Din varukorg är för närvarande tom!
Indiskt ” syrlig grönsaksgryta med friterad potatis och yogurthsås”
Syrliga grytan
Ingredienser:
8 dl blomkål
5 dl zucchini
2-3 dl morötter
1-3 msk currymasala
1/2 tsk hing
1 skvätt rapsolja eller några msk ghi
1 tsk nymortlad svartpeppar och eller chili
2-10 msk pressad citron, färsk
1-2 tsk salt
Gör så här: Koka upp vatten. Skala morötterna och skär den i tunna stavar ½ x 3cm, bryt sönder blomkålen i små buketter och skär zucchinin i 1-2 cm stora kuber. Koka först morötterna i 6-8 minuter och häll därefter i blomkålen och zucchinin. Koka dem mjuka men så att de också behåller spänsten. Låt de kokta grönsakerna rinna av i ett durkslag och hetta därefter upp rapsolja eller ghi i en kastrull. Stek först kryddorna i några sekunder och häll därefter ner den pressade citronen och grönsakerna, stek under omrörning i några minuter så att allt har blandat sig. Ett altenativ för att få grytan mindre syrlig kan vara att tillföra 2-5 msk creamy coconut i grytan och inte ta så mycket citron.
Friterad potatis
Ingredienser:
1,5 l potatis
1 l rapsolja
en tjockbottnad kastrull
salt
Gör så här: Tärna potatisen i 1-2 cm stora kuber och hetta upp oljan till ca 180 grader. Lägg ner potatisen i den heta oljan med hjälp av en hålslev. Fritera i omgångar ca 3-4 dl åt gången annars blir inte potatisen knaprig utan bara oljekokt. När du tycker att den fått en fin färg, häller du av den i ett durskslag eller på ett hushållspapper.
Till den syrliga grytan och potatisen passar en yoghurtsås väldigt bra.
Våra senaste inlägg
- Gör din egen buljong på dina resterMånga gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör din egen buljong på dina rester
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Indiskt ” syrlig grönsaksgryta med friterad potatis och yogurthsås””
Mums…mat i min smak! Kommer att serveras på ett matbord nära mig endera dagen 🙂
Trevlig hel!Trevlig helg! Skulle det stå…svårt skriva med kattor på tangentbordet 🙂
Och med dina underbara chilisar så kan den här grytan nå oanade höjder:)
Och då måste jag ju bara fråga… vad är hing?
Hing är en Indisk krydda som också kallas asafoetida. på Svenska går den under namnet dyvelsträck. Den har en lökig karaktär som lyfter de Indiska rätterna till ytterligare en smaknivå. I Stockholöm kan du hitta den lite varstans men den kan vara svår att hitta ute i landet.
Här har vi skrivit om hing https://farbrorgron.blogspot.se/2012/11/produkter-vi-gillar.html
Lämna ett svar