka, både som varm med honung eller utspädd i kallt vatten som måltidsdryck.
Vi ses i nästa inlägg där vi förklarar mer
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar