Din varukorg är för närvarande tom!
Saffransbullar med vaniljfyllning till glöggmyset

Så här års är det aldrig hel med saffransbullar. Vi brukar göra lite olika varianter eftersom vi tycker att de traditionella ofta kan bli ganska torra och trista fort. Denna bulle är en variant av vaniljbullar med härlig kräm inuti. Perfekt till glöggmyset!
Ingredienser
Deg
- 75 g smör
- 1,5 dl mjölk
- 0,5 dl vispgrädde
- 25 g jäst
- 1 pkt saffran
- 4 msk socker
- 1 ägg
- 1 krm salt
- 7,5 dl vetemjöl
Vaniljkräm
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl grädde
- 3 äggulor
- 3 msk Maizena
- 2 msk socker
- 1 msk vaniljsocker
Garnering
- smält smör
- strösocker
Gör så här: Börja med degen. Smula jästen i en stor bunke, gärna i en bakmaskin. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och grädde och låt blandningen bli ljummen (37°) och häll det sedan över jästen. Rör tills all jäst har löst sig. Tillsätt socker, salt, saffran, ägg och mjöl. Mortla gärna saffranen med en sockerbit innan. Arbeta ihop alla ingredienserna till en smidig deg, gärna med hjälp av antingen elvisp med degkrokar eller bakmaskinens degkrok.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Vaniljkrämen görs i en kastrull, gärna tjockbottnad. Blanda allt utom vaniljsockret i kastrullen och vispa krämen ganska tjock på svag värme. Häll kallt vatten i ett större kärl än kastrullen och sänk ner kastrullen med krämen i vattenbadet. När krämen kallnat vispas vaniljsockret i efter tycke och smak. Om krämen känns klumpig kan man passera krämen genom en sil.
När degen jäst klart är det dags att knåda den lite och sedan kavla ut den på ett mjölat bord. Kavla tills degen är en 1/1 centimer hög. En rund form behövs för att skapa rundlar med. Vi har en pepparkaksform som passar bra, men det brukar också gå bra med ett större glas. Ungefär 8-10 cm i diameter brukar vara lagom. På varje rundel lägger man en klick vaniljkräm. Därefter nyper man ihop kanterna så att det den blir droppliknande. Vänd bullen upp och ner och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Degen som blir kvar, gör man fler bullar av.
Sätt på ugnen på 225° och låt bullarna jäsa i 30-45 minuter. Grädda sedan bullarna i 8-10 minuter. Innan servering kan bullarna penslas i smält smör och därefter doppas i socker.
Annat gott till glöggmyset: Körsbär i likör, Saffransbullar med lingonfyllning, Choklad och vaniljkola, Glöggkaka med pepparkakssmak
Egen glögg: Julens godaste glögg – Äppelglögg, Egen glögg på äppeljuice och granatäppeljuice
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar