Nu finns alla våra böcker i vår webbutik och går att beställa närsomhelst under årets alla månader som signerade. Vill du ge bort någon av våra kunskapsdrypande böcker i julklapp, kan det vara bra att du skyndar dig. Men skulle du inte hinna innan så kontakta oss på kontakt@farbrorgron.se så mailar vi dig ett gåvokort som du kan ge innan boken ramlar ner i din eller någon väns brevlåda. Alla böcker finns även som en version med portokostnad för hela Europa.
Här nedan följer en kort introduktion till vardera bok samt en länk till webbutiken och flera länkar till artiklar som passar just denna bok så att du kan se vad det är du köper. Vi börjar med den bok som kom ut först och som vi nu ger ut i en ny omarbetad gåva ”Den gröna handboken i grönsaksodling” som tidigare hade namnet ”Alla fingrar gröna”.
Den gröna handboken i grönsaksodling, som tidigare hade namnet ”Alla fingrar gröna” är vår första bok och som startade vår karriär som författare. Boken är en odlingshandbok som utgår från tidigare 36/ nu 42 olika grödor och deras väg från frö till skörd. Instruktionerna är uppbyggda i steg för steg instruktioner. Man slår helt enkelt upp de grödor man är intresserade av att odla istället för att behöva läsa en hel bok ( vilket du säkerligen ändå kommer göra i sinom tid). Gillar man att odla kallt gör man det, vill man så på våren kan man välja det och för de som behöver starta inomhus finns det specifika inomhusinstruktioner för denna sådd. I Den gröna handboken i grönsaksodling finns både tomat och paprika representerade men även majs, basilika, grönkål, fänkål, jordgubbar och mycket annat. I den nya utgåvan har vi dessutom lagt till wasabi, staketdruva, dragon mm.
Länk till webbutiken: ”Den gröna handboken i grönsaksodling” inrikes & ”Den gröna handboken i grönsaksodling” utrikes.
Lästips: Alla fingrar gröna – om formen och bilderna, Alla fingrar gröna, Alla fingrar gröna är på väg, Ny version av vår första handbok i grönsaksodling,
”Flera fingrar gröna” är uppföljaren till Alla fingrar gröna. Den är uppbyggd på samma sätt med grönsaksinstruktioner men har också med ett odlingsårshjul där man kan följa vad vi gör månad för månad. I flera fingrar gröna finns ramslök ( som man inte ska köpa frön till), funkia, broccoli, spetskål, sötpotatis, luftlök, gyllenbär och målla mm. Vi var inte riktigt beredda på, när vi började skriva böcker, att det var så otroligt många växter vi odlar, så att vi skulle behöva skriva två böcker om dem fattade vi först efter ett tag.
Länk till webbutiken: Flera fingrar gröna” inrikes & Flera fingrar gröna” utrikes.
Lästips: Flera fingrar gröna- 36 grödor från frö till skörd!, Flera fingrar gröna nominerad till Årets Trädgårdsbok,
”Skörda lagra Laga” kom till genom att en av er som läser och följer oss undrade om vi inte kunde skriva en bok som handlade om dessa tre områden i samma bok. Vi tyckte att det lät klockrent att sammanföra dess tre för oss odlare och självhushållare viktiga områden. Hur vi skördar, lagrar och lagar. Helt plötsligt står man ju där med en stor skörd och vet inte vad man ska göra med allt eller hur man får dem att räcka länge. Vi strösslade även boken med ca 70 favoritrecept på grönsaker vi odlar och som både minskar svinn och som kittlar våra smaklökar. Skörda lagra laga är som en kombinerad kokbok och odlingshandbok.
Länk till webbutiken: Skörda lagra laga” inrikes & Skörda lagra laga” utrikes.
Lästips: Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en bokpresentation, Visst skördar du smart och länge?, Skörda paprikor gröna – njut av flera skördar, Skörda sallat och få mer skörd
Odla kallt: Föga kunde jag (Johannes) ana att den där cykelturen i början av 1990 – talet skulle resultera att jag skapade en helt ny odlingsteknik, som skulle sprida sig till tusentals odlare runt om i världen. Hela odla kallt tekniken bygger på att våga testa sig fram och se vad som händer. Idag sår vi över 95 % av våra växter, grönsaker, blommor och perenner kallt i våra ouppvärmda växthus. Det har besparat oss ofantligt mycket tid och arbete och på köpet har vi fått fina växter som inte behöver avhärdas innan de planteras ut. Boken tar upp kallodling under årets alla månader och hur man kan lämna kvar grödor och även ta sina egna frön till framtidens mat.
Länk till webbutiken: Odla kallt inrikes & Odla kallt utrikes.
Lästips: Odla kallt – vinterså broccoli, Odla kallt utan växthus, Odla kallt – kallså purjolök, Odla kallt – årets köksträdgårdslitteratur
Serieodla: I denna bok berättar vi grundligt och pedagogiskt hur vi lyckats med att få flera säsonger under samma säsong. Många tänker att man sår på våren och skördar på hösten. Men när vi började experimentera med att så vid olika tidpunkter, så att olika eller samma växter kunde avlösa varandra, fick vi otroligt mycket mer att skörda. I Serieodla berättar vi också om hur vi skördar smart och hur vi samodlar utan regler och krav. Att i samma pallkrage under ett år tex skörda spenat, gurkväxter och sallat är numera en självklarhet, det finns ingen väg tillbaka.
Länk till webbutiken: Serieodla inrikes & Serieodla utrikes.
Lästips: Serieodla och skörda minst dubbelt så mycket, Är ni helt självhushållande på grönsaker?, Så dill på sensommaren, Vi gör boken Serieodla själva,
I alla böcker kommer du även ta del av ett flertal odlingstips och hur vi tänker kring jord, näring, odlingsplatser och vattning. Varje bok kan stå för sig själv kunskapsmässigt, men de fungerar även ypperligt tillsammans med varandra. Vilken du börjar att läsa är en smaksak, känn efter vad som attraherar dig vid första blicken och följ denna impuls. Tack.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar