Din varukorg är för närvarande tom!
Pankopanerade grönsaker – lök, zucchini, paprika, tomat och trädgårdsbönor
Det är fasligt gott med friterade och pankopanerade grönsaker, särskilt om man har ett gäng med egenodlade. Här berättar vi om vad vi tycker blir bäst!
Det finns många typer av friterade grönsaker. Vi ville göra pankopanerade och inhandlade panko som är ungefär som ströbröd men med lite annan struktur. Grönsakerna vid denna middag var tomat, zucchini, lök, paprika och trädgårdsbönor.
Läs mer: Pankopanerade grönsaker – lök, zucchini, paprika, tomat och trädgårdsbönorIngredienser
- grönsaker
- 1 påse panko
- 1-2 dl vetemjöl
- 1-2 ägg
- salt och peppar
- någon liter olja till fritering eller så kan man steka grönsakerna i mindre mängd olja
Vi gjorde så här: Tomaten, zucchinin och löken skar vi i skivor och bönorna och paprikan lät vi vara hela. I en djup tallrik la vi vetemjöl, samt salt och peppar. I en djup tallrik fick ett lättvispat ägg vara och i den tredje djupa tallriken I en djuptallrik öste vi ner panko. Därefter såg vi till att alla grönsaker först rullades i mjölet så att det fastnade överallt på grönsakerna. Efter mjölet la vi grönskerna i det lättvispade ägger och försökte få ägget att fastna runt om, på grönskaerna. Sist rillade vi grönsakerna i panko.
Det går säkert lika bra att steka som att fritera, men vi friterade. När man ska fritera i kastrull, som vi oftast gör, är det 180 grader som brukar bli bäst. Så först värmer man upp oljan innan man lägger ner några grönsaker i taget. När paneringen har fått en gyllengul färg är de klara. Vi brukar lägga hushållspapper på en tallrik och så får det som vi friterat ligga där ett tag. På så sätt tar papperet hand om den överflödiga oljan. Man kan lägga ner friterade grönsaker en gång till om man vill värma upp dem eller få till en lite bättre yta.
Under panerandet gick allt bra, mjöl, ägg och panko fastnade fint på alla våra grönsaker. Men under friteringen ville paneringen nästa glida av helt på bönor och paprika. Gott blev det hursomhelst, men lite av en besvikelse för just dessa grönsaker. Nästa gång ska vi testa broccoli, blomkål och aubergine. Bryssel- och rosettkål som vi tror kan bli jättebra. Vi har inte givit upp helt när det gäller bönor och paprika. Vi tror att om man förkokar bönorna så kanske paneringen fastnar bättre och gällande paprika anar vi att om man först ugnsbakar dem lite lätt så att man kan skala dem så kan paneringen även fastna på dem.
Serveringsförslag:
Allra bäst är det att njuta dessa läckerheter allteftersom de blir klara. Men vill man äta allt samtidigt kan man ha ugnen på på tex 150 grader och lägga grönsakerna i en form vart efter de är friterade och klara. Man kan exempelvis ha en god dipp eller varför inte flera dipper att doppa grönsakerna i. På så sätt blir det mer som snacks. Ett annat förslag är att ha dessa friterade läckerheter på en buffé. Man kan också koka ris och gör någon varm gryta eller sås att äta grönsakerna ihop med.
Flera smarriga grönsaksrecept finns i vårt receptgalleri.
Odla egna ingredienser:
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Ta frön från jätteeternellerVi älskar jätteeterneller och ser till att ta frön från dem varje år. De senaste tre åren har vi faktiskt varit helt självförsörjande på frön från jätteeterneller. Den färg som attraherat oss mest… Läs mer: Ta frön från jätteeterneller
- Egna krossade tomater i ugnenAtt göra egna krossade tomater i ugnen är lätt och fantastiskt gott. Det enda du behöver är en mängd färska tomater, egenodlade eller köpta, en ugn och en djup plåt. Det här är… Läs mer: Egna krossade tomater i ugnen
- Farbror grön plockar svamp- KarljohanJag fann ett gäng karljohan (Boletus edulis) eller stensopp som den också kallas. Det var en hel armé, släkt eller klan av svampar. Det finns en inre girighet när man plockar svamp som… Läs mer: Farbror grön plockar svamp- Karljohan
- Mustig zucchinisoppa med tomater och vitlökHar du testat att laga zucchinisoppa? Under augusti och september har vi ett överflöd av zucchini och passar på att göra denna soppa lite oftare. Vid den här tiden i olika trädgårdsforum ser… Läs mer: Mustig zucchinisoppa med tomater och vitlök
- Egen äppelcidervinäger – grundenTack vare att vi gör egen äppelcidervinäger har vi inte behövt köpa någon de senaste 12 åren. Det är ganska enkelt att göra äppelcidervinäger. Men det kräver tålamod, att man gillar att arbeta… Läs mer: Egen äppelcidervinäger – grunden
- Torka blommor i kattsand!Det går alldeles utmärkt att torka blommor i kattsand för att göra eterneller av dem. Det är verkligen smått fantastiskt att man kan bevara sina blommor på det här enkla sättet, att det… Läs mer: Torka blommor i kattsand!
- Jäsa tomatfrön för den stilmedvetna odlarenVisst kan man kleta ut sina tomatfrön på ett hushållspapper och riva av dem vid sådd, det är verkligen inte fel, men det är kanske inte det snyggaste! Om man vill vara lite… Läs mer: Jäsa tomatfrön för den stilmedvetna odlaren
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar