Din varukorg är för närvarande tom!
Vi sår och skördar huvudkål kallt!

Huvudkål är kungen bland kålgrönsakerna i köksträdgården, både utseendemässigt och till hur den breder ut sig. Ser man även till hur mycket mat den kan ge (beroende på om någon annan äter upp den eller inte) så blir den näst intill kejserlig. Hos oss är det är inte ovanligt att vi kan skörda 5-8 kilo huvudkål ur samma pallkrage. Vårt rekord, när vi gödslar lite extra, ligger på strax över 10 kilo.
Som så många andra växter sår vi huvudkål i planteringsjord ute i kallväxthuset under februari och mars. Kylan på nätterna och solens starka strålar på dagarna gör att vi får extremt kraftiga och kompakta plantor. Ofta tittar plantorna upp tidigare än vad man kan tro – när det faktiskt är är flera minusgrader på nätterna.




Det här inlägget gör vi tillsammans med Impecta Fröhandel som i år fyller 50 år i år. Under 30 av dessa 50 år har vi varit en av deras kunder. Vill du kika in på Impecta Fröhandels huvudkålssortiment kika här och glöm inte att spana in deras frönyheter.
Använder du koden FARBRORGRONKAL och bor i Sverige så får du ta del av Impectas erbjudande: 3 för 2 på alla kål- och broccoliväxter .


Sådd
Kålsådden gör vi i frukt- och grönsaksaskarna från livsmedelsbutikerna – våra favoritodlingsbehållare för sådder. Vi bredsår kålfröna över jordytan i odlingsbehållaren ( det blir alltid för många), så att fröna hamnar någorlunda jämt över ytan. Sedan strör vi några millimeter jord ovanpå fröna och ställer sedan sådden på en odlingsbricka ute i växthuset. Är det en mild vårvinter och snön lyser med sin frånvaro vattnar vi ovanifrån med en vattenkanna med strilmunstycke, och har vi snö lägger vi ett tjockt lager på snö ovanpå.
Läs mer: Världens bästa odlingsbehållare

Fröna gror
Innan slutet av mars brukar fröna väckas av den starka vårsolen och värmen på dagarna. Då kan det vara mellan plus 25 grader (några timmar under dagen, särskilt under soliga dagar) och ner mot minus 10 grader vissa nätter. Plantorna som startat ute i kallväxthuset klarar dessa stora temperaturskiftningar hos oss. Bor du i de höga odlingszonerna eller är oroligt lagd, kan en kupévärmare under stränga nätter göra skillnad. Men för oss i odlingszon 2 och 3 har det alltid fungerat utan tillskottsvärme. Inte en endaste kålplanta som såtts i februari och mars har dött under alla år som vi odlat kallt.


Omplantering
När plantorna är mellan 5 och 10 centimeter planterar vi om dem en och en i enskilda krukor. Därefter ställs de på odlingsbrickor på samma plats, inne i växthuset, och vattnas genom att vi fyller på med vatten underifrån. När ytan ser fuktig ut, och man kan känna på krukorna att de är tunga, ställer vi dem på en ny odlingsbricka så att vattnet får rinna av. De omplanterade plantorna står ofta i växthuset de första veckorna, men allteftersom våren närmar sig med stormsteg och det blir varmt i växthuset, hamnar plantorna utomhus på en odlingsbricka i väntan på utplantering.




Utplantering
Vi har för länge sedan slutat att följa rad- och plantavstånd, det är så trist och begränsande. Vi planterar istället ut lite som vi känner och blandar gärna med andra växter. Vi gillar när det blir oväntat vackert och när naturen överraskar. Lite huvudkål, eterneller, zinnia, rosenskära, broccoli och sallat passar bra som kompisar. Plantorna planteras lite huller om buller med sina kompisar och det får tävla om ljuset och växa bäst de vill. Innan utplanteringen rensar vi bort allt ogräs och luckrar jorden med en grep och tillför någon form av gödsel.


Skörd av huvudkål
Vikten på våra enskilda kålhuvuden vid skörd ligger på omkring 2 kilo. Det är en behändig storlek att jobba med i köket och att förvara i kylen. Fram till i början av december kan plantorna stå kvar i odlingen men längre än så rekommenderas inte. Under minus 5 grader finns risken att de fryser sönder inifrån, även om enskilda exemplar ibland kan klara sig. Kål som skördats när den är fryst förvaras bäst i kylskåpet ett dygn innan användning så att de tinar långsamt.

Vilken huvudkål ska man välja?
Varför välja? Köp på dig några sorter och testa vilken du tycker passar för dina behov, odlingar och smaklökar. All huvudkål man själv odlar blir ofta mycket godare än den man kan köpa i mataffärerna – mer saftig och mindre bitter. Vi odlar ofta flera olika sorters huvudkål, vitkål, rödkål, savoykål och spetskål. Men vi har blivit lite extra förälskade i den röda spetskålen Kalibos. Saftig, mild, vacker och lagringsduglig i flera månader om man skördar den innan första riktiga kylan tar den.
Mer om att odla kallt hittar du i denna bok: Odla kallt och klicka HÄR för att kika på Impecta Fröhandels sortiment av kål.
Använder du koden FARBRORGRONKAL och bor i Sverige så får du ta del av Impectas erbjudande: 3 för 2 på alla kål- och broccoliväxter.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar