5 tomatprodukter du kan göra av dina tomater

Här kommer ett inlägg med tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt på dig ett par bra arbetskor, på med förklädet och ta fram dina välmogna tomater!

Jag vet inte hur länge jag har njutit av att laga mat och hålla på med självhushåll, men jag tror jag pysslat med det mer eller mindre hela livet. När jag var liten brukade jag göra små minikastruller i aluminiumfolie och fylla med olika ingredienser och koka ihop små smakportioner på pappas egensvetsade köksspis. När jag var fjorton klängde jag i körsbärsträd på en ödetomt för att göra mig en alldeles egen körsbärssylt. 1992 köpte jag min första ”vår kokbok” enbart för att komma åt ett rönbärsgelérecept. Så har mitt liv sett ut, kantad av matlagning och självhushåll. Jag ser det lite som en tävlan med mig själv att göra så många olika produkter som möjligt och att utnyttja spill och trams som man kanske vanligtvis kastar.

1992 närmare bestämt den 8 mars var året då jag började odla på allvar, sedan dess kan man säga att min passion för det gröna har växt.

Mitt senaste projekt är att göra egen misopasta med hjälp av en mögelsvamp som finns på ett speciabehandlat ris som man knådar ihop med havssalt och kokta och mixade sojabönor. Det blir otroligt gott! Som en koncentrerad umamipasta! Men nog om detta just nu, det kommer ett framtida inlägg om detta.

Tomater – vilken tacksam gröda!

Tomat är en otroligt tacksam gröda, då det är lätt att skapa ett flertal tomatprodukter från denna underbara frukt. Ketchup, marmelad, soltorkade tomater, sirap, toamtpulver och såser på alla möjliga olika slags sätt. Här nedan följer recept på fem av de godaste produkter jag tycker att man kan göra på tomat just nu. Hoppas det smakar.

Tänk ett liv utan tomatsås! Så fattigt det skulle vara!

Hur hade livet sett ut utan tomatsås? Innehållslöst, deprimerande och utan det där extra som får oss att himla med ögonen! Pizza, tacos, kebab, lasagne, falafel, spagetti hade liksom inte riktigt existerat! Vår tomatsås börjar ofta som ugnsbakade tomater för att på det sättet skapa basen för våra tomatsåser, en slags egen variant av krossade tomater skulle man kunna säga. För fyra personer brukar vi använda 400 – 600g egna krossade tomater, ofta 600 g då vi inte sällan har ett grannbarn eller en mormor här på middag.

Tomatsås

I vår tomatsås tillsätts en skvätt vitt vin eller vinäger (som vi gör själva), pressad eller tunt skuren vitlök, lite torkad stevia, lite olja och ett par teskedar grönsaksbuljongpulver. Den vanligaste smaksättningen är en klick pesto eller ett par nypor oregano. Ibland river vi i morötter, ibland rotselleri eller palsternacka och ibland finhackar vi ner en liten lök eller två. Till vissa måltider kokar vi den snabbt, så att den blir klar på ca 10 minuter, tex till barn med lågt blodsocker eller när vi gör hemmagjord pizza. Till vissa måltider, eller när vi har gott om tid, får den stå på spisen och småputtra i någon timme eller så.

Puttrar länge på spisen

Tomatsåser som står länge och puttrar på spisen, speciellt på egenodlade tomater, kan man behöva ha lite extra koll på. Späd med lite mer vin eller vatten, då sås på egna tomter har en tendens att bränna vid lite lättare är burktomater. Råkar oturen vara där är det enklast att försiktigt hälla av såsen till en ny kastrull och låta det brända vara kvar i den gamla.

Ingredienser tomatsås

  • 400 – 600 krossade tomater, egna eller köpetomater.
  • 2- 6 tsk god buljong.
  • Pyttelite torkad stevia eller 1 – 3 tsk honung vid behov.
  • En skvätt olja av valfri sort.
  • En skvätt vitt vin eller en god vinäger.
  • 1 -2 pressade eller tunnt skivade vitlöksklyftor.
  • En msk pesto eller 1 – 3 tsk torkad oregano. För Italiensk smak pesto, för pizzasmak oregano.
  • Lite salt och peppar.

Gör så här: Blanda alla ingredienser förutom honungen, stevian, peston och eller oreganon i en tjockbottnad kastrull och koka upp under omrörning. Sänk värmen så att såsen endast småputtrar och sätt på ett lock så att du slipper få hela spisen nedstänkt. Koka så länge du vill, minst 5 minuter och max en timme. Vid långkok behöver man späda med mer vin eller vatten. Smaka av med torkad stevia eller honung och salta och peppra. Gillar du stark mat kan lite hett chilipulver ge det där lilla extra.

Tips: Vill du att tomatsåsen ska passa till Indisk mat, kebab, falaffel mm kryddar du den med 1 – 2 tsk malen koriander, lite chilipulver och 1 – 2 malen spiskummin. Vid denna sås utelämnar man oregano och basilikapeston.

Sirap på tomatspad man vanligtvis häller i slasken.

Tomatsirap

Tomatsirap är en restprodukt som blir till när vi tillverkar krossade tomater genom att ugnsbaka dem. Genom ugnsbakningen bildas en genomskinlig vätska med massa gruffs i som innehåller väldigt mycket smak. När man kokar ner spadet till sirap framträder och koncentreras tomatsmaken och en angenäm sötma kommer fram.

Ingredienser

Så mycket tomatspad du får ihop.

Gör så här: Koka upp det spad du har och låt det koka så att vattnet dunstar bort. En liter tomatspad blir ca 4 – 10 cl tomatsirap. När det inte är så mycket vätska kvar i kastrullen sänker man värmen och rör med en träslev så att det inte bränner fast. Full uppmärksamhet på slutet alltså. När du tycker att sirapen är lagom tjock tar du av kastrullen från värmen och silar sirapen genom ett finmaskigt durkslag i metall och häller på flaska eller glas. Sirapen går att förvara i kylskåpet i upp till en vecka och går även att frysa. Sirapen kan användas som en buljong, glaze eller smaksättning i såser och grytor.

Skräp blir till resurs!

Torkade tomatskal

Att torkade tomatskal skulle bli en så välkommen produkt i vårt självhushållande var inte direkt självklart. Många återanvändsprodukter kommer ofta till spontant och genom lekfullhet. Torkade tomatskal är en restprodukt från första steget i vår tomatsåstillverkning, att framställa krossade tomater. Vi ugnsbakar tomaterna på 175 grader i 1 – 1,5 h. När vi anser att de är klara, vilket visar sig när skalet lossnar lätt från frukterna när man petar på dem, ställer vi oftast ut plåten / plåtarna på balkongen för avsvalning. Skalen skiljs sedan från själva tomatfrukten när den svalnat och stoppas in i ugnen igen.

Ingredienser

Ett gäng tomatskal, en restprodukt från tillverkningen av krossade tomater.

Gör så här: För att skilja skal och tomatkross från varandra tar vi upp varje enskild tomat i handen och kramar ut innehållet i en skål och lägger skalen vi har i handen i en annan skål. När arbetet är klart häller vi av så mycket vätska som möjligt från tomatskalen till tomatkrosset och breder ut skalen på en bakplåtspappersförsedd ugnsplåt. Med luckan på glänt i ca 75 grader torkar vi skalen . Det kan ta åtskilliga timmar innan de torkat helt och hållet, vilket är av vikt när du lagrar dem så att de inte börjar att mögla. För att skynda på torkprocessen kan man vända på skalen lite då med tex en stekspade, samt flytta över dem till en torkapparat när de inte längre droppar, och fortsätta att torka dem där.

Förvara de torra skalen i en papperspåse på ett mörkt ställe i rumstemperatur.

Gudomligt goda och av en särdeles god kvalité.

Semitorkade tomater

Semitorkade tomater eller soltorkade tomater som de oftast saluförs i handeln som, är oftast inte torkade i solen utan med hjälp av värme i någon slags ugn. När man gör egna semitorkade tomater på körsbärstomater blir de inte lika köttiga och tjocka som de man köper, men jag tycker faktiskt att det blir bättre och idag tycker jag att de egna är långt mycket godare och framförallt fräschare än de man köper. Tänk på att det här receptet utgår från att man torkar dem i ugn. Tänker du använda en torkapparat blir det inte alls samma sak, dessa tomater blir ofta knastertorra som chips. I sig även det en läckerhet men det kan vi prata om en annan gång.

Ingredienser

  • 500 – 1000 g tomater

Gör så här: Sortera ut de allra finaste tomaterna och skölj av dem. Skär tomaterna på hälften och placera dem med snittytan uppåt på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt. Ugnsbaka dem på 100 grader i mellan 6 – 12 h och ta ut och låt svalna. Vissa tomater torkar inte så bra och dessa blir till självhuushållningssnacks när man sorterar de som blivit perfekta. På en hel plåt är det vanligt att 5 – 10 blir lite för blöta. När de är torra är det bra om de ligger och efterforskar ett par dagar tex öppet på ett fat. För långtidsförvaring fungerar en papperspåse allra bäst. Man kan också lägga dem i olja, häll då i olja i väl rengjorda glasburkar tills det täcker tomterna och tryck ner dem lite till med en ren gaffel så att de verkligen hamnar under ytan. Förslut burken och förvara i kylskåpet i ca 2 v – till 12 månader. Äldre burkar än 2 v hettas upp till 100 grader i några minuter innan användning för att ev döda bakterier som orsakar boutulism.

(Det går alldeles utmärkt att laga det här receptet med köpekörsbärstomater om du inte har några egna)

Egen ketchup sötad med honung.

Ketchuprecept

Jag kikade på flera ketchuprecept på nätet och insåg ganska snabbt att jag var tvungen att gå min egen väg i det här. Dels ville jag inte koka ner de färska tomaterna till en puré och inte heller riskera en blaskig ketchup av att snabbt koka ihop färska tomter som en del föreslog.

Jag tog vägen genom ugnen

Jag gjorde som jag brukade, tog vägen genom ugnen och ugnsbakade tomaterna. Jag bestämde mig för att laga en gul och röd ketchup, tänkte att det skulle kunna bli riktigt snyggt med två färger. Men ju mer den gula kokade ihop på, desto mer röd blev den. Att den ”röda” blev lite, som sonen skulle säga, lite dov i färgen, beror på att jag använde tomater från Dwarfsorten Tasmanian Chocolate. Den gula gillar han lite bättre då den blev lite mer klarröd. Men förtroendet med färgen var redan brutet, jag får oftast bara en chans med min son gällande mina experiment. Han är hård och rättvis och hjälper mig att skärpa till mig. Det tackar jag för.

Ingredienser ketchup

  • 1- 1,2 kg färska tomater skurna i halvor med borttagna skrutt. Blir ca 600 – 700 g tomatslask efter ugnbakning.
  • 2 små gula lökar eller mellanstora schalottenlökar, finhackade.
  • 4 dl vatten.
  • ca 3 – 6 msk honung
  • Salt och peppar efter smak
  • 4 -6 msk inläggningsättika 12%

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och dela dina tomater och ta bort skrutten. Väg dem så att det blir 1 – 1 ,2 kg, receptet går att halvera eller dubblera. Ugnsbaka halvorna på 175 grader i ca 1 h. Ta ut plåten och låt tomterna vila, de är vansinnigt heta. När tomaterna är lagom svala skiljer man skalen åt från inkråmet, lättast är det genom att man tar en tomathalva och pressar ur inkråmet, kärnorna ska med. Lägg allt inkråm i en kastrull tillsammans med den hackade löken och vattnet.

Koka upp och sänk sedan värmen så att ketchupen småsjuder till en för dig lagom konsistens, rör lite då och då så att det inte bränner fast och tänk på att den blir mer trögflytande när den svalnar. När du tror att ketchupen börjar bli klar vispar du i ättikan, honungen samt smakar av med salt och peppar. Ta lite i taget av honungen och ättikan så att det inte blir för sött eller surt, testa dig fram tills du finner din smak. Häll gärna upp en klick av din favoritketchup bredvid och använd denna klick som en smakreferens.

När du fått den smak du vill ha mixar du ketchupen slät tex med en stavmixer och pressar därefter ketchupen genom ett finmaskigt durkslag ner i en ren skål. Häll i lite i taget i durkslaget och tryck, spatla fram och tillbaka med en tunn smörkniv i trä eller plast så att kärnor och skalrester fastnar i durkslaget och ketchupen blir slät och fin.

Vi vet inte hur länge den här ketchupen håller. När vi lagade den tillsatte vi lite atamon alldeles i slutet av kokningen samt hällde upp den på atamonsköljda flaskor och burkar, efter att vi passerat den genom durkslaget. Vi förvarar ketchupen i kylskåpet tills vidare.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

6 svar till ”5 tomatprodukter du kan göra av dina tomater”

  1. Hej! Ska testa de semitorkade tomaterna tänkte jag. Du skriver att burkar med tomater i olja bör upphettas om de står mer än 2 v. Kan man hetta upp redan direkt när man gör de så får de lång hållbarhet direkt? Och kan man göra det i vattenbad i ugnen som man kan göra med tex sylt? Eller kokar man i kastrull?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Jag tror det men kan inte säga det säkert. Botulism är ovanligt men det är pga detta vi rekommenderar och gör på detta viset. Man kan också frysa dem.

      Mvh Johannes

      1. Botulism orsalas av botuliniumtoxinet som bakterierna producerar. Bakterierna kan bilda sporer som tål temperaturer på över 100 grader, så det hjälper inte att hetta upp i början av lagringsperioden. Däremot är toxinet värmekänsligt och bryts ner vid upphettning över 80 grader i minst 10 minuter. Bakterien kan inte heller föröka sig vid temperaturer under 4 grader.

        https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/bakterier/clostridium-botulinum

        1. Profilbild för Farbror Grön
          Farbror Grön

          Ja det är så vi förstått det också.

          Tack

          / Johannes

  2. Försökt mig på ketchupen, jag säger bara fy för den lede att försöka få av skalen från tomaterna,. Hade nog mest klet på händerna, och inte sjutton blev det 600/700 g tomatskraft 300 g är mer relevant.
    Aldrig igen 👎👎👎

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vissa recept passar en bättre än andra, kul att du försökte 🙂

      / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *