Din varukorg är för närvarande tom!
Varför blommar betorna?

Varför blommar betorna? Ibland händer det att betor av olika slag blommar. I det här inlägget berättar vi om varför och om hur man kan undvika det i framtiden.
Rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitbetor, ja, alla betor är tvååriga. Det betyder att de under sitt första år eller säsong växer upp med blad och utvecklar sin rot. Under vintern, om man inte skördar alltså, viller betorna för att nästkommande vår och sommar blomma och därmed utveckla frön. Vi som odlar betor gör det allra oftast för att kunna skörda rotklumpar att tillaga eller på annat sätt äta upp.
Det finns också såklart odlare som vill ha egna betfrön. Fröodlarna låter då sina betplantor vara kvar i odlingen så att de kan övervintra ( om man bor i en så gynnsam zon). Andra tar upp betorna och förvarar dem i till exempel en jordkällare och planterar dem åter i jorden under kommande vår. Under våren år två växer bladverket upp och en ganska hård stjälk bildas. Ganska snart därefter kan man ana blomknoppar. Blir blommorna sedan pollinerade kan en fröodlare skörda sina egna frön.

Varför blommar betorna?
Om man inte är fröodlare blir man ganska förvånad om bladverket på betorna plötsligt utvecklas till en stjälk, särskilt om det händer under samma år som man sått dem. Om en rödbeta, gulbeta, vitbeta eller polkabeta få för sig att blomma betyder det att den på något sätt blivit programmerad att göra det. Det kyliga vädret under en vinter startar blomningsprocessen. Om plantor blir utsatta för kall väderlek under våren sker samma sak som under en vinter. Om man sår betfröna utomhus tidigt på våren eller vintern eller planterar ut förodlade plantor lite för tidigt, kan det hända att plantorna blir utsatta för någon köldknäpp och därmed blir omprogrammerade till blomning.
Kan man inte kallodla betor?
När vi pratar om att odla kallt har vi olika tidpunkter för olika slags grödor. Till exempel sår vi perenner utomhus redan i januari eller februari. Det går bra eftersom de ska klara av att övervintra. Perenner är ju fleråriga. Många grönsaker såsom kålväxter, sallat, lökväxter och ganska många örter kan vi så utomhus i februari och framåt. De är också tåliga mot kall väderlek. Betorna, mangold och basilika är exempel på grödor som vi väntar med att så utomhus till den värsta vintern är helt över. Hos oss är det safe att så dessa i slutet av mars eller i april. Om man sår betor eller mangold (som är släkt med betorna) tidigare än i slutet av mars utomhus, så kan det alltså finnas en risk för att plantorna kan börjar blomma, särskilt om det blir riktigt kallt.


Kan man äta blommande betor?
Det kan hända att rotklumpen blir lite trist och till och med träig om blomning pågår. Bäst är att ta upp alla som blommar, gärna så fort man anar att blomning kan bli aktuell, och skära dem mitt itu. Ser betornas innandöme ut som vanligt, det vill säga som betor som inte blommar, så brukar de kunna användas som vanligt. Väntar man för länge kan betorna bli träiga och tråkiga. Prova då att riva eller skära si småbitar och blanda ner i grytor eller soppor.
Kan jag ta egna frön?
Kanske kan det vara lockande att låta några betor stå kvar och blommar så att man sedan kan ta egna frön. Det kan verkligen vara roligt. Om du har vintersått och därmed fått betorna att blomma så borde du kunna ta fröna. Men har du inte sått för tidigt och du inte kan minnas att det varit särskilt kallt under plantornas liv, så kan det vara en god idé att låta bli att ta frön. Man vill helst ha frön som kommit från en planta som klarar relativt låg temperatur och inte så lätt går upp i blom.



Vill du läsa fler artiklar om betor som vi skrivit är du välkommen att klicka in på någon av rubrikerna här nedanför.
- Odla kallt – vårså betor
- Gulbetor – omplantera eller inte?
- Skörda rödbetor, gulbetor och andra betor
- Mysteriet med betornas frön
- Risotto med svartkål och citronmarinerade gulbetor
- Rödbetsrisotto med timjan och rostade hasselnötter
- Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad
- Rödbetssoppa med lök och kål
- Vår egna rödbetssallad
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar