Tomatsorter – vad ska man välja och varför?

Jag får ofta frågan om vilka tomater jag tycker är odlingsvärda och varför. Jag kan väl tycka att efter 30 års tomatodlande borde det väl vara ganska enkelt att svara på en sådan fråga. Men det finns så många detaljer och orsaker till varför det inte är helt lätt. Detta inlägg är ett försök att sammanfatta vilka tomatsorter vi odlar och varför. Och så klart kommer jag komma in på sidospår.

Jag berättade vid middagen härom kvällen att jag klurade på att skriva det här inlägget om vilka tomatsorter jag rekommenderar att odla. Det kom synpunkter direkt! Stora tomater ska det vara sa Tora, sådana som täcker en hamburgare med helst en endaste skiva. Inte någon annan färg än röda sa Moses, de är så fula och oaptitliga när de är gula eller svarta. Tomater med gröna frön gör att de ser omogna ut och är inget vidare sa Theres och la till: De där veckiga tomaterna som möglar lätt inne i sina krumbukter är inte heller bra. På förstabilden är det bifftomaten Sort roloise som visar upp sin violetta undersida. En spektakulär blåvitgul bifftomat med ett vitt fruktkött som smakar förvånansvärt gott.

Hmm tänkte jag, det här börjar ju bra! Flera starka åsikter om tomater från familjen redan innan jag börjat att skriva, och innan alla mina egna tankar och tyckanden formulerats. Vill du redan nu, innan jag kommit in på vilka sorter jag rekommenderar att välja, kasta dig in i alla problem jag stött på när jag odlat tomater? Välkommen här kommer inlägget: Mina värsta tomatproblem där du kan läsa om min gastkramande resa av misslyckanden som lett mig till det jag är idag.

Tomat har vi skrivit mycket om. Här kommer en länk ” https://farbrorgron.se/?s=tomat” där jag skrivit in tomat i sökrutan på farbrorgron.se. Hör och häpna 32 sidor med 12 inlägg på varje sida som berör tomater. Ett av våra just nu mest populära inlägg är Våra kallsådda tomater ska ge oss en stor skörd.

Trettio års odlande

När jag började odla tomater på 1990-talet var utbudet av tomatsorter inte jättestort, inte vad jag kunde finna i alla fall. På grund av små fönster i stugan och avsaknad av växtbelysning blev det ofta som så att jag köpte färdiga plantor i handelsträdgården i närmaste stad. Det var typ de enda färdiga plantorna jag köpte. Oftast blev det Dansk export eller Moneymaker. Två stabila och rikgivande sorter som gav klassiskt röda tomater och som passade i växthus. Jag var verkligen nöjd med dessa sorter och brukade odla nio plantor i mitten av växthuset i hemsnickrade lådor.

Jag kunde, efter att jag lärt mig lite om tomater, skörda riktigt många frukter. De fick sedan ligga och mogna inomhus under hösten. Vartefter åren gick testade jag att så några andra tomatsorter typ Oxheart och San Marzano men blev inte nöjd med resultatet. San Marzano har jag dessutom aldrig lyckats med då de drabbas extremt lätt av pistillröta. San Marzano är en tomat som troligtvis aldrig ( man ska aldrig säga aldrig) kommer att komma in i mina odlingar igen!

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Tomatsorter – vad ska man välja och varför?”

 1. Profilbild för Katarina Johansson
  Katarina Johansson

  Nä jag kommer inte att odla den heller alla mina plantor fick pistillröta
  MVH Katarina

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja visst är det trist, den ser ju så snygg ut. Kika även in vårt premiuminlägg om pistillröta så är du än mer förberedd ifall det skulle hända med flera sorter.
   Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *