Varför får mina tomater så få frukter?

Odlar du tomater men verkar få lite dåligt med frukter? Här berättar vi om våra bästa tomattips för att få en riklig skörd.

Att odla tomater har blivit ett måste för oss. Det är verkligen lyxigt och gott med egna tomater. I alla våra odlarår har odling av tomat förekommit på lite olika sätt. Med tiden har vi lärt oss hur vi ska få en stor skörd. Men hur gör man egentligen för att få sina tomater att börja producera frukter?

Först och främst behöver man beakta att tomat är en så kallad fruktgrönsak. Det betyder att växten blommar och sätter frukt om blommorna blivit pollinerade. Om pollineringen på något sätt uteblir eller är bristfällig blir tomatskörden mindre.

Hur får man tomatplantan att börja blomma?

För att en tomatplanta ska utveckla tomatfrukter behöver den först börja blomma. En pollinerad blomma bildar sedan en frukt. Det betyder att det första steget mot en skörd är att få plantorna att blomma, gärna med många blommor, eftersom man vill ha många tomatfrukter.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Varför får mina tomater så få frukter?”

 1. Hei,
  Jeg har nylig begynt å lese bloggen deres. Kjempefin blogg og kjempefine oppskrifter! Jeg lurte på dette med pollinering av tomater. Jeg trodde tomatene hadde pollenet i den ”lukkede delen” av blomsten. At det er derfor de er selvbestøvende og at det er litt sjelden at de krysspollineres. Hvordan kan dere da pollinere dem for hånd? Den lukkede blosterdelen med pollenet i midten er jo helt tett. Jeg har mange blomster som ikke har satt frukt, så jeg har veldig lyst å prøve å pollinere for hånd jeg også, men er usikker hvordan det gjøres.

  Mvh Ane

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Jag duttar med ett torrt finger i de olika blommorna fram och tillbaka.

 2. […] Läs mer om hur vi hanterar tomater: Hur får man tomaterna att mogna snabbare?, Pistillröta på tomater – troliga orsaker och förslag på åtgärder, Varför får mina tomater så få frukter? […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *