Din varukorg är för närvarande tom!
Runåbergs fröer – gurka
Vi har glädjen att presentera årets tredje inlägg i vårt samarbete med Runåbergs fröer. Den här gången ligger fokus på gurka och en av de godaste sorter vi har odlat.
Just nu bjuder Runåbergs fröer på en påse av den underbart goda gurksorten Suyo long när ni handlar för 100 kr eller mer. Erbjudandet gäller till söndagen den 19/5 2019 och genom att skriva Suyo i meddelanderutan när ni handlar. Runåbergs fröer är ett litet fröföretag som säljer ekologiska fröer av enormt god kvalité och i Sveriges vackraste fröpåsar.
Så och plantera vid rätt tid
Jag vet inte hur många gurkplantor jag har dödat under mina odlingsår genom att i en forcerad odlingsiver så och plantera dem för tidigt. Det är faktiskt det viktigaste med gurkväxter, att ligga i fas med sådd och utplantering. I tidigare inlägg och i vår bok ”Alla fingrar gröna” har vi berättat om att vi, i odlingszon 2 och 3 i princip aldrig planterar ut gurkväxter förrän den 10 juni och ibland även senare. Så att så gurkfröna i mitten eller i slutet av maj är en riktigt god idé, då hinner plantorna inte bli så stora och yviga innan de planteras ut.
De sista sådderna inomhus
Tillsammans med bönor är gurkorna de sista växterna under våren som sås inomhus hemma hos oss. En viss lättnad infinner sig när man vet att det snart är dags att plocka bort växtbelysningen. Som med allt mitt odlande är jag platseffektiv. Det innebär att det sällan bara är ett frö som sås i en kruka utan ett gäng frön. Sår man gurka som jag gör på bilden ovanför eller melonfrön så sår jag flera frön i samma kruka, likt sida 4 eller 5 på en tärning. Då blir det dessutom ganska lätt när man ska plantera om dem i enskilda krukor när plantorna sinsemellan har ett bra avstånd mellan varandra.
Ljust och varmt
När jag sår gurkväxter använder jag alltid en värmematta under odlingstråget som krukorna står i och ställer tråget under växtbelysning. Värmen gör att fröna gror snabbt och att färre frön ruttnar bort i den blöta jorden, vilket de kan göra om de är för kallt. Växtbelysningen ger gurkorna bra med ljus så att de inte drar iväg och blir gängliga. De stora bladen på bilden ovanför är blad från pumpa och zucchini.
Avhärda
Innan plantorna hamnar utomhus eller i växthusets bäddar, krukor odlingsbehållare eller i pallkragar avhärdar jag plantorna så att de successivt lär sig att leva under den starka solens strålar. Jag brukar klä in ett hörn i växthuset med fiberduk och förvara plantorna där i ca en vecka innan de får möta det skarpa ljuset.
Massiv skörd
Jag vet att det känns långt bort nu. Men sköter vi oss när det gäller sådd och utplantering och har lite tur med vädrets makter ser det ofta ut så här någonstans i juli. Gurkorna brukar peaka med sin skörd i slutet av juli och i början av augusti och ge väldigt mycket gurkor under 2- 3 veckor, de sk tzatzikiveckorna som vi brukar kalla dem.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar