Din varukorg är för närvarande tom!
Julrecept – Skurna pepparkakor med ädelostcremé

Om man inte orkar baka vanliga pepparkakor men ändå inte helt vill vara utan, kan man istället baka dessa skurna pepparkakor i stället. Minst lika goda om inte ännu lite godare. Dessutom innehåller de mandelspå som är så gott i kakor. Fördelen med dessa kakor är att de tar kortare tid att baka eftersom man inte kavlar ut någon deg, utan istället skär skivor.
Skurna pepparkakor med ädelostcremé
Ingredienser till 50-60 st
- 1 dl mandelspån eller skållad mandel
- 100 g rumstempererat smör
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 dl ljus sirap
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk riven färsk ingefära eller mald torkad
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 tsk malda kryddnejlikor
- Någon nypa salt
- 0,5 tsk bikarbonat
- 2,75 dl vetemjöl
- ädelost
- gräddfil
Gör så här: Vispa ihop smör, strösocker och sirap med elvispen. Tillsätt kryddorna. Blanda mjöl och bikarbonat separat. Vänd sedan i mjölblandningen i smörblandningen. Använd elvispen för att blanda allt väl. Vänd ner mandeln och rör med en slev tills det verkar jämnt fördelat. Lägg degen på ett bakbord och forma den till en rulle, ca 25-30 centimeter. Rulla in den i plastfolie och låt ligga i kylskåpet i några timmar, gärna över natten. Degen kan också i detta skede frysas och sedan tas fram och gräddas vid annat tillfälle.
När det är dags att grädda kakorna, sätter man ugnen på 175 grader. Sedan skär man rullarna i tunna skivor. Tänk att det ska bli 50-60 skivor. Skivorna läggs på plåt med bakplåtspapper och gräddas i mitten av ugnen i ca 8-9 minuter. Låt kakorna svalna på galler.
Till pepparkakorna kan man servera en ädelostcremé. Ta en klick ädelost och ungefär lika mycket gräddfil. Mosa ihop med en gaffel. Lägg i en liten skål och servera.
Till glöggmyset är det roligt att krydda egen glögg och framför allt gott: Julens godaste glögg – Äppelglögg, Egen vinbärsglögg
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar