Tacosås – vi gör vår egna

2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått att denna sås även blivit riktigt populär bland alla er, våra följare. Här kommer en uppdaterad version av vår tacosås och ytterligare några tips.

Känslan av att själv veta exakt vad en tacosås, salsa, innehåller och bara använda egna rena och hemodlade råvaror är underbar. I princip är alla ingredienser till denna sås är möjliga att odla och framställa på egen hand, inklusive socker, vinäger och spiskummin. Så för den som anstränger sig lite extra är det inte en omöjlighet att göra en egen sås som till 100% tillverkats av egna händer och på egenodlade och grödor.

Läs mer om hur vi odlar socker: Odla sockerrör – från sådd till skörd

Styra smaken

När man gör sin egna tacosås kan man verkligen styra smaken och få den precis som man vill. Man tex ha i mald koriander, extra mycket vitlök eller överdriva den malda spiskumminen ifall man tycker att det är gott. Man kan också laborera med sötman och syran och ha i olika slags chili och olika styrkor på chili för att kalibrera hettan till hur stark man vill att såsen ska vara.

Eftersom både chili, paprika och tomater många gånger mognar långsamt har kokar vi ofta två såser, en på mogna frukter och en på mest omogna, gröna frukter. Den gröna såsen blev liksom en livlina bort från grön tomatmarmelad, som vi gärna bara gör ett par burkar av, ens det. Tacosås är långt mer användbar än marmelad och dessutom nyttigare då den inte innehåller lika mycket socker.

Se recepten här nedanför som en grund att arbeta utifrån, det är inte meningen att ni ska följa dem till punkt och pricka om du inte är lagd åt det hållet. Känn dig fri att experimentera dig fram.

Tacosås

Ingredienser röd tacosås

  • 2 l oskalade tomater, hackade så att det verkligen blir 2 liter och inte massor av luft.
  • 5 små hackade lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 – 10 chilifrukter efter tycke och smak
  • 1,5 tsk salt, kan behöva ökas vid avsmakningen
  • 2 msk spiskummin
  • 1/2 dl socker kan ökas om man vill ha såsen sötare
  • 1/2 dl vinäger kan ökas om man vill ha mer syra i såsen

Ingredienser Grön tacosås

  • 2 l oskalade gröna, gula och röda tomater, hackade så att det verkligen blir 2 liter och inte massor av luft.
  • 5 små hackade lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 – 10 chilifrukter efter tycke och smak
  • 1,5 tsk salt, kan behöva ökas vid avsmakningen
  • 2 msk spiskummin
  • 1/2 dl socker kan ökas om man vill ha såsen sötare
  • 1/2 dl vinäger kan ökas om man vill ha mer syra i såsen

Gör så här: Skär alla ingredienser i mindre bitar och blanda ner dem i en stor kastrull tillsammans med kryddor och resterande ingredienser. Koka såsen i ca 40 minuter tills den tjocknar, rör om då och då så att den inte bränner fast. Känns den för vattnig kan man först prova att stavmixa såsen, då blir såsen jämnare i konsistensen och kokka den lite till. I fall man vill få såsen tjockare, kan den eventuellt redas med lite maizena. Såsens vattnighet kan bero på hur mycket vätska tomaterna innehåller. Vår erfarenhet säger oss att köpetomater är mycket vattnigare än våra egenodlade och en sådan sås kan behöva koka längre. Tänk på att såsen blir tjockare när den svalnat.

Tips 1 rätt syrlighet: Ha gärna din favoritköpe tacosås tillgänglig och använd den som smak och konsistens referens när du smakar av din sås. Det är framför allt alldeles för lätt att vara lite väl försiktig med syran/ vinägern. För att de ska bli rätt smak på tacosåsen behöver man mer syra än vad man oftast kan tro.

Tips 2 kalibrera hettan: Alla är olika känsliga för chili. Så när man gör tacosås, speciellt när man är flera i familjen typ barn, är vårt tips att man kokar två såser samtidig eller tex delar på ett recept i två kastruller och gör den ena svag och den andra stark.

Tips 3 förvaring: Vill man undvika mögel kan man tillsätta atamon för ökad hållbarhet, se mer info på resp förpackning i så fall. Man kan även konservera burkarna om man har en konserveringsapparat. Är du osäker på vilket PH värde din sås har, det är svårt att mäta ifall det ligger under 4,6, rekommenderar vi att du tryck-konserverar dina burkar för att helt undvika risken för botulism.

Man kan även frysa in såsen i platta plastpåsar som man plattar till så att man lätt kan bryta av en bit sås och tina vid behov. Ett smart sätt är att frysa såsen i iskuber och ta ut vid behov. När vi hade småbarn, och gjorde en hel del barnmat själva, införskaffade vi lite större formar i silikon, de fungerar ypperligt även till tacosås.

För dig som odlar Tomatillo vill vi verkligen slå ett slag för såsen Salsa verde, den är helt fantastisk! Receptet till denna sås finner du här: Salsa verde – vårt bästa recept

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *