Så med barnen

 

Hos oss är ju odling en del av vårt liv. Ibland lägger inte ens barnen märke till en stor omplantering som görs i köket med jord i drivor eftersom det sker ganska frekvent den här tiden på året och fram till sommaren. Andra dagar vill barnen vara med och peta ner frön och då behöver man anpassa sådden till deras nivå. Odling ska aldrig bli ett tvång utan något de själva frågar om eller blir inbjudna till.

Det gäller att vara med när man sår med barn, det kan lätt bli väldigt kreativa blandningar av frön och just nu är det inte det vi vill ha. Så när vi odlar med våra barn så gör vi som när vi bakar med dem. Vi dukar upp allt innan och sedan sätter vi oss tillsammans och grejar.

Koncentrationen är hög och fröna fördelas jämt över jorden. 
Vi brukar så i plastlådor med såjord blandat med perlit i detta fall. Eftersom jag vill ha plantor av Malabarspenat på lagomt avstånd ifrån varandra har barnen fått instruktion om detta. Efter sådden behöver den vattnas ordentligt. Så att all jord är genomfuktad. Det fenomenala med plastlodan på bilden är att det är hål i botten. Det är superviktigt för dräneringen. Mina sådder brukar alltid få stå på fat eller i odlingstråg så att överblivet vatten kan rinna ut och sugas upp vid annat tillfälle.
Inte så ofta vill barnen ta hand om sina sådder hela vägen till färdiga skördeklara plantor. Nej, det är de olika momenten de då och då är med på. Ibland är de med på någon sådd, andra gånger vill de vara med på omplantering eller vattning.
Johannes Wätterbäck
De minsta fröna skakas ut i deras händer och så hjälps vi åt med att fördela dem över jorden. Här tomaten Funsu.

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *