Runåbergs fröer – gurka

Vi har glädjen att presentera årets tredje inlägg i vårt samarbete med Runåbergs fröer. Den här gången ligger fokus på gurka och en av de godaste sorter vi har odlat.

Just nu bjuder Runåbergs fröer på en påse av den underbart goda gurksorten Suyo long när ni handlar för 100 kr eller mer. Erbjudandet gäller till söndagen den 19/5 2019 och genom att skriva Suyo i meddelanderutan när ni handlar. Runåbergs fröer är ett litet fröföretag som säljer ekologiska fröer av enormt god kvalité och i Sveriges vackraste fröpåsar.

Så och plantera vid rätt tid

Jag vet inte hur många gurkplantor jag har dödat under mina odlingsår genom att i en forcerad odlingsiver så och plantera dem för tidigt. Det är faktiskt det viktigaste med gurkväxter, att ligga i fas med sådd och utplantering. I tidigare inlägg och i vår bok ”Alla fingrar gröna” har vi berättat om att vi, i odlingszon 2 och 3 i princip aldrig planterar ut gurkväxter förrän den 10 juni och ibland även senare. Så att så gurkfröna i mitten eller i slutet av maj är en riktigt god idé, då hinner plantorna inte bli så stora och yviga innan de planteras ut.

De sista sådderna inomhus

Tillsammans med bönor är gurkorna de sista växterna under våren som sås inomhus hemma hos oss. En viss lättnad infinner sig när man vet att det snart är dags att plocka bort växtbelysningen. Som med allt mitt odlande är jag platseffektiv. Det innebär att det sällan bara är ett frö som sås i en kruka utan ett gäng frön. Sår man gurka som jag gör på bilden ovanför eller melonfrön så sår jag flera frön i samma kruka, likt sida 4 eller 5 på en tärning. Då blir det dessutom ganska lätt när man ska plantera om dem i enskilda krukor när plantorna sinsemellan har ett bra avstånd mellan varandra.

Ljust och varmt

När jag sår gurkväxter använder jag alltid en värmematta under odlingstråget som krukorna står i och ställer tråget under växtbelysning. Värmen gör att fröna gror snabbt och att färre frön ruttnar bort i den blöta jorden, vilket de kan göra om de är för kallt. Växtbelysningen ger gurkorna bra med ljus så att de inte drar iväg och blir gängliga. De stora bladen på bilden ovanför är blad från pumpa och zucchini.

Avhärda

Innan plantorna hamnar utomhus eller i växthusets bäddar, krukor odlingsbehållare eller i pallkragar avhärdar jag plantorna så att de successivt lär sig att leva under den starka solens strålar. Jag brukar klä in ett hörn i växthuset med fiberduk och förvara plantorna där i ca en vecka innan de får möta det skarpa ljuset.

Massiv skörd

Jag vet att det känns långt bort nu. Men sköter vi oss när det gäller sådd och utplantering och har lite tur med vädrets makter ser det ofta ut så här någonstans i juli. Gurkorna brukar peaka med sin skörd i slutet av juli och i början av augusti och ge väldigt mycket gurkor under 2- 3 veckor, de sk tzatzikiveckorna som vi brukar kalla dem.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Runabergs-700x489.jpg

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *