Din varukorg är för närvarande tom!
Vegetariska Wraps med avocado och sesamtofu

Perfekt mat att ta med på utflykten. Ett lite mer nyttigt alternativ än att bara äta korv med bröd. De här wrapsen är milda men med många härliga smaker och konsistenser. Ramslöksoljan och rödlöken ihop med en krämig avokado, gräddfilsås, krispiga sesamfrön och söta körsbärstomater.
Ingredienser
3 Stora soft tortillasbröd
1 avocado
6 coktailtomater skurna i 4 delar vardera
4 msk sesamfrö
3/4 marinerat tofublock
1 liten fint hackad rödlök
6-8 soltorkade tomater
Örtsalt
1-2 dl gräddfil
1/2 skalad och urkärnad gurka
Några salldsblad
3 msk potatismjöl blandat med 4-8 msk vatten
Bakplåtspapper
Olja att steka i
Ramslöksolja
Steksnöre
Varm choklad
4-5 msk Kakao
5-8 msk kokossocker
6dl mjölk
Gör så här: Häll 1-2 dl gräddfil i ett kaffefilter och låt sila av ett tag. Blanda sedan ner 6-8 finhackade soltorkade tomater och lite örtsalt. Skär sedan ut ganska tjocka stavar av marinerad tofu och låt dem rinna av. Blanda potatismjöl och vatten och doppa tofustavarna i vattnet och rulla dem sedan i sesamfröna så att de täcker tofun som en panering. Stek stavarna på alla sidor så att de får färg. Lägg dem därefter på ett hushållspapper och låt dem svalna och rinna av.
Finhacka rödlöken, den ska vara fint hackad så att den både är en grönsak och en krydda. Dela avokadon, kärna ur och skär halvorna i skivor. Klyfta tomaterna och skala och kärna ur den halva gurkan och skär upp den i gurkstavar. Klipp av ett ca 30 cm långt bakplåtspapper och lägg på en torr och avtorkad bänk eller skärbräda. Ta därefter fram ett soft tortillabröd och lägg ut på något dylikt. Fyll tortillabrödet med ingredienserna men inte ut till kanterna utan mer i mitten. vik upp två av kanterna mot mitten och rulla den därefter som en wraps så att den blir försluten på båda kanterna. Lägg över wrapsen på ett bakplåtspapper och rulla ihop den likt en smällkaramell. Knyt båda ändarna och dela hela paketet på mitten med en vass kniv. Man kan packa med sig en skärbräda och en vasskniv i ryggsäcken på utflykten och dela dem precis innan man ska äta.
Varm choklad
Gör så här: Blanda kokossocker och kakao och vispa i det när mjölken börjar att koka upp. Häll i termos.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar