Din varukorg är för närvarande tom!
Rödkål med kummin
Rödkål är ett måste för mig på julafton men jag njuter gärna denna delikata sidorätt både innan och efter den 24 december. Det här är ett recept som även fungerar för vegetarianer då rödkålen inte innehåller något skinkspad.
Visst är det lite märkligt att den här sidorätten bara heter ”rödkål” som grönsaken den baseras på? Kan vi istället döpa den till julrödkål för att hålla isär begreppen? När jag var ung fick jag smaka en av de ljuvligaste julrödkålar man kan tänka sig. Innan hade jag bara kommit i kontakt med färdigkokt rödkål på burk och som jag där och då lärt mig att tycka väldigt mycket om. Men det var inte förrän jag fick smaka Uta Jacobs hemkokta rödkål som mina smaklökar fick smaka den ljuvligaste kålen av de alla. Hon kryddade den nämligen med kummin och gjorde den från grunden på färsk rödkål.
Det här receptet är ett försök till att efterskapa Utas goda julrödkål. I mitt recept använder jag vinterskördad spetskål av sorten Kalibos, egen sirap från sockerrören vi odlade på takfarmen under sommaren, kummin från pallkragen bredvid, hemgjord äppelcidervinäger, egenkokt vinbärssaft och några härligt syrliga Aromaäpplen som vi fick av Börje och Annika, våra odlarvänner vid skogsträdgården.
Ingredienser
- 500g röd spetskål
- 25 g smör
- 2- 3 msk rapsolja
- 2 medelstora äpplen
- 1 rödlök, modell mindre
- 0,5 dl sirap
- 1 msk kumminfrön
- 1-2 tsk salt
- 1 dl koncentrerad vinbärssaft
- 1,5 dl öl
- 1 grönsakbuljongtärning
Gör så här: Strimla rödkålen, rödlöken och de skalade och urkärnade äpplena på en mandolin. Fräs därefter ingredienserna i smöret och rapsoljan på medelvärme så att de mjuknar och det börjar att dofta gott. Häll därefter i öl, saft, sirap, salt, kummin och buljongtärningen. Låt det småsjuda på medelvärme med lock på i ca en timme. Rör då och då så att det inte fastnar och bränns. Späd med lite vatten om du tycker att det ser torrt ut. Förvara rödkålen svalt, den håller i flera dagar i kylen. Vill du ha en mindre söt julrödkål kan du strunta i sirapen och istället ta lite mer öl.
Lycka till / Johannes
Våra senaste inlägg
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Rödkål med kummin”
Vilken öl passar bäst?
Vi tog en mörk lager. Men det passar nog bra med vilken öl som helst.
Tack, då ska jag prova mej fram 😀
Lämna ett svar