Din varukorg är för närvarande tom!
Tteokbokki – koreansk streetfood (glutenfri)

Tteokbokki är en koreansk kryddig sidorätt vars huvudingrediens är ricecakes. Förra veckan testade vi att tillaga rätten och resultatet blev fantastiskt.
Jag såg maträtten Tteokbokki i ett utskick från en sida jag handlar asiatiska livsmemedel ifrån och även prenumererar på. En bild och ett recept på den koreanska rätten Tteokbokki. Jag gick igång på alla fyra på direkten, det såg så krämigt och gott ut. Som en variant på en italiensk pastarätt i koreansk stil, där själva pastan består av glutenfria ricecakes och där såsen utgörs av två väldigt populära koreanska kryddor, gochujangchilipasta och gochugaru / koreanskt chilipulver. När jag berättade för vår dotter om denna maträtt lät hon meddela att den har hon sätt på Tik tok flera gånger.


Ibland blir jag så trött på matlagning och på mig själv och min tidvisa brist brist på kreativitet. Ibland känns det som att jag inte kan komma på någonting nytt i köket, det blir bara gamla standardrätter och det känns som att jag gör dem halvhjärtat. Dessa dagar eller veckor utan inspiration skulle jag allra helst vilja ha ett piller eller två att knapra på, där allt nyttigt finns så att jag slipper tänka på matlagande tills lusten sakta återvänder.
Kanske är familjelivet en del av att jag tappar kreativiteten gällande matlagandet, man ska ju alltid prestera och laga något varje dag, vare sig man vill eller har lust, även om våra barn är sjukt duktiga på att hjälpa till. Så när en ny rätt, ingredienser eller teknik flörtar med mig och det gnistrar till, då kör jag bara och oftast har jag märkligt nog redan börjat älska den nya rätten innan jag ens lagat den. Det är som att jag vet att den kommer att smaka bra och ställer in mig på det.


Föga förvånade smakade därför Tteokbokki otroligt gott och jag kände redan efter första försöket att det här är en rätt som kommit för att stanna, en perfekt rätt för den asiatiska buffén eller som ett kryddstarkt tillbehör till våra sushimiddagar. Jag lagade nästan strikt efter receptet på sidan även om jag trixade lite på egen hand. På bilderna precis ovanför kan du skönja de flesta ingredienser jag använde inkl egenskördade paprikor. Paprikorna stekte jag i tunna ringar för sig och hade som tillbehör, supergott. De populäraste tillbehören enligt receptet jag följde skulle vara lite nudlar, gräslök och eller rostade noriflakes. Jag tyckte alla tillbehör passade bra och i framtiden ska jag experimentera med fler. Det här var en mycket god grundrätt!
Ingredienser till Tteokbokki
- 1 liter vatten
- 400 g ricecakes
- 70 ml gouchuyang/ koreansk söt medelhet chilipasta.
- 1 msk gochuogaru / koreansskt medelhett chilipulver,
- 1 bit, mindre delat ark kombu ( japansk saltat sjögräs), kan uteslutas men det är riktigt gott så det är lite synd.
- 2 msk Youndo, vegansk japansk buljong ( kan bytas till grönsaksfond).
- Dashi, i det här fallet 2 påsar instant dashi en slags buljong baserad på rökt bonitofisk och kelp, kan ersättas med lite extra grönsaksfond.
- Lite salt efter tycke och smak.
- Salladslök eller gräslök till garnering, i mitt fall egen perenn piplök.
Gör så här: Koka upp vattnet tillsammans med kombun, youndon och dashin ( alt grönsaksbuljong). När vattnet kokar häll då ner gouchuang, gochuogarun och 400 g ricecakes samt ett par salladslökar om du har. Koka på medelvärme, mellan 15 – 20 min tills innehållet börjar tjockna och ta upp salladslök och kombun. Fortsätt därefter koka innehållet så att såsen tjocknar och du kan tänka dig att rispastan och såsen ”enkelt” går att äta med ett par pinnar. När du anser att rätten är klar är det dags att hälla/ stjälpa upp den på ett uppläggningsfat och garnera med finhackad gräslök/ piplök eller luftlök, lite nudlar och noriflakes.
Fler asiatiska recept
- Asiatisk buffé
- Sushi ”vegetarisk” göra själv
- Furikake – den japanska kryddan med mystisk smak
- Satay – vegetariska spett med jordnötssås
- Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot
- Kimchi
Smaklig måltid / Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Tteokbokki – koreansk streetfood (glutenfri)”
[…] Detta är en populär koreansk rätt med sega riskakor. Farbror Grön beskriver tteokbokki som en koreansk variant av pasta, fast med riskakor istället för […]











Lämna ett svar