Pistillröta på tomater – troliga orsaker och förslag på åtgärder

Har dina tomatfrukter fått en märklig stor brun fläck på utsidan eller verkar ruttna på insidan? Troligtvis har plantan drabbats av pistillröta. Här berättar vi om troliga orsaker och åtgärder.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Pistillröta på tomater – troliga orsaker och förslag på åtgärder”

  1. Profilbild för Katarina Johansson
    Katarina Johansson

    Ja herregud de är en helt vetenskap mä tomater . Har haft stora problem med pistill röta i år

  2. Profilbild för Göran Ehrsson
    Göran Ehrsson

    Tack för era värdefulla erfarenheter och slutsatser! Jag har gått och grubblat på detta under flera år. Jag har alltid vattnat mina tomater som jag har i murarhinkar i växthus med regnvatten, eftersom jag ofta har god tillgång till det. Tidigare misstänkte jag att det var just det att jag vattnade med regnvatten som orsakade pistillrötan, då regnvatten inte innehåller kalcium (antar jag). Jag har därför tillsatt extra kalk vid plantering och även senare, men de drabbas i alla fall. Växthus och utomhus mot södervägg har drabbats ungefär lika mycket. Jag har haft (och har fortfarande) svårt att förstå den exakta orsaken. Men jag kan likt er konstatera att körsbärstomaterna aldrig drabbats. Däremot är en sort av plommontomater (Piennolo Galatino) särskilt drabbad, både i år och tidigare. Detta är sista året jag odlar den, jag ger upp. I år förlorade jag nog 50% av den sorten. Principe Borghese som står precis intill har klarat sig mycket bättre. Min teori just nu är stressen. Jag kanske gödslar lite för mycket med hönsgödsel och annat Mina plantor växer så det knakar och ger många frukter, men får pistillröta. De plantor jag gett till min mor har klarat sig bättre. Hon gödslar inte lika intensivt som jag. Jag vet inte… men jag är öppen för att testa och experimentera kommande säsonger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *