Din varukorg är för närvarande tom!
Ramslök – våra godaste gröna ramslöksrecept

Ramslökens skördesäsong är här och vi vill gärna dela med oss av våra allra bästa recept med ramslök i. Smaklig spis!
Livet är verkligen orättvist när det gäller ramslök och tillgången till denna fantastiskt smakande lökväxt. Vissa människor har hur mycket som helst att kunna plocka medan andra aldrig har fått chansen att ens smaka ett nyplockat blad.
Där vi bor finns ingen vild ramslök. Vi har ordnat med vår egna lilla odling. Det är ingen direkt uppsjö av plantor, men vi kan om vi är lite sparsamma med de få blad vi kan skörda, ändå göra flera slags goda grejer med ramslökssmak. Har du ingen egen odling eller bor långt ifrån vildväxande ramlökshav, brukar det finns blad i grönsaksdisken så här på våren.
Läs om gärna Så din egen ramslök
Nedan följer några favoritrecept med just ramslök.

Läckert ramslökssmör
Innan vi själva började odla ramslök besökte vi ett medeltidsevenemang i Skåne. Där köpte vi något slags pannbröd med ramslökssmör. Det var så där otroligt gott och vi kan fortfarande minnas dess smak i detalj. Några år senare kan vi göra vårt egna ramslökssmör. Vilken lycka!
Ingredienser
- 50 – 100 g smör
- 5 – 10 ramslöksblad
- örtsalt
Gör så här: Ta en rejäl klick smör och lägg på ett fat eller skärbräda. Hacka ramslöksbladen så fint du kan. Vi brukar skära bladen först i tunna, tunna strimlor och därefter hacka allt. Blanda i hacket i smöret och blanda med en gaffel. Ju fler ramslöksblad desto smakrikare smör!

Ramslöksmajonnäs
En sagolik majonnäs som höjer allt från grillade hamburgare till en somrig pastasallad. Det tar ca 5 min att göra den här majonnäsen från att du börjar att vispa. På bilden ovan har vi gjort majonäsen med ramslöksolja.
Ingredienser
- 2 st äggulor
- 1 tsk dijonsenap
- 1 msk ljus vinäger
- 2,5 dl neutral olja (alt 1 dl olja och 1,5 dl ramslöksolja)
- 1 dl neutral olja
- En skvätt salt
- Lite nymortlad svartpeppar
- Finhackad ramslök, dvs 5-10 blad
Gör så här: Blanda äggulor, vinäger och senap. Tillsätt oljan i en tunn stråle eller droppvis samtidigt som du vispar. När all olja är tillsatt och du tycker att majonäsen har en bra konsistens är den klar. Nu är det dags för smaksättningen. Blanda i ramslökshacket. Förvaras i kylen.

Duchessepotatis med smak av ramslök
Får man potatismos över, kan det bli till ett lyxigt tillbehör dagen efter. Här har vi gjort duchessepotatis med smak av ramslök. Till det serverades vegoschnitzel, sallad och ramslökssmör.
Ingredienser för 4 port
- Hemmagjort potatismos för fyra portioner
- 1 ägg
- 10-20 finhackade ramslöksblad
- örtsalt
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda potatismoset med ett rått ägg. Blanda sedan i örtsalt och ramslökshack i moset. Jag brukar ta så många blad så att det blir jämnt fördelat. Spritsa fina marängliknande potatismoshögar på en plåt med bakplåtspapper. Tänk ungefär 1/2 dl potatismos i varje klick. Grädda mitt i ugnen tills de har fått fin färg, 8-10 minuter.

Ramslöksbröd
Förgyll ditt bröd med ramslök nu när det är vår. Det blir verkligen ett gott tillbehör till middagen eller kanske till kvällssmyset med ett glas vin.
Ingredienser
- 50 – 100 g smör
- 5 – 10 ramslöksblad
- örtsalt
- bröd, tex levain, baguette, ciabatta
Gör så här: Ta en rejäl klick smör och lägg på ett fat eller skärbräda. Hacka ramslöksbladen så fint du kan. Vi brukar skära bladen först i tunna, tunna strimlor och därefter hacka allt. Blanda i hacket i smöret och mosa med en gaffel. Ju fler ramslöksblad man har i, desto smakrikare smör! Smaka av med örtsalt.
Skär brödet i skivor och bred rikligt med smör på varje skiva. Man kan också skära som en hasselbackspotatis och lägga smörklickar mellan skivorna. Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader. De är klart när bröden/brödet börjat få lite gyllenbrun färg.

Ramslöksolja
Att göra en egen ramslöksolja är enkelt och ett bra sätt att bevara ramslökssmaken i några veckor.
Ingredienser
- en del neutral olja
- en del ramslöksblad
Gör så här: Mixa väl sköljda blad med oljan. Sila bort det grövsta bladresterna i ett durkslag. Lite bladbitar är helt okej att ha kvar. Känns oljan för tjock kan den spädas med mer olja. Förvara i ett par veckor i kylen i en burk eller flaska med tättslutande lock. God att ringla över salladen.
Vad använder helst ramslök till? Ge os gärna tips på fler goda ramslöksrecept!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Ramslök – våra godaste gröna ramslöksrecept”
Potatisgratäng med ramslök:
Potatis, morot, ramslök, grädde, salt, svart och vitpeppar.
Varva potatis, morot och ramslök, salta och peppra mellan varje potatislager.
Häll på grädde och skiva tunna skivor smör och täck hela gratängen översta lagret.
Moroten i gratängen tillför ytterst lite sötma, och tillför gratängen en MYCKET god smak.Tack för ramslöksrecepten! Ni vill ha tips på fler recept. Jag brukar leverera ramslök till min dotter som har en hemsida med ett tjugotal recept på ramslök, hennes favoritgrönsak. Adressen är katinkaskitchen.com
Hälsningar
LailaÄr uppvuxen med nässelsoppa på valborg, en tradition som jag haft med mig hela livet. De två senaste åren har jag smaksatt soppan med 15-20 ramslöksblad vilket gjorde soppan himmelskt god. Ett par ägghalvor piggar upp det hela.
En favorit hos oss är Ramslökspesto
Ramslök
Solrosfrön
Smakrik ost, exempelvis prästost
Rapsolja
Flingsalt
Mixa allt i en matberedare och servera till nykokt pastaFärskost med ramslök
Mixa ramslök o färskost, typ Philadelphia, smaksätt med flingsalt, svartpeppar o citronskal.
Underbart gott på fröknäcke
Lämna ett svar