Din varukorg är för närvarande tom!
Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet

Vill man så mer sallat nu under sommaren kan det vara knepigt att få fröna att gro. Vårt bästa tips är att ta hjälp av kylskåpet.
Sallat funkar utmärkt att så under vintern utomhus, sk vintersådd. Dess frön klarar fint att ligga i frusen jord och invänta rätt tid för att gro. Vi vintersår alltid sallat och kan därmed skörda de första sallatsbladen redan under våren när många andra inte hunnit sätta igång med odlingen.
Efter en månad efter den första sallatsskörden behövs nya plantor sås för att kunna ge oss sallat även senare under säsongen. Det kan då vara lite marigt att få fröna att gro, särskilt om man sår inomhus.
Salltatsfrön gror helst i en temperatur under +18, vilket föranleder att sådden behöver ett svalt klimat. Har man tur kanske det är låga temperaturer utomhus när man ska så en ny omgång sallat. Vi vill inte slösa frön på misslyckanden och därför gör vi aldrig någon sådan chansning längre.
Ta hjälp av kylskåpet
Sedan vi fick rådet att ställa sallatssådd i kylskåpet i en vecka, följer vi det slaviskt. Vi gör iordning en plastbytta, fyller den med planteringsjord och strör över sallatsfrön. Sedan toppar vi med ett tunt lager planteringsjord och lägger hela byttan i en plastpåse.

Efter en vecka i kylskåpet tar vi ut vår sallatssådd. Då plockar vi bort plastpåsen och ställer byttan i växthuset eller på balkongen. När plantorna är ungefär en decimeter höga planterar vi ut dem på lämplig plats i trädgården. Vi ser till att hålla ett avstånd på 20-30 cm emellan plantorna så att varje planta kan utvecklas till ett sallatshuvud.
Sallat är känslig för solljus vi utplantering. Se därför till att det är en molnig dag eller en kväll då solen inte lyser så starkt som utplanteringen sker. Vattna rejält och se till att jorden därefter vattnas regelbundet. Är det för torrt i jorden blir sallaten tråkig och i vissa fall besk.
Vill du läsa mer om sallat har vi ett inlägg om våra bästa sallater och vad det är för skillnad på ordet sallad och sallat.
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
15 svar till ”Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet”
Intressant! Gäller samma sak för plocksallat – då man bara vill ha småblad – men många?
Ja,vi gör så här med alla sallatsfrön som vi sår under sommaren.
När ni tar ut byttorna ur kylskåpet kan ni då se några plantor eller kommer de först när ni satt ut bytttorna på balkongen/växthuset? Mina har stått en vecka i kylskåp nu men än verkaringenting ha grott …
Hos oss brukar vi se att fröna har grott.
Hur kallt har ni i kylskåpet?
Typ vanlig temp mellan 4 och 8 plus.
Kan jag göra samma sak med pak choi?
Pak choi behöver inte kyla frö att gro så den behöver ingen kylskåpsbehandling.
Jag försöker odla sallad inomhus under vintern, jag har odlingslampa men sallat är ju ljuskänslig så försöker hålla den mörkt. Jag testade att hålla de satta fröna i kylskåp en vecka och det fungerade för sen började de gro. Tog ut dom och satte på sval mörk plats, lät plasten sitta på. Sen när jag tog av plasten och satte byttan i svalt norrfönster har de börjat dö en efter en…
Har ni några tips på hur man kan lyckas med salladsodling inomhus under vintern? 🙂Mvh Sofia
Du verkar ha gjort det som krävs. Tyvärr bli sallat ganska mesig inomhus, det blir aldrig som utomhus, hur man än bär sig åt.
Mvh JohannesHow about Ruccola? Funkar det för den också? 😊
Den funkar i ett glas vatten eller i en påse med lite vatten i.
Räcker det med fukten som är i jorden för att det ska gro? Står inget om att det ska vattnas innan man sätter det i kylskåpet.
Hej, det räcker aldrig. Vatten är det som startar livet. Lycka till.
[…] Läs mer: Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet […]
Lämna ett svar