Din varukorg är för närvarande tom!
Vi planerar för 2017
Tänk dig sedan att du skulle planera denna vecka ungefär ett halvår i förväg, eller kanske rent av ett år i förväg. Visst låter det avlägset och rent av idiotiskt. Men faktum är att det är så vi gör. Inte att vi gör uttömmande veckomatsedlar så långt i förväg, utan att vi försöker förutspå vad vi kommer att vilja äta i vår, sommar, höst och i vinter.
Det är smaken som styr
Anledningen till att vi odlar så mycket mat är inte för att vi ska slippa gå hungriga. Nej, vi kan köpa mat i överflöd som många andra. Vi odlar för att det först och främst är väldigt kul att odla och se små frön utvecklas till stora praktfulla plantor. Efter många års provande hit och dit med sorter av olika slag har vi hittat många favoriter som passar till den mat vi vill laga eller så har sorterna med sina fina egenskaper visat vägen till nya maträtter som kommit att bli viktiga för oss. Så med tanke på allt gott man kan göra med egenodlade och extra goda sorter, vill vi odla vår egenmat.
Varje gång vi äter en underbart god sallad, en delikat gratäng eller mustig gryta, läggs några grönsaker på önskelistan för kommande år. Listan blir längre för varje år på ett sätt, men förfinas också och grödor stryks ibland. Kanske för att vi helt enkelt inte tycker sorten gav vad den lovade eller för att vi tröttnat. Vissa år blir skördar av en och samma grönsak lite för stor och tex rödbetor behöver ätas på längden och på tvären så det står en upp i halsen. Då hoppar vi över just rödbeta nästkommande år.
Så vad vill vi äta framöver? Det är så mycket såklart. Men nedan listar vi sådant vi bara inte kan klara oss utan.
grönsaker som helst. Vår absoluta favorit har dock blivit den med parmesan och basilika.
Sallat, spenat och rucola
Ärtor och bönor
Under sommar och höst vill vi kunna njuta av egen gurka och Xin tai, Piccolino och Passandra är våra favoriter. Allra godast är nog slanggurka i sin färska form i en sallad eller på smörgåsen. Men får vi mycket slanggurka brukar vi göra tzatziki och drömma oss tillbaka till någon Greklands-resa. Vi brukar också göra egen inläggning som vi njuter av som de är eller i en dressing till vegoburgare.Våra odlingar innehåller många fler grödor än så här. Men det är så här vi startar, genom att tänka igenom vad vi är sugna på att äta nästkommande år.
/Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Vi planerar för 2017”
Hej,
Jag har sökt på Costata Romanesco och hittar inga frön. Vart köper ni?Med vänlig hälsning,
CarolineRunåbergs har den sorten. Lycka till.
Tackar!! 🙂
och en hel del annat från din bok – se till att du får provision 🙂
Lämna ett svar