Din varukorg är för närvarande tom!
Gör gratisplantor av dina gurkor

Gör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia av den man redan har. Det gör livet lite enklare men också att kilopriset på dina gurkor sjunker, ja kanske rasar. Du behöver ju inte köpa så många dyra frön.
Eftersom jag är en ganska klåfingrig odlare och har klippt i tomater under många år är det ju inte långsökt att göra likadant med andra växter. När jag började föröka gurkorna genom sticklingar tänkte jag, varför har jag inte gjort det här tidigare när det är så enkelt och resultatet blir så bra. Men det är ju så med odlandet, det finns så mycket mer att hela tiden lära och leka med. En bieffekt och stor bonus med sticklingar är att man spar en hel del pengar då man kan göra en exakta kopia av den planta man har, oavsett om det är en sortäkta, F1 eller parternokarp gurka. Bara det!
Vill du läsa fler av våra gurkinlägg
- Gurka – så odlar vi den inomhus
- Skörda gurka – om partenokarpa sorter, skördetid och beska gurkor.
- Så gör du för att ta frön från gurka
- Syra gurka
- Ättiksgurka
- Gurktzatziki
Du har väl inte missat hur vi klipper våra tomater: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem


Göra gratisplantor = Klippa sticklingar
Själva klippandet är inte svårt och kan göras i princip när du vill i ett gurkstadie, ja inte när de är för små förstås, det ska ju vara lagom stora. Du kan även klippa gurkplantor som drabbats av spinn om topparna ser fina ut, mycket lättare att få ordning på topparna än hela spinninvaderade plantor. På bilden bredvid syns två tänkbara ställen att klippa för att få en stickling. Då får du en ny gurkplanta och gurkplantan som är kvar kan bilda sidoskott och fortsätta att växa och ge gurkor.
Oftast gör jag så att jag hellre klipper en inomhusgurkplanta då när plantan närmar sig taket (Som på den vänstra plantan på bilden ovan där Tora skördar gurkor). Den ska ju ändå bromsa in när möjligheten till ljus försvinner. Jag låter oftast bli att klippa och störa plantor när de växer om jag kan, det är liksom min läggning. Att skörda gurksticklingar när de ändå ska upp i taket känns mer naturligt för mig, men man kan göra lite som man vill.

- Hur man lyckas bekämpa spinnkvalster inomhus: Bekämpa spinnkvalster med MyrNIX
- Hur man lyckas med att bekämpa spinnkvalster i växthus: Bekämpa spinnkvalster i växthus med MyrNIX
- Lite allmänt om spinnkvalster: Gurkdöden – spinnkvalster






Var ska sticklingen bo?
Det är verkligen fascinerande att se hur en växt skickar ut nya rötter från en avklippt del. Det är delvis därför jag mer eller mindre alltid sticklingsförökar gurkor, sötpotatis, tomater och krukväxter i vatten. Jag gillar att se processen, förvandlingen. En annan orsak till vattenförökning är att man slipper sticklingar som slokar av vätskebrist när man sätter dem i såjord. Börjar de sloka av vätskebrist brukar det inte vara någon fara så länge man håller koll på att såjorden är fuktig, men att ha dem i vattenglas och vaser gör det ju helt klart mycket enklare att ha koll på sticklingarna.




Slutplantering av gratisplantor
När sticklingarna har bildat ungefär så många rötter som på bilderna ovanför är de att beteckna som likvärdiga som gurkplantor du odlat fram från frö. Nu är det dags att plantera dem i de krukor där man vill att de ska bo. Det kan tyckas lite omständigt men när jag odlar växter inomhus, små eller stora, ugnsbakar jag jorden i ugnen på 150 grader i två timmar. Det gör jag för att undkomma sorgmyggornas larver som kan äta på plantornas rötter. Man kan använda vilken planteringsjord man vill eller tex blanda hälften kokosfiber med torvbaserad planteringsjord.
Förutom jord behöver gurkorna näring och man kan göra på i huvudsak två sätt. Antingen tillsätter man ca 50- 100 g fast pelleterat ”giftfritt” grönsaksgödsel av något slag i jorden i krukan 5 – 10 liter och blandar runt gödslet i jorden, eller så vattnar man med en svag näringslösning tex blomstra men 4 – 6 mått per 5 liter vatten och vid varje vattning. Det blir lika bra resultat hur du än gör, bara en smaksak. En del lite mer vågade odlare vattnar med sitt utspädda kiss även inomhus.
OBS! Se upp för gifter i gödsel: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?
Giftfri flytande näring: Blomstra – ett riktigt bra flytande gödsel
Fyrkantigt
Sticklingarna/plantorna fick hamna i fyrkantiga krukor, för att jag tycker att fyrkantigt är så himla praktiskt på fönsterbrädan. Just de här krukorna har ett vattenmagasin men själva krukan är inte så pass genomtänkt konstruktionsmässigt att man kan förlita sig på vattenmagasinet. Men den är väldigt praktisk för fönsterodling pga sin form och för växter som vill eller klarar av att vara översvämmade som tex sodaört. Se till att ni vattnar gurkan löpande utan att den inte blir stående i vatten.








Skötsel av gurkorna
Har du kommit så här långt är det bara att vattna och vänta och se till att du knutit upp typ steksnören i gardinstången eller spikat fast dem i listen ovanför. Det är absolut det bästa stödet för gurkor då deras tentakler för fastsättning kommer att hitta dem och snurra sig fast i dem. Häng gärna flera steksnören med avstånd i fönstret och hjälp gurkan att hitta dem.
Läs mer om att odla gurka inomhus: Gurka – så odlar vi den inomhus
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar