Din varukorg är för närvarande tom!
Pankopanerade grönsaker – lök, zucchini, paprika, tomat och trädgårdsbönor

Det är fasligt gott med friterade och pankopanerade grönsaker, särskilt om man har ett gäng med egenodlade. Här berättar vi om vad vi tycker blir bäst!
Det finns många typer av friterade grönsaker. Vi ville göra pankopanerade och inhandlade panko som är ungefär som ströbröd men med lite annan struktur. Grönsakerna vid denna middag var tomat, zucchini, lök, paprika och trädgårdsbönor.
Läs mer: Pankopanerade grönsaker – lök, zucchini, paprika, tomat och trädgårdsbönorIngredienser
- grönsaker
- 1 påse panko
- 1-2 dl vetemjöl
- 1-2 ägg
- salt och peppar
- någon liter olja till fritering eller så kan man steka grönsakerna i mindre mängd olja
Vi gjorde så här: Tomaten, zucchinin och löken skar vi i skivor och bönorna och paprikan lät vi vara hela. I en djup tallrik la vi vetemjöl, samt salt och peppar. I en djup tallrik fick ett lättvispat ägg vara och i den tredje djupa tallriken I en djuptallrik öste vi ner panko. Därefter såg vi till att alla grönsaker först rullades i mjölet så att det fastnade överallt på grönsakerna. Efter mjölet la vi grönskerna i det lättvispade ägger och försökte få ägget att fastna runt om, på grönskaerna. Sist rillade vi grönsakerna i panko.

Det går säkert lika bra att steka som att fritera, men vi friterade. När man ska fritera i kastrull, som vi oftast gör, är det 180 grader som brukar bli bäst. Så först värmer man upp oljan innan man lägger ner några grönsaker i taget. När paneringen har fått en gyllengul färg är de klara. Vi brukar lägga hushållspapper på en tallrik och så får det som vi friterat ligga där ett tag. På så sätt tar papperet hand om den överflödiga oljan. Man kan lägga ner friterade grönsaker en gång till om man vill värma upp dem eller få till en lite bättre yta.
Under panerandet gick allt bra, mjöl, ägg och panko fastnade fint på alla våra grönsaker. Men under friteringen ville paneringen nästa glida av helt på bönor och paprika. Gott blev det hursomhelst, men lite av en besvikelse för just dessa grönsaker. Nästa gång ska vi testa broccoli, blomkål och aubergine. Bryssel- och rosettkål som vi tror kan bli jättebra. Vi har inte givit upp helt när det gäller bönor och paprika. Vi tror att om man förkokar bönorna så kanske paneringen fastnar bättre och gällande paprika anar vi att om man först ugnsbakar dem lite lätt så att man kan skala dem så kan paneringen även fastna på dem.
Serveringsförslag:
Allra bäst är det att njuta dessa läckerheter allteftersom de blir klara. Men vill man äta allt samtidigt kan man ha ugnen på på tex 150 grader och lägga grönsakerna i en form vart efter de är friterade och klara. Man kan exempelvis ha en god dipp eller varför inte flera dipper att doppa grönsakerna i. På så sätt blir det mer som snacks. Ett annat förslag är att ha dessa friterade läckerheter på en buffé. Man kan också koka ris och gör någon varm gryta eller sås att äta grönsakerna ihop med.

Flera smarriga grönsaksrecept finns i vårt receptgalleri.
Odla egna ingredienser:
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar