Din varukorg är för närvarande tom!
Tomater – ta in eller låta dem vara kvar?

Vi får många frågor just nu om hur man ska göra med tomater som inte mognar. Ska man ta in dem? Låta dem sitta kvar? Lägga dem bland äpplen eller tänka att loppet är kört? Vad du än gör, gör inte syltade gröna tomater på alla dina gröna, efter några burkar är man rejält trött på denna sötgröna röra . Dessutom är det ganska onyttig i stora mängder då det innehåller mycket socker. Unna dig ett par burkar, men låt inte hela skörden hamna där.

Det är en seg sommar för många tomater i Sverige i år, speciellt för oss som odlar dem på soliga och gynnsamma lägen utanför växthus och inglasade uterum. För våra takodlade tomater, som står i gassande sol uppe på detta exemplariska odlingsläge går det också trögt. De är ca 3 veckors fördröjning än tidigare år men det kommer många frukter och plantorna producerar fortfarande. Det sägs att tomatplantor blir stressade av kylan och att tillväxten ökar när den kommer, lite som ett dödsryck! En annan bidragande orsak skulle jag tro är ljuset. Många växter växer bättre när våra ljusa dagar blir kortare och nätterna blir längre.
Man behöver inte låta tomaterna sitta kvar på plantorna för att mogna, men vi låter dem ofta göra det. På många håll i Sverige kan man låta dem sitta ända fram till oktober, ja till och med in i november. Det viktigaste är att ta in de flesta tomater innan den första rejäla frostnatten kommer, men en eller ett par frostnätter klarar våra tomater uppe på taket. Just nu plockar Christopher och jag av alla de fullstora tomaterna och tar in dem inomhus. Vi lagrar dem och får dem att mogna på brickor och fat. Det är bara 20-30% vi plockat av, resten sitter kvar. Nu kan tomaterna som är kvar få chansen att växa till sig och plantorna lutar inte lika mycket åt alla håll och kanter av dignande klasar. För er som har har era tomater i uterum eller växthus är kampen mot kylan ganska enkel. Ställ ut en byggfläkt eller en kupévärmare och tillför värme.
Snabba tips
1. Man kan låta tomaterna sitta kvar till första frostnatten.
2. Man kan ta in dem och få dem att mogna inomhus.
3. I växthus och i liknande miljöer kan man använda värmekällor så att det inte blir för kallt.
4. Man kan ta in hela plantor och ställa dem i soliga fönster eller under växtbelysning och låta plantorna fortsätta växa inomhus.
5. För er som odlar i växthus. Stäng inte fönster och dörrar om ni inte samtidigt tillför värme så att det torkar upp. Är det kallt och fuktigt är det lätt för gråmöglet att komma på besök och slå ut hela din skörd.
6. Lagra tomater bland äpplen om du vill att de ska mogna snabbare.
Våra senaste inlägg
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar