Din varukorg är för närvarande tom!
Vegetariska Wraps med avocado och sesamtofu
Perfekt mat att ta med på utflykten. Ett lite mer nyttigt alternativ än att bara äta korv med bröd. De här wrapsen är milda men med många härliga smaker och konsistenser. Ramslöksoljan och rödlöken ihop med en krämig avokado, gräddfilsås, krispiga sesamfrön och söta körsbärstomater.
Ingredienser
3 Stora soft tortillasbröd
1 avocado
6 coktailtomater skurna i 4 delar vardera
4 msk sesamfrö
3/4 marinerat tofublock
1 liten fint hackad rödlök
6-8 soltorkade tomater
Örtsalt
1-2 dl gräddfil
1/2 skalad och urkärnad gurka
Några salldsblad
3 msk potatismjöl blandat med 4-8 msk vatten
Bakplåtspapper
Olja att steka i
Ramslöksolja
Steksnöre
Varm choklad
4-5 msk Kakao
5-8 msk kokossocker
6dl mjölk
Gör så här: Häll 1-2 dl gräddfil i ett kaffefilter och låt sila av ett tag. Blanda sedan ner 6-8 finhackade soltorkade tomater och lite örtsalt. Skär sedan ut ganska tjocka stavar av marinerad tofu och låt dem rinna av. Blanda potatismjöl och vatten och doppa tofustavarna i vattnet och rulla dem sedan i sesamfröna så att de täcker tofun som en panering. Stek stavarna på alla sidor så att de får färg. Lägg dem därefter på ett hushållspapper och låt dem svalna och rinna av.
Finhacka rödlöken, den ska vara fint hackad så att den både är en grönsak och en krydda. Dela avokadon, kärna ur och skär halvorna i skivor. Klyfta tomaterna och skala och kärna ur den halva gurkan och skär upp den i gurkstavar. Klipp av ett ca 30 cm långt bakplåtspapper och lägg på en torr och avtorkad bänk eller skärbräda. Ta därefter fram ett soft tortillabröd och lägg ut på något dylikt. Fyll tortillabrödet med ingredienserna men inte ut till kanterna utan mer i mitten. vik upp två av kanterna mot mitten och rulla den därefter som en wraps så att den blir försluten på båda kanterna. Lägg över wrapsen på ett bakplåtspapper och rulla ihop den likt en smällkaramell. Knyt båda ändarna och dela hela paketet på mitten med en vass kniv. Man kan packa med sig en skärbräda och en vasskniv i ryggsäcken på utflykten och dela dem precis innan man ska äta.
Varm choklad
Gör så här: Blanda kokossocker och kakao och vispa i det när mjölken börjar att koka upp. Häll i termos.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
- Odla vitlök från egen vitlökOm man får en riklig skörd av vitlök kan det vara roligt att spara klyftor till eget utsäde. Att ta egna frön, lökar eller knölar till kommande odlingar är roligt, men också billigt… Läs mer: Odla vitlök från egen vitlök
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar