Varför får mina tomater så få frukter?

Odlar du tomater men verkar få lite dåligt med frukter? Här berättar vi om våra bästa tomattips för att få en riklig skörd.

Att odla tomater har blivit ett måste för oss. Det är verkligen lyxigt och gott med egna tomater. I alla våra odlarår har odling av tomat förekommit på lite olika sätt. Med tiden har vi lärt oss hur vi ska få en stor skörd. Men hur gör man egentligen för att få sina tomater att börja producera frukter?

Först och främst behöver man beakta att tomat är en så kallad fruktgrönsak. Det betyder att växten blommar och sätter frukt om blommorna blivit pollinerade. Om pollineringen på något sätt uteblir eller är bristfällig blir tomatskörden mindre.

Hur får man tomatplantan att börja blomma?

För att en tomatplanta ska utveckla tomatfrukter behöver den först börja blomma. En pollinerad blomma bildar sedan en frukt. Det betyder att det första steget mot en skörd är att få plantorna att blomma, gärna med många blommor, eftersom man vill ha många tomatfrukter.

Tomater vars plantor stått i full sol ger många och goda tomater.

Många soltimmar

Fler faktorer behöver samspela för att blomning ska ske. Det handlar om ljus, temperatur och näring. Odlar vi inomhus använder vi vårt mest soliga fönster med 6- 12 timmars sol varje dag. Som komplement eller substitut för solljus kan vi också använda oss av växtbelysning. Odlar vi utomhus får både sådd och vuxna plantor stå på trädgårdens soligaste plats. Får en planta färre timmar med sol, än 6 timmar, kan det innebära att blomningen blir väldigt dålig.

Läs mer: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus

Temperaturens inverkan

Även fast vi brukar så flera av våra tomater utomhus i kallväxthuset tidigt på våren och ibland under vintern, har temperaturen en viss inverkan på blomningen. Är det för kallt och brist på sol utvecklas färre blommor har vi märkt. Därför får våra plantor, när de är vuxna, stå på ljusa och varma platser utomhus. I växthus blir det oftast väldigt varmt under högsommaren och plantorna blir ganska höga och gängliga. De som står ute blir mer kompakta då de tuktas av väder och vind. Kompakta plantor utvecklar hos oss fler blommor och därmed fler frukter.

Läs mer om hur vi sår tomaterna kallt: Vi sår tomaterna kallt!

Näring med kalium och fosfor

Tomatplantor behöver rejält med näring för att växa, må bra och ge stor skörd. Det räcker inte med enbart planteringsjord. Kalium och fosfor främjar blomning och fruktsättande och därför är det bra om man berikar jorden med gödsel som innehåller rikligt av just dessa näringsämnen. Om man köper förpackat gödsel, tex på kartong eller säck brukar det finnas ett NPK-värde man kan kika på, tex 6 -3 -12. Om de sista två talen är höga betyder det att det finns bra med näring för just fruktsättningen. Det första talet anger kväve-värdet, vilket främjar de gröna växtdelarnas växande. Kogödsel brukar ha ett hyfsat bra kaliumvärden, medan hönsgödsel istället innehåller massor med kväve. P står för fosfor och k för kalium.

Läs på om gift i gödsel: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?

Våra tomatplantor får alltid växa i behållare som krukor eller lådor. Innan slutplanteringen tillsätter vi alltid pelleterat gödsel, tex grönsaksgödsel och hönsgödsel, i planteringsjorden så att näring finns under tomatens hela livslängd. I runda slängar blir det minst en halv deciliter gödsel till en 4-5 liters kruka. Vet man med sig att man missat att tillsätta någon typ av gödsel kan man istället börja näringsvattna jorden som plantan växer i. Köp någon oekologiskt växtnäring tex blomstra, eftersom många ekologiska näringstillskott nyligen visat sig innehålla skadligt bekämpningsmedel. Guldvatten( 1 del kiss utspätt med delar 8 vatten) går också bra att använda om man vill det.

När plantorna blommar

Har tomatplantorna väl börjat blomma kan man på ett sätt känna sig lugn. För har blommor utvecklats kan också frukter utvecklas.

Tomater man odlar nuförtiden är självpollinerande. Själva pollineringen sker inuti blomman, i den gula struten som sitter i dess mitt. För att pollinering ska ske behöver pistillerna få frömjöl av ståndaren i ”struten”. Det gör de oftast av sig självt, men det kan ta lite tid. Någon typ av skakning brukar behövas så att frömjöl släpper från ståndarna och kommer till pistillerna. Ibland sköter tex humlor eller vinden den skakningen. Om en planta står skyddat kan det kanske hända att det inte blir någon pollinering alls, eller så kanske det dröjer ganska länge innan pollineringen sker. Visst kan man vänta tills plantorna självmant pollinerar sig själva, men det gör inte vi. Väntar alltså.

Varenda blomma vi upptäcker får ett finger, tops eller pensel duttande i sig. På så sätt får ”struten” några stötar och det går fortare för pollenet att hamna rätt. Vi brukar inte nöja oss med en duttning. Man vet ju inte när exakt ståndare och pistiller är som mest mottagliga för själva befruktningen och därför gör vi detta vid flera tillfällen.

Kanske är vi lite giriga, men vi vill verkligen ha en frukt på varje blomma och det får vi genom denna behandling, dvs att pollinera på egen hand. Detta förfarande är lika för alla våra odlingar där tomatplantor finns, inomhus som utomhus.

Tomater
Som du kan se här bladar vi inte av våra tomater, vi tjuvar dem inte heller.

Fyra tips för att få tomater:

  • Se till att plantan står i full sol.
  • Se till att plantan står på en varm plats.
  • Se till att jorden är näringsrik.
  • Pollinera varje blomma för hand.

Läs mer om tomatskörd.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

3 svar till ”Varför får mina tomater så få frukter?”

  1. Hei,
    Jeg har nylig begynt å lese bloggen deres. Kjempefin blogg og kjempefine oppskrifter! Jeg lurte på dette med pollinering av tomater. Jeg trodde tomatene hadde pollenet i den ”lukkede delen” av blomsten. At det er derfor de er selvbestøvende og at det er litt sjelden at de krysspollineres. Hvordan kan dere da pollinere dem for hånd? Den lukkede blosterdelen med pollenet i midten er jo helt tett. Jeg har mange blomster som ikke har satt frukt, så jeg har veldig lyst å prøve å pollinere for hånd jeg også, men er usikker hvordan det gjøres.

    Mvh Ane

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Jag duttar med ett torrt finger i de olika blommorna fram och tillbaka.

  2. […] Läs mer om hur vi hanterar tomater: Hur får man tomaterna att mogna snabbare?, Pistillröta på tomater – troliga orsaker och förslag på åtgärder, Varför får mina tomater så få frukter? […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *