Vilka tomater ska man odla?

Vilka tomater ska man satsa på för att bli riktigt nöjd? Rätt svar på denna fråga är att man behöver odla flera olika sorters tomater, med olika egenskaper för att bli nöjd. Det finns en uppsjö av olika sorter och det kan vara svårt att välja, det är därför så många odlare oftast odlar väldigt många sorter. I den här artikeln har vi valt ut sju sorters tomater vi odlat och som vi gillar.

Beskrivning hittar du längst ner i den här artikeln som är ett samarbete med Impecta Fröhandel. Använder ni koden KALLATOMATER får ni 20% rabatt på samtliga tomatsorter i Impectas sortiment mellan den 19-28 april.

Odlar man bara en slags tomat smakar just den sorten verkligen tomat. Odlar man flera sorter blir man snurrig och upptäcker flera nyanser och kvalitéer. När man odlar flera sorter vidgas smaken av tomat och man har möjlighet att täcka in ett flertal parametrar så som färg, form, storlek, användning och lagringsegenskaper. I samarbete med Impecta Fröhandel har vi valt ut sju sorters tomater från deras sortiment som vi tycker är intressanta på olika sätt och som vi har odlat själva. Använder ni koden KALLATOMATER får ni 20% rabatt på samtliga tomatsorter i Impectas sortiment mellan den 19-28 april.

Klicka in här för att se Impectas sortiment: Tomater hos impecta

Hur det började för mig

Första tio åren av mitt, Johannes, liv odlade jag i princip bara två sorters tomater, Moneymaker och Dansk export. Det var de enda så kallade ”växthustomaterna” som fanns som färdiga plantor vid den närmaste handelsträdgården där jag odlade och därmed enklast att komma över. Jag brukade odla 9 plantor i mitten av mitt växthus och lärde mig den hårda vägen hur man ska odla dem. När jag började hjälpa till med pollineringen, ställde dem så ljust det gick och gödslade dem rejält fick jag stora skördar som räckte långt in på hösten.

Tomatodlande på en helt annan nivå

Men det var när jag kastade mig in bland alla intressanta sorter och började odla tomater själv från frö som mitt tomatodlande kom till en helt annan nivå. Nu kunde jag välja och vraka bland hundratals / tusentals sorter Det stora problemet, och det är ett lyxproblem, var att välja de tomater jag trodde eller hade hört var riktigt bra, inte helt enkelt. Ska man testa alla sorter som finns behöver man antingen ha väldigt mycket mark och tid, eller behöva leva flera liv.

Det man kan göra för att underlätta är att fundera på vad man vill göra med tomaterna? Är du en såskokare? Gillar du stora eller små? Är det på smörgåsen du vill njuta av dem eller i en sallad? Är smaken viktigast eller lagringsegenskapen, eller är det en spektakulär tomat med ett intressant utseende du vill åt?

Att tänka ett par varv kring vad du verkligen vill ha gör det enklare att sålla bort mindre intressanta sorter och rikta blicken mot sorter du verkligen önskar. Har du odlat några år har du säkert också märkt att man för varje år som går vill odla några gamla favoriter och samtidigt testa några nya. Vårt råd till dig som börjar komma upp i ett väsentligt antal sorter är att inte tänka så mycket. Det brukar lösa sig till slut, alla som odlar har för lite plats, du är inte ensam.

7 sorter vi gillar och varför

Trycker du på respektive namn så kommer du direkt till dess plats på Impecta Fröhandel.

F1 Sungold är en hybridtomat vilket innebär att man inte kan ta frön från den och förvänta sig att få samma slags tomat. Men den går att sticklingsföröka, halshugga om man vill göra flera exemplar av dem eller att övervintra den till nästkommande säsong. Den är klassad som en av de sötaste körsbärstomaterna man kan odla och är verkligen jättegod! En perfekt tomat till sallad, på smörgåsen eller som små delikatesser man råkar äta upp på väg till köket.

Principe borghese är en piennolotomat, alltså en lagringsduglig tomat som härstammar från Vesuvius sluttningar i Italien. Den håller längre i rumstemperatur än de flesta andra tomater. Fram till nyårsafton brukar vi kunna ”skörda” dess frukter från faten i vårt hem. Får man stora klasar kan de hängas upp i taket och lagras på det sättet. Smaken är riktigt bra och frukterna är fasta och klarröda med mycket fruktkött.

Gardener´s Delight är som en stor körsbärstomat eller som en liten stor tomat, lite mittemellan i storleken skulle man kunna säga. Den är klassad som en av de godaste sortäkta tomaterna och har lovordats av trädgårdsprofilen Ulla Hasselmark tidigare år. Det är en perfekt allround tomat som passar till det mesta. Dess stora litenhet gör den väldigt användbar som frukost tomat till ett par smörgåsar då det ofta inte blir en snutt över som måste sparas eller slängas.

Indigo Rose är en blåsvart tomat med röda inslag som väcker uppmärksamhet och fascination var helst den dyker upp. Första gången vi odlade den var det främst för dess utseende och en dröm om en tomatsallad med svarta inslag. Indigo Rose är inte den smakrikaste och sötaste tomaten men en fin tomat att lagra hyfsat läge på fat i rumstemperatur. Dess storhet är dess utseende. Alla tomater behöver stå så mycket i full sol det bara går för att ge mycket och för att frukterna ska smaka bra. Men Indigo Rose behöver det mer än alla andra sorter vi odlat. Se till att plantorna står på det mest soligaste stället i din trädgård.

Costeluto Fiorentino är en delikatesstomat som inte har så lång hållbarhet men som är fantastisk som sallads- och smörgåstomat under sommar och tidig höst. Ett par skivor på en knäckebrödsskiva med lite salt och peppar ovanpå är ofta gott nog. Se till att du äter dess frukter först av alla andra så att inte så många förgås.

Bradywine gul och röd Brandywine plantorna bildar stora saftiga och välsmakande bifftomater som kan väga upp till 350 g per enskild frukt. Det här är en fantastiskt välsmakande tomat som passar till det mesta men är extremt trevlig att göra sås på. Brandywine prisades av odlarna i tv-programmet Mandelmans trädgårdar för et par år sedan.

Använder du koden KALLATOMATER får du 20% rabatt på samtliga tomatsorter i Impectas sortiment mellan den 19-28 april.

Läsa mer om tomater?

Det finns mycket info på vår sida om tomater, det är en av de växter vi odlat varje år sedan 1992 och verkligen lärt känna. Vi skulle inte påstå att vi kan allt om den, men tillräckligt mycket för att kunna leka med den, både i odlingarna och i köket. Här nedanför kommer några länkar som kan vara intressanta och användbara. Lycka till!

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Vilka tomater ska man odla?”

  1. Behöver namn på låga sorter, gärna goda oxå. Flyttar plantorna till stugan där jag har växthus i slutet av juni och sen ska de hem o mogna klart i uterummet i augusti. Så min utmaning är alltså att jag inte kan ha höga sorter utan de måste gå att förflytta på en täckt släpkärra

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Hoppa in på sidan Merakiseeds, hon har bra beskrivningar på sina frön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *