Julrecept – Skurna pepparkakor med ädelostcremé

Om man inte orkar baka vanliga pepparkakor men ändå inte helt vill vara utan, kan man istället baka dessa skurna pepparkakor i stället. Minst lika goda om inte ännu lite godare. Dessutom innehåller de mandelspå som är så gott i kakor. Fördelen med dessa kakor är att de tar kortare tid att baka eftersom man inte kavlar ut någon deg, utan istället skär skivor.

Skurna pepparkakor med ädelostcremé

Ingredienser till 50-60 st
  • 1 dl mandelspån eller skållad mandel
  • 100 g rumstempererat smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk riven färsk ingefära eller mald torkad
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • Någon nypa salt
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 2,75 dl vetemjöl
  • ädelost
  • gräddfil

Gör så här: Vispa ihop smör, strösocker och sirap med elvispen. Tillsätt kryddorna. Blanda mjöl och bikarbonat separat. Vänd sedan i mjölblandningen i smörblandningen. Använd elvispen för att blanda allt väl. Vänd ner mandeln och rör med en slev tills det verkar jämnt fördelat. Lägg degen på ett bakbord och forma den till en rulle, ca 25-30 centimeter. Rulla in den i plastfolie och låt ligga i kylskåpet i några timmar, gärna över natten. Degen kan också i detta skede frysas och sedan tas fram och gräddas vid annat tillfälle.

När det är dags att grädda kakorna, sätter man ugnen på 175 grader. Sedan skär man rullarna i tunna skivor. Tänk att det ska bli 50-60 skivor. Skivorna läggs på plåt med bakplåtspapper och gräddas i mitten av ugnen i ca 8-9 minuter. Låt kakorna svalna på galler.

Till pepparkakorna kan man servera en ädelostcremé. Ta en klick ädelost och ungefär lika mycket gräddfil. Mosa ihop med en gaffel. Lägg i en liten skål och servera.

Till glöggmyset är det roligt att krydda egen glögg och framför allt gott: Julens godaste glögg – Äppelglögg, Egen vinbärsglögg

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *