Varför får mina tomater så få frukter?

Tomater

Odlar du tomater men verkar få lite dåligt med frukter? Här berättar vi om våra bästa tomattips för att få en riklig skörd.

Att odla tomater har blivit ett måste för oss. Det är verkligen lyxigt och gott med egna tomater. I alla våra odlarår har odling av tomat förekommit på lite olika sätt. Med tiden har vi lärt oss hur vi ska få en stor skörd. Men hur gör man egentligen för att få sina tomater att börja producera frukter?

Först och främst behöver man beakta att tomat är en så kallad fruktgrönsak. Det betyder att växten blommar och sätter frukt om blommorna blivit pollinerade.

Hur får man tomatplantan att börja blomma?

För att en tomatplanta ska utveckla tomatfrukter behöver den först börja blomma. En pollinerad blomma bildar sedan en frukt. Det betyder att det första steget mot en skörd är att få plantorna att blomma, gärna med många blommor, eftersom man vill ha många tomatfrukter.

Många soltimmar

Fler faktorer behöver samspela för att blomning ska ske. Det handlar om ljus, temperatur och näring. Odlar vi inomhus använder vi vårt mest soliga fönster med 6- 12 timmars sol varje dag. Som komplement eller substitut för solljus kan vi också använda oss av växtbelysning. Odlar vi utomhus får både sådd och vuxna plantor stå på trädgårdens soligaste plats. Får en planta färre timmar med sol, än 6 timmar, kan det innebära att blomningen blir väldigt dålig.

Temperaturens inverkan

Även fast vi brukar så flera av våra tomater utomhus i kallväxthuset tidigt på våren och ibland under vintern, har temperaturen en viss inverkan på blomningen. Är det för kallt utvecklas färre blommor har vi märkt. Därför får våra plantor, när de är vuxna, stå på ljusa och varma platser utomhus. I växthus blir det oftast väldigt varmt under högsommaren och plantorna blir ganska höga och gängliga. De som står ute blir mer kompakta då de tuktas av väder och vind. Kompakta plantor utvecklar hos oss fler blommor och därmed fler frukter.

Näring med kalium och fosfor

Tomatplantor behöver rejält med näring för att växa, må bra och ge stor skörd. Det räcker inte med enbart planteringsjord. Kalium och fosfor främjar blomning och fruktsättande och därför är det bra om man berikar jorden med gödsel som innehåller rikligt av just dessa näringsämnen. Om man köper förpackat gödsel, tex på kartong eller säck brukar det finnas ett NPK-värde man kan kika på, tex 6 -3 -12. Om de sista två talen är höga betyder det att det finns bra med näring för just fruktsättningen. Det första talet anger kväve-värdet, vilket främjar de gröna växtdelarnas växande. Kogödsel brukar ha ett hyfsat bra kaliumvärden, medan hönsgödsel istället innehåller massor med kväve. P står för fosfor och k för kalium.

Våra tomatplantor får alltid växa i behållare som krukor eller lådor. Innan slutplanteringen tillsätter vi alltid pelleterat gödsel, tex grönsaksgödsel och hönsgödsel, i planteringsjorden så att näring finns under tomatens hela livslängd. I runda slängar blir det minst en halv deciliter gödsel till en 4-5 liters kruka. Vet man med sig att man missat att tillsätta någon typ av gödsel kan man istället börja näringsvattna jorden som plantan växer i. Köp någon oekologiskt växtnäring tex blomstra, eftersom många ekologiska näringstillskott nyligen visat sig innehålla skadligt bekämpningsmedel. Guldvatten( 1 del kiss utspätt med delar 8 vatten) går också bra att använda om man vill det.

När plantorna blommar

Har tomatplantorna väl börjat blomma kan man på ett sätt känna sig lugn. För har blommor utvecklats kan också frukter utvecklas. I vanliga fall sköter pollinatörer av olika slag pollinering ute i naturen och ibland även vinden. Visst kan man vänta på att naturen skall sköta pollineringen åt en, men vi gör det aldrig. Väntar alltså. Varenda blomma vi upptäcker får ett finger, tops eller pensel duttande i sig, fre sig de växer inne eller ute. Pollenet för vi vidare, genom liknande duttning, i en annan blomma på samma planta. När blombladen vissnar ner kan man man sedan se hur en minitomat växer fram.

Kanske är vi lite giriga, men vi vill verkligen ha en frukt på varje blomma och det får vi genom denna behandling, dvs att pollinera på egen hand. Detta förfarande är lika för alla våra odlingar där tomatplantor finns, inomhus som utomhus.

Tomater
Som du kan se här bladar vi inte av våra tomater, vi tjuvar dem inte heller.

Fyra tips för att få tomater:

  • Se till att plantan står i full sol.
  • Se till att plantan står på en varm plats.
  • Se till att jorden är näringsrik.
  • Pollinera varje blomma för hand.

Läs mer om tomatskörd.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × två =

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW