Tomater kan sås kallt

 
Tomater kan sås i kalla växthus under vintern och våren utan värme och belysning.
OBS: För att helt säkert lyckas bör man vänta till i början av april och vid nätter det är minusgrader ställa in en kupévärmare.
Vissa skulle väl säga att det inte går att så tomater i kallväxthus och med den inställningen går det ju inte heller för då prövar man ju inte, jag vet för ibland hamnar jag också där.
Men förra året tog jag mig i kragen och testade ifall det även kunde fungera att vinterså tomater och det fungerade och det blev väldigt fina plantor. Det är ju inte så att tomaterna vill ha det kallt men genom att vinter eller vårså dem i vårt kalla växthus ligger de redo att titta upp när det våras. Alla som råkat få tomat som ogräs via sin kompostjord vet ju intuitivt att tomater inte behöver starta inomhus.
Den 28 mars behagade plantorna titta upp detta år och varje dag efter den 28 ser vi nya blad och nya sorter. Tänk om inomhussådd av tomater är ett minne blott, att det är så här jag och flera andra kommer att kunna så denna grönsak framöver. ( senare anmärkning, så har det blivit för oss 2019 sådde vi alla tomater allt i april)
Det är viktigt att poängtera att vi odlar i odlingszon 2 och 3 och om du som läser det här bor i en högre odlingszon kan du behöva tillföra någon slags värme under natten om du vet att det blir flera minusgrader. Ni som ser det här för första gången, tänk på att det inte är försent att så dem ute i era växthus nu om ni inte hunnit gjort det än. Ni har hela april på er. Skulle du vara oroligt lagd? Så hälften ute och hälften inne så har du en backup ifall det skulle gå galet eller i alla fall en känsla av trygghet.

Så här ser tomaterna ut när de häver sig upp ur den iskalla jorden och möter vårens varma solstrålar. Det här är första året för mig där alla tomater jag odlar startar på det här sättet. Utan växtbelysning, värmematta och odlingskällare. De kommer inte ens behövas avhärdas och de får så mycket ljus de bara kan önska. Lycka till där ute i era växthus.

Här kan ni kika på filmen när jag vintersår.

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Tomater kan sås kallt”

 1. Javisst funkar det, jag har också testat att vinterså tomater tidigare men de blev betydligt senare än mina inomhustomater så jag har faktiskt bara vintersått dem en gång. Jag kanske skall testa igen, hur det funkar varierar säkert både på hur vintern är och vilken zon man bor i. /Charlotte

 2. Profilbild för P S Granström
  P S Granström

  Måste det vara ett riktigt växthus eller kan det gå med en pallkrage med ett sånt där plastväxthus på? /Sofia

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det fungerar, se till att det är ventilerat så att de inte blir kokta under dagarna.

   Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *