Din varukorg är för närvarande tom!
Vårens läckra tillbehör

”Titta vad jag har med mig från Skogsträdgården, en vårskörd av funkia, sparris och strandkål. Ska vi lyxa till det idag Theres?” Tillsammans gjorde vi världens godaste tillbehör.
Varje vår när knoppar, stjälkar och fina små blad tittar upp i våra odlingar blir man så himla lycklig över allt gott man kan laga till och äta. Att odla egna ingredienser till matlagningen ger starka matupplevelser på flera plan. Att det är egenodlat är i sig en stor upplevelshöjare som per automatik brukar göra att det smakar mycket godare än inköpta råvaror från matbutiken. Har man utöver det ansträngt sig för att hitta extra goda grönsaker att odla, kan man få hamna i himmelriket lite då och då.
Ofta kanske man tänker att grönsaker ska ingå i sallader eller vara delar av maträtter. Vi känner ofta för att njuta av grönsakerna var och en för sig och då gör vi smårätter som vi använder som tillbehör.

Sparris
Vår sparris är odlad från frö och har efter några år börjat ge oss en hyfsad god skörd varje vår. Kruxet är dock att vi inte kan vara i vår sparrisodling dagligen och hålla koll på sparrisstänglarna. Missar man att skörda sparris under rätt tid, så växer det sig stora istället. Det fina med sparris är att den är perenn och ger skörd varje vår.
Sparris blir god nästan hur man än tillreder den. Ja även färsk är den fantastiskt god och knaprig. I köket fräser vi den oftast i rapsolja på ganska hög värme så att den får färg. Vi kokar den inte innan utan steker den färsk. När den ser klar ut lägger vi den på ett fat eller liknande, pressar över citron, strör över örtsalt och hyvlar över en god och lagrad ost, helst parmesan. Med potatisskalare blir det tunna och fina ostskivor.

Strandkål
Jag tror det var efter ett Gotlandsbesök då vi hittade enorma kålplantor invid stranden, som vi blev nyfikna på att odla strandkål. På Gotland är strandkål fridlyst och för att få smaka om den verkligen var så delikat som vissa hävdar, tänkte vi att det nog var enklast att odla själv. Första året grodde inget av de inhandlade fröna, men året därpå vintersådde vi nya strandkålsfrön och dessa växte upp fint.
Nu har de levt i Skogsträdgården i tre år och förra året gjorde vi som vi läst. Vi satte hinkar över dem, likt man gör för att frambringa glasrabarber. På så vis blev stjälkarna långa, ljusa och mjälla. Vid spisen fräste vi stjälkar och blad i rapsolja på ganska högvärme så att bladen blev knapriga. Innan servering toppades kålen med rostade pumpakärnor, örtsalt och lite citronstänk.

Funkia
Att äta funkiaskott är en riktig delikatess. Alla funkior är ätbara men det sägs att doftfunkior är de godaste. Vi har några enorma plantor i skogsträdgården, men vad de heter vet vi inte riktigt. När skotten sticker upp som spjut ur backen kan man skörda. I likhet med sparris och strandkål blir funkia godast som fräst, gärna i rapsolja och kryddad med örtsalt och pressad citron. I smak påminner ett tillagat funkiaskott mest om sparris. När vi skördar brukar vi tänka att vi inte vill skörda hela plantan. Vi vill ju kunna njuta av dess fägring i rabatten och kapar man rubbet så blir det ju inget vackert bladverk just detta år. Vår funkia-regel brukar vara att vi endast tar några skott i ytterkanterna av plantorna.

Dillsmör
Smaksatta smör har vi nästan blivit beroende av. Här har vi gjort ett av vår vintersådda dill. Till ovannämnda anrättningar passar ett dillsmör väldigt bra. Man kan ju blanda en massa olika kryddväxter i ett smör, men ibland är det också trevligt att endast välja en. När vi gör smaksatta smör utgår vi oftast från hur mycket smör vi vill ha. Sedan blandar vi ner finhackade örter och saltar med örtsalt tills vi tycker att smöret ser fint ut och smakar gott. Ett smaksatt smör går utmärkt att frysa.
Läs också: Ramslökssmör, Örtsmör med blandade örter och Basilikasmör.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar