Vårfägring med blomsterlökar från Impecta Fröhandel

Vad vore våren utan vårblommande blomsterlökar och knölar som ger en kaskad av färg och form när vi som mest behöver det, efter den mörka dvalan. Tillsammans med perenner utgör blomsterlökar vårens färgsprakande orkester i våra trädgårdar. En del lökar blir kvar år efter år och andra försvinner efter en eller två säsonger. Vi fyller alltid på med fler lökar varje år, nya sorter och gamla trotjänare och hoppas att de ska leva länge hos oss. Det här inlägget är ett samarbete med Impecta Fröhandel som denna helg v 39 ( från fredag kl 12:00 till Söndag 24:00) har fri frakt på alla sina blomsterlökar. Hoppas att du likt vi finner gamla favoriter och nya bekantskaper.

Äntligen höst och dags för vila kanske en del tänker, men är det verkligen så? Nej faktiskt inte, inte för en odlare! Nu ska skördar tas om hand, komposter grävas, växthuset tvättas, de sista perennerna planteras ut och blomsterlökarna petas ner i jorden. Ända sedan mitt första odlarår har det varit tradition att under hösten, ja ibland nästan ända fram till jul, peta ner tulpaner, påskliljor och andra blomsterlökar i våra odlingar och jag blir aldrig mätt.

För mig har alltid våren varit den viktigaste tiden. För efter ett halvårs kyla och mörker har jag längtat så otroligt mycket efter ljus, färger, humlornas surr och att kunna sätta mig på kanten av en pallkrage och lyssna på alla fåglar. Då vill jag att den färgsprakande orkestern ska spela på högsta volym och med alla tänkbara instrument, jag vill bli fylld av vår, värme och liv! Jag längtar redan efter slutet av april fast det bara är oktober. Och att längta behöver inte vara negativt, tvärtom är det som en kraft som gör livet mer levande, för mig i alla fall.

Vad ska man välja för lökar?

Det är lite av en smaksak vad man vill ha i sin trädgård och så klart vilka former och färger man attraheras av. Är man tulpanfantast ska man satsa på tulpanlökar och gillar man kungsängsliljor ska man satsa på dem. Är det påskliljor man vill ha köper man på sig sådana och tycker man att Alliumsläktet, prynadslökarna, är intressanta ska man kasta sig in i deras värld. Alla dessa olika lökar och knölar går ju givetvis att blanda och det är ju något vi mer eller mindre alltid gör.

När det gäller tulpaner har jag en förkärlek för rosa, vita och aprikosfärgade tulpaner och lite mer spektakulära varianter i konstiga former och färgkombinationer. Jag tycker om dels det diffusa när det gröna från stjälken går upp i kronbladen men också det spektakulära nästan bländande skarpa. I det stora hela skulle jag nog vilja påstå att jag är en allätare och att jag är ganska vågad i mitt komponerande. Jag gillar tex triumftulpaner i mixpåsar i pastellfärger, riktigt snyggt ihop med rabarber. Men den italienska sorten Cyntia finns också som favorit och den vill jag har stående ensligt som en solitär. Det är kul att arbeta med bara ett fåtal färger men samtidigt kan det vara otroligt effektfullt att blanda hejvilt. Är du en person som ofta håller tillbaka, testa att ta ut svängarna och är du en ”överdosera utan gränser”? Testa att bara välja tre färger. Ofta blir det intressantast om man kan utmana sig själv och arbeta lite med sin motsats. Till syvende och sist är det alltid trädgården som har sista ordet, det är den som bestämmer och ofta överträffar den våra planer.

Årets tulpanlökar

I år ska jag testa några tulpaner som är lite extra snygga, eller som en del skulle säga, som små primadonnor eller divor. Papegojtulpaner är riktigt läckra tulpaner, de ser lite overkliga ut och jag blir ofta sugen på att gå fram och pilla på dem lite innan de slår ut. Just den här sorten, Cabanna, som jag odlar i år, ser så läcker ut i sitt tvåfärgade beklädnad och kommer göra sig fin precis utanför verandan i skogsträdgården. Tulpanen Ice cream som jag också planterar i år är än mer spektakulär, ja nästan overklig och det återstår hur dessa två kommer fungera tilsammans, men kanske kan de komplettera varandra och bli det där suspekta stället i Skogsträdgården 2023.

Jag har också planterat ett gäng vita tulpaner av sorten Snow chrystal som är alldeles frostlika i kanten. Om jag bara får välja en endaste färg så är det vita tulpaner jag väljer och det för att de är så snygga ihop med kungsängsliljorna och de blålila primulorna P. denticulata. Låga sorter som syrentulpaner, miniatyrtulpaner och vildtulpaner kan också ge riktigt härliga färgklickar och har du inte testat dessa tidigare råder jag dig att göra det, supersnygga nära funkioir som sedan täcker det överblommade rasslet med sina blad.

Några andra skönheter

Förutom tulpaner kommer jag sätta ett gäng stjärnnarcisser av sorten Tahiti. De var så snygga med det röda i mitten och bakom klematisen tror jag att de kommer titta fram på ett lite diffust och snyggt sätt. Kejsarkrona är lite av ett måste då de ofta tynar bort i Skogsträdgårdens magra jord, men i år ska jag gödsla dem lite extra och hålla tummarna för att de kommer att trivas. Det jag också gillar med Kejsarkronan är dess kraftiga doft av öl som kommer med små vindpustar från tidig vår och en bit in i sommaren. Det får mig att inte glömma bort att grilla. Jättelöken Amassador ska bli spännande att betrakta, se hur hög och stor den verkligen kan bli. Jag satt den i framkant framför de blåa bolltistlarna som blommar senare, så att den liksom ska bana vägen för dem. Krokusar har jag strategiskt planterat i närheten av våra fruktträd så att humlorna ska lockas till dessa trakter redan tidigt. Krokus är en jätteviktig växt för humlorna då den är så otroligt tidig och kan rädda livet på dem kalla och ogästvänliga vårar.

En av de mest spännande lökarna att odla är så klart saffranskrokus. Vem vill inte kunna skörda egen saffran? Nåväl det blir kanske inga mängder men bara vetskapen om att några egna pistiller hamnat i lussebaket är gott nog för mig. Jag satt lökarna i kanten av en rabatt så att jag verkligen ska ha uppsikt över dem och tillsammans med några Primula vialii.

Hur jag planterar blomsterlökar

Jag gör inga konstigheter när jag sätter mina blomsterlökar, i alla fall tycker inte jag det. På förpackningen läser jag och ser hur djupt de ska sitta och vilket avstånd de bör ha mellan varandra, och så fuskar jag lite och gör lite som jag tycker. Jag gillar att sätta lökar i grupper så att det blir som små blomsteröar när de tittar upp och att det ska se naturligt ut. Blommor på rad tycker inte jag är så fint, jag vill ha dem lite här och där. Om jorden är torr och tråkig tillför jag rikligt med kompost innan och blandar runt och är den fet och fin gör jag det kanske inte. Jag försöker lägga ner lite gödsel bland lökarna, det jag har och ibland benmjöl. Jag blandar runt gödslet i jorden kring lökarna och knölarna och tänker att om det finns näring till dem så kanske de blommar ytterligare ett år. Till sist brukar jag märka ut ställena så att jag inte råkar sätta ner fler blomsterlökar på redan planterade platser, något som hänt mer än en gång i mina odlingar.

Det här inlägget är ett samarbete med Impecta Fröhandel som denna helg v 39 ( från fredag kl 12:00 till Söndag 24:00)har fri frakt på alla sina blomsterlökar och knölar. Hoppas du, likt vi, finner gamla favoriter och nya bekantskaper. Som du ser på bilden här ovanför kan du finna mig på Impecta Fröhandels sida där jag rekommenderar just mina favoriter. Och visst minns ni att det snart är dags att höstså perennerna.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *