Din varukorg är för närvarande tom!
Runåbergs fröer – gurka


Vi har glädjen att presentera årets tredje inlägg i vårt samarbete med Runåbergs fröer. Den här gången ligger fokus på gurka och en av de godaste sorter vi har odlat.
Just nu bjuder Runåbergs fröer på en påse av den underbart goda gurksorten Suyo long när ni handlar för 100 kr eller mer. Erbjudandet gäller till söndagen den 19/5 2019 och genom att skriva Suyo i meddelanderutan när ni handlar. Runåbergs fröer är ett litet fröföretag som säljer ekologiska fröer av enormt god kvalité och i Sveriges vackraste fröpåsar.
Så och plantera vid rätt tid
Jag vet inte hur många gurkplantor jag har dödat under mina odlingsår genom att i en forcerad odlingsiver så och plantera dem för tidigt. Det är faktiskt det viktigaste med gurkväxter, att ligga i fas med sådd och utplantering. I tidigare inlägg och i vår bok ”Alla fingrar gröna” har vi berättat om att vi, i odlingszon 2 och 3 i princip aldrig planterar ut gurkväxter förrän den 10 juni och ibland även senare. Så att så gurkfröna i mitten eller i slutet av maj är en riktigt god idé, då hinner plantorna inte bli så stora och yviga innan de planteras ut.

De sista sådderna inomhus
Tillsammans med bönor är gurkorna de sista växterna under våren som sås inomhus hemma hos oss. En viss lättnad infinner sig när man vet att det snart är dags att plocka bort växtbelysningen. Som med allt mitt odlande är jag platseffektiv. Det innebär att det sällan bara är ett frö som sås i en kruka utan ett gäng frön. Sår man gurka som jag gör på bilden ovanför eller melonfrön så sår jag flera frön i samma kruka, likt sida 4 eller 5 på en tärning. Då blir det dessutom ganska lätt när man ska plantera om dem i enskilda krukor när plantorna sinsemellan har ett bra avstånd mellan varandra.

Ljust och varmt
När jag sår gurkväxter använder jag alltid en värmematta under odlingstråget som krukorna står i och ställer tråget under växtbelysning. Värmen gör att fröna gror snabbt och att färre frön ruttnar bort i den blöta jorden, vilket de kan göra om de är för kallt. Växtbelysningen ger gurkorna bra med ljus så att de inte drar iväg och blir gängliga. De stora bladen på bilden ovanför är blad från pumpa och zucchini.

Avhärda
Innan plantorna hamnar utomhus eller i växthusets bäddar, krukor odlingsbehållare eller i pallkragar avhärdar jag plantorna så att de successivt lär sig att leva under den starka solens strålar. Jag brukar klä in ett hörn i växthuset med fiberduk och förvara plantorna där i ca en vecka innan de får möta det skarpa ljuset.
Massiv skörd
Jag vet att det känns långt bort nu. Men sköter vi oss när det gäller sådd och utplantering och har lite tur med vädrets makter ser det ofta ut så här någonstans i juli. Gurkorna brukar peaka med sin skörd i slutet av juli och i början av augusti och ge väldigt mycket gurkor under 2- 3 veckor, de sk tzatzikiveckorna som vi brukar kalla dem.

Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar