Våra kallsådda tomater ska ge oss en stor skörd

Att så tomater kallt i våra växthus har blivit så himla bra för oss. Vi slipper belamrade källare och fönster, slipper använda el till belysning och våra kallsådda tomater blir kompakta och lagom stora tills det är dags att plantera ut dem.

Nu poppar det upp små plantor ute i byttorna i kallväxthuset dagligen, det började det göra redan i början av april. Fröna såddes i mitten av mars i planteringsjord i mina favoritkrukor ( plastbehållarna från livsmedelsaffärerna). Tidigare år har vi också testat att så från mitten av februari med gott resultat.

Jag har sått tomater kallt i några år nu med riktigt bra resultat. Ja förutom ett år, påsken 2016 när det blev – 9 grader flera nätter under påsken och då jag var tvungen att testa vad plantorna klarade. En tredjedel av plantorna dog. Resten tog jag in under belysning under en vecka innan de fick flytta ut igen. Så vid kraftiga köldknäppar eller om du bor i en hög zon med riktigt kalla nätter, kan en fläkt med värme på under nätterna göra underverk.

I år ska jag odla några favoritsorter såsom Rio grande, Principe Borghese, Costeluto genovese och Black cherry. Men även testa några för mig helt nya sorter jag fått tag från Helena, norrländskan som odlar på den Grekiska ön Kalymnos. Det blir en hel del dwarftomater och flera tvåmeterstomater som tex Ametist Jewel och Copper någonting som ska ge kopparfärgade tomater.

Läs gärna: ”Så tomater utomhus utan värme” och ”Tomater kan sås kallt”

Tomaterna odlas på Takfarmen

Våra kallsådda tomater ska odlas på Takfarmen under sommaren, utanför växthuset på takterassen i Earthboxes , stora krukor och andra odlingsbehållare. Vi brukar plantera plantorna i dess finala odlingsbehållare i juni men i år ska jag försöka hinna att få ut några redan i maj och testa om jag kan vinna en eller två veckor i skördetid. Det finns alltid något nytt att testa och experimentera med och om jag inte experimenterar känns det inte som att jag kommer vidare. För att jag också skall kunna inspirera andra till att leka med odlandet behöver jag själv leka med det. Så att jag kan stå för mina råd och tankar till 100%. Kan vara bra att veta, allt vi rekommenderar eller inspirerar till kommer från vårt eget odlande.

Läs gärna ”Odla ätbart i kruka”.

Omplantering 1

När jag planterar om tomatplantorna första gången, och ofta blir det bara en omplantering med kallsådda tomater, brukar jag göra i ordning en plats åt mig i växthuset. Jag ställer jordsäcken på en pall så att den kommer upp i bra arbetshöjd. Sedan dukar jag upp ett odlingstråg där jag kan slibba och slabba i.

Vi sätter dem djupt

Jag fyller ett gäng krukor med planteringsjord och gör ett djupt hål med ett finger. Sedan för jag ner den med kniv bortpillade plantan så djupt så att bara bladen sticker upp. Tomater har en härlig egenhet, att de kan bilda rötter längs hela stammen. Något man ska utnyttja för att hålla dem så låga och kompakta som möjligt tycker jag. Märkpennor, etiketter och vattenkannor eller slang så att man kan fylla upp odlingstråg och brickor är också bra att ha till hands. Väntar man med vattning ett par timmar brukar plantorna sloka och det kan skapa mycket oro. Bäst är det att ställa dem i vatten på en gång.

Juni på takfarmen

Så här ser det ut i juni på Takfarmen i våra Eartboxes. Just det här året är det halshuggna tomatplantor jag planterat i earthboxarna, något man kan praktisera på tomater som börjat ränna iväg på höjden. Det kan se lite fjuttigt ut och är kanske lite svårt att ta till sig att vi skördar mellan 150 – 300 kg tomater här uppe årligen. Fast när du tittar på bilden under så kommer du förstå.

Takfarmen i slutet av juli

Så här ser det ut på takfarmen i slutet av juli. Varje earthbox med vardera två tomatplantor i, som inte tjuvas och som pollineras för hand då och då, dricker ca 10 liter vatten per dygn. Nu gäller det att vara uppe på taket varje dygn och se till att det finns vatten i boxarna. Ojämn vattentillförsel ger ofta spruckna tomater.

Vår dotter hjälper till att skörda efter sommarens sista visning på Takfarmen den 31 augusti 2019.

Skörden

Från och med i mitten av juli kan vi börja skörda tomater. Vi plockar oftast dem gröna när vi anser att de nått sin mognadsstorlek och plantan fått rejält med sol. Läs gärna ”Tomater- ta in eller låta dem vara kvar”. I slutet av juli sker mognaden väldigt snabbt på plantorna och vi hinner inte plocka de flesta tomater gröna.

Det är ju så här man vill att det ska se ut

Det är så här vi vill ha det, stora backar med tomater som står och eftermognar hemma hos oss. Vi äter tomater när vi vaknar, till lunch och till middag och inte tröttnar vi på dem. Jag önskar dig ett underbart tomat år. Om du inte läst inlägget om alla våra tomatproblem vill jag tipsa dig om det ”Mina värsta tomatproblem”. Då kanske du kan hoppa över massa tråkigheter. Det är i boken ”Alla fingrar gröna” tomat är med i ifall du skulle vilja fördjupa än mer i denna underbara grönsak.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Våra kallsådda tomater ska ge oss en stor skörd”

 1. Profilbild för Carola Bladh
  Carola Bladh

  Hej
  En fråga om vattningen, ska jag vattna på brickan de står på….???
  Samma fråga om Zinnia…..mina små taniga plantor dör, ligger slaka ner på jorden, och tynar bort….de har jag vattnat uppifrån ……hm….
  vad gör jag för fel????

  1. Vi brukar vattna på brickan eller försiktigt med strilmunstycke över småplantor.

 2. Profilbild för Jenny Vinkler
  Jenny Vinkler

  Hej! Fantastiskt vilka mängder ni odlar 😍
  Var har ni köpt planteringslådorna ? Mvh Jenny

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   De kommer från USA och heter Earthboxes, går tyvärr inte att få tag på i Sverige just nu.

   / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *