Tteokbokki – koreansk streetfood (glutenfri)

Tteokbokki är en koreansk kryddig sidorätt vars huvudingrediens är ricecakes. Förra veckan testade vi att tillaga rätten och resultatet blev fantastiskt.

Jag såg maträtten Tteokbokki i ett utskick från en sida jag handlar asiatiska livsmemedel ifrån och även prenumererar på. En bild och ett recept på den koreanska rätten Tteokbokki. Jag gick igång på alla fyra på direkten, det såg så krämigt och gott ut. Som en variant på en italiensk pastarätt i koreansk stil, där själva pastan består av glutenfria ricecakes och där såsen utgörs av två väldigt populära koreanska kryddor, gochujangchilipasta och gochugaru / koreanskt chilipulver. När jag berättade för vår dotter om denna maträtt lät hon meddela att den har hon sätt på Tik tok flera gånger.

Ibland blir jag så trött på matlagning och på mig själv och min tidvisa brist brist på kreativitet. Ibland känns det som att jag inte kan komma på någonting nytt i köket, det blir bara gamla standardrätter och det känns som att jag gör dem halvhjärtat. Dessa dagar eller veckor utan inspiration skulle jag allra helst vilja ha ett piller eller två att knapra på, där allt nyttigt finns så att jag slipper tänka på matlagande tills lusten sakta återvänder.

Kanske är familjelivet en del av att jag tappar kreativiteten gällande matlagandet, man ska ju alltid prestera och laga något varje dag, vare sig man vill eller har lust, även om våra barn är sjukt duktiga på att hjälpa till. Så när en ny rätt, ingredienser eller teknik flörtar med mig och det gnistrar till, då kör jag bara och oftast har jag märkligt nog redan börjat älska den nya rätten innan jag ens lagat den. Det är som att jag vet att den kommer att smaka bra och ställer in mig på det.

Föga förvånade smakade därför Tteokbokki otroligt gott och jag kände redan efter första försöket att det här är en rätt som kommit för att stanna, en perfekt rätt för den asiatiska buffén eller som ett kryddstarkt tillbehör till våra sushimiddagar. Jag lagade nästan strikt efter receptet på sidan även om jag trixade lite på egen hand. På bilderna precis ovanför kan du skönja de flesta ingredienser jag använde inkl egenskördade paprikor. Paprikorna stekte jag i tunna ringar för sig och hade som tillbehör, supergott. De populäraste tillbehören enligt receptet jag följde skulle vara lite nudlar, gräslök och eller rostade noriflakes. Jag tyckte alla tillbehör passade bra och i framtiden ska jag experimentera med fler. Det här var en mycket god grundrätt!

Ingredienser till Tteokbokki

  • 1 liter vatten
  • 400 g ricecakes
  • 70 ml gouchuyang/ koreansk söt medelhet chilipasta.
  • 1 msk gochuogaru / koreansskt medelhett chilipulver,
  • 1 bit, mindre delat ark kombu ( japansk saltat sjögräs), kan uteslutas men det är riktigt gott så det är lite synd.
  • 2 msk Youndo, vegansk japansk buljong ( kan bytas till grönsaksfond).
  • Dashi, i det här fallet 2 påsar instant dashi en slags buljong baserad på rökt bonitofisk och kelp, kan ersättas med lite extra grönsaksfond.
  • Lite salt efter tycke och smak.
  • Salladslök eller gräslök till garnering, i mitt fall egen perenn piplök.

Gör så här: Koka upp vattnet tillsammans med kombun, youndon och dashin ( alt grönsaksbuljong). När vattnet kokar häll då ner gouchuang, gochuogarun och 400 g ricecakes samt ett par salladslökar om du har. Koka på medelvärme, mellan 15 – 20 min tills innehållet börjar tjockna och ta upp salladslök och kombun. Fortsätt därefter koka innehållet så att såsen tjocknar och du kan tänka dig att rispastan och såsen ”enkelt” går att äta med ett par pinnar. När du anser att rätten är klar är det dags att hälla/ stjälpa upp den på ett uppläggningsfat och garnera med finhackad gräslök/ piplök eller luftlök, lite nudlar och noriflakes.

Fler asiatiska recept

Smaklig måltid / Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *