Din varukorg är för närvarande tom!
Ramslök – våra godaste gröna ramslöksrecept

Ramslökens skördesäsong är här och vi vill gärna dela med oss av våra allra bästa recept med ramslök i. Smaklig spis!
Livet är verkligen orättvist när det gäller ramslök och tillgången till denna fantastiskt smakande lökväxt. Vissa människor har hur mycket som helst att kunna plocka medan andra aldrig har fått chansen att ens smaka ett nyplockat blad.
Där vi bor finns ingen vild ramslök. Vi har ordnat med vår egna lilla odling. Det är ingen direkt uppsjö av plantor, men vi kan om vi är lite sparsamma med de få blad vi kan skörda, ändå göra flera slags goda grejer med ramslökssmak. Har du ingen egen odling eller bor långt ifrån vildväxande ramlökshav, brukar det finns blad i grönsaksdisken så här på våren.
Läs om gärna Så din egen ramslök
Nedan följer några favoritrecept med just ramslök.

Läckert ramslökssmör
Innan vi själva började odla ramslök besökte vi ett medeltidsevenemang i Skåne. Där köpte vi något slags pannbröd med ramslökssmör. Det var så där otroligt gott och vi kan fortfarande minnas dess smak i detalj. Några år senare kan vi göra vårt egna ramslökssmör. Vilken lycka!
Ingredienser
- 50 – 100 g smör
- 5 – 10 ramslöksblad
- örtsalt
Gör så här: Ta en rejäl klick smör och lägg på ett fat eller skärbräda. Hacka ramslöksbladen så fint du kan. Vi brukar skära bladen först i tunna, tunna strimlor och därefter hacka allt. Blanda i hacket i smöret och blanda med en gaffel. Ju fler ramslöksblad desto smakrikare smör!

Ramslöksmajonnäs
En sagolik majonnäs som höjer allt från grillade hamburgare till en somrig pastasallad. Det tar ca 5 min att göra den här majonnäsen från att du börjar att vispa. På bilden ovan har vi gjort majonäsen med ramslöksolja.
Ingredienser
- 2 st äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk ljus vinäger
- 2,5 dl neutral olja (alt 1 dl olja och 1,5 dl ramslöksolja)
- 1 dl neutral olja
- En skvätt salt
- Lite nymortlad svartpeppar
- Finhackad ramslök, dvs 5-10 blad
Gör så här: Blanda äggulor, vinäger och senap. Tillsätt oljan i en tunn stråle eller droppvis samtidigt som du vispar. När all olja är tillsatt och du tycker att majonäsen har en bra konsistens är den klar. Nu är det dags för smaksättningen. Blanda i ramslökshacket. Förvaras i kylen.

Duchessepotatis med smak av ramslök
Får man potatismos över, kan det bli till ett lyxigt tillbehör dagen efter. Här har vi gjort duchessepotatis med smak av ramslök. Till det serverades vegoschnitzel, sallad och ramslökssmör.
Ingredienser för 4 port
- Hemmagjort potatismos för fyra portioner
- 1 ägg
- 10-20 finhackade ramslöksblad
- örtsalt
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda potatismoset med ett rått ägg. Blanda sedan i örtsalt och ramslökshack i moset. Jag brukar ta så många blad så att det blir jämnt fördelat. Spritsa fina marängliknande potatismoshögar på en plåt med bakplåtspapper. Tänk ungefär 1/2 dl potatismos i varje klick. Grädda mitt i ugnen tills de har fått fin färg, 8-10 minuter.

Ramslöksbröd
Förgyll ditt bröd med ramslök nu när det är vår. Det blir verkligen ett gott tillbehör till middagen eller kanske till kvällssmyset med ett glas vin.
Ingredienser
- 50 – 100 g smör
- 5 – 10 ramslöksblad
- örtsalt
- bröd, tex levain, baguette, ciabatta
Gör så här: Ta en rejäl klick smör och lägg på ett fat eller skärbräda. Hacka ramslöksbladen så fint du kan. Vi brukar skära bladen först i tunna, tunna strimlor och därefter hacka allt. Blanda i hacket i smöret och mosa med en gaffel. Ju fler ramslöksblad man har i, desto smakrikare smör! Smaka av med örtsalt.
Skär brödet i skivor och bred rikligt med smör på varje skiva. Man kan också skära som en hasselbackspotatis och lägga smörklickar mellan skivorna. Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader. De är klart när bröden/brödet börjat få lite gyllenbrun färg.

Ramslöksolja
Att göra en egen ramslöksolja är enkelt och ett bra sätt att bevara ramslökssmaken i några veckor.
Ingredienser
- en del neutral olja
- en del ramslöksblad
Gör så här: Mixa väl sköljda blad med oljan. Sila bort det grövsta bladresterna i ett durkslag. Lite bladbitar är helt okej att ha kvar. Känns oljan för tjock kan den spädas med mer olja. Förvara i ett par veckor i kylen i en burk eller flaska med tättslutande lock. God att ringla över salladen.
Vad använder helst ramslök till? Ge os gärna tips på fler goda ramslöksrecept!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Ramslök – våra godaste gröna ramslöksrecept”
Potatisgratäng med ramslök:
Potatis, morot, ramslök, grädde, salt, svart och vitpeppar.
Varva potatis, morot och ramslök, salta och peppra mellan varje potatislager.
Häll på grädde och skiva tunna skivor smör och täck hela gratängen översta lagret.
Moroten i gratängen tillför ytterst lite sötma, och tillför gratängen en MYCKET god smak.Tack för ramslöksrecepten! Ni vill ha tips på fler recept. Jag brukar leverera ramslök till min dotter som har en hemsida med ett tjugotal recept på ramslök, hennes favoritgrönsak. Adressen är katinkaskitchen.com
Hälsningar
LailaÄr uppvuxen med nässelsoppa på valborg, en tradition som jag haft med mig hela livet. De två senaste åren har jag smaksatt soppan med 15-20 ramslöksblad vilket gjorde soppan himmelskt god. Ett par ägghalvor piggar upp det hela.
En favorit hos oss är Ramslökspesto
Ramslök
Solrosfrön
Smakrik ost, exempelvis prästost
Rapsolja
Flingsalt
Mixa allt i en matberedare och servera till nykokt pastaFärskost med ramslök
Mixa ramslök o färskost, typ Philadelphia, smaksätt med flingsalt, svartpeppar o citronskal.
Underbart gott på fröknäcke











Lämna ett svar