Varför blommar betorna?

Varför blommar betorna? Ibland händer det att betor av olika slag blommar. I det här inlägget berättar vi om varför och om hur man kan undvika det i framtiden.

Rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitbetor, ja, alla betor är tvååriga. Det betyder att de under sitt första år eller säsong växer upp med blad och utvecklar sin rot. Under vintern, om man inte skördar alltså, viller betorna för att nästkommande vår och sommar blomma och därmed utveckla frön. Vi som odlar betor gör det allra oftast för att kunna skörda rotklumpar att tillaga eller på annat sätt äta upp.

Det finns också såklart odlare som vill ha egna betfrön. Fröodlarna låter då sina betplantor vara kvar i odlingen så att de kan övervintra ( om man bor i en så gynnsam zon). Andra tar upp betorna och förvarar dem i till exempel en jordkällare och planterar dem åter i jorden under kommande vår. Under våren år två växer bladverket upp och en ganska hård stjälk bildas. Ganska snart därefter kan man ana blomknoppar. Blir blommorna sedan pollinerade kan en fröodlare skörda sina egna frön.

Varför blommar betorna?

Om man inte är fröodlare blir man ganska förvånad om bladverket på betorna plötsligt utvecklas till en stjälk, särskilt om det händer under samma år som man sått dem. Om en rödbeta, gulbeta, vitbeta eller polkabeta få för sig att blomma betyder det att den på något sätt blivit programmerad att göra det. Det kyliga vädret under en vinter startar blomningsprocessen. Om plantor blir utsatta för kall väderlek under våren sker samma sak som under en vinter. Om man sår betfröna utomhus tidigt på våren eller vintern eller planterar ut förodlade plantor lite för tidigt, kan det hända att plantorna blir utsatta för någon köldknäpp och därmed blir omprogrammerade till blomning.

Kan man inte kallodla betor?

När vi pratar om att odla kallt har vi olika tidpunkter för olika slags grödor. Till exempel sår vi perenner utomhus redan i januari eller februari. Det går bra eftersom de ska klara av att övervintra. Perenner är ju fleråriga. Många grönsaker såsom kålväxter, sallat, lökväxter och ganska många örter kan vi så utomhus i februari och framåt. De är också tåliga mot kall väderlek. Betorna, mangold och basilika är exempel på grödor som vi väntar med att så utomhus till den värsta vintern är helt över. Hos oss är det safe att så dessa i slutet av mars eller i april. Om man sår betor eller mangold (som är släkt med betorna) tidigare än i slutet av mars utomhus, så kan det alltså finnas en risk för att plantorna kan börjar blomma, särskilt om det blir riktigt kallt.

Kan man äta blommande betor?

Det kan hända att rotklumpen blir lite trist och till och med träig om blomning pågår. Bäst är att ta upp alla som blommar, gärna så fort man anar att blomning kan bli aktuell, och skära dem mitt itu. Ser betornas innandöme ut som vanligt, det vill säga som betor som inte blommar, så brukar de kunna användas som vanligt. Väntar man för länge kan betorna bli träiga och tråkiga. Prova då att riva eller skära si småbitar och blanda ner i grytor eller soppor.

Kan jag ta egna frön?

Kanske kan det vara lockande att låta några betor stå kvar och blommar så att man sedan kan ta egna frön. Det kan verkligen vara roligt. Om du har vintersått och därmed fått betorna att blomma så borde du kunna ta fröna. Men har du inte sått för tidigt och du inte kan minnas att det varit särskilt kallt under plantornas liv, så kan det vara en god idé att låta bli att ta frön. Man vill helst ha frön som kommit från en planta som klarar relativt låg temperatur och inte så lätt går upp i blom.

Vill du läsa fler artiklar om betor som vi skrivit är du välkommen att klicka in på någon av rubrikerna här nedanför.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *