Asiatisk buffé

Farbror Grön asiatisk buffè

Två former av tofuspett, friterad sötpotatis, jordnötssås och ris. Räcker till 4 portioner.

Agedashi tofu

 
Ingredienser
1 förpackning Tofu naturell
2-5 msk potatismjöl
1 dl vatten
0,5- 2 tsk  Grönsaksbuljongpulver
1/2 dl  japansk soja
2 tsk japansk risvinäger
5 cm rättika
1-2 salladslökar
0,5-1 l neutral olja till friteringen
Gör så här: Blanda vatten, buljong, risvinäger, soja, grönsaksbuljong, eventuellt socker och låt det koka upp. Tag sedan av kastrullen från plattan, rör runt och sätt på ett lock och låt den stå. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm ordentligt .Låt tofublocket rinna av och skär upp det i för dig lagom stora kuber och trä upp dem på lagom långa grillpinnar (mät på kastrullens omfång). Vänd sedan spetten i potatismjöl och lirka ner dem med en hålslev i den heta oljan. Fritera dem tills de fått lite färg. Detta går ganska snabbt. Tag upp dem sedan med hålslev och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Koka upp sojasåsen, skiva en salladslök tunt och riv 5 cm rättika på det finaste på rivjärnet. Slå över sås på den friterade tofun och strö över rättika och salladslök.
———-

Pankopanerad tofu

 
Ingredienser
1 förpackning tofu naturell
2-3 dl Panko asiatiskt ströbröd
lite salt
ca 1 dl Sweet chilisås
0,5-1 liter neutral olja till fritering
Gör så här: Låt tofublocket rinna av och skär den i kuber. Trä upp kuberna på lagom långa spett (mät på kastrullen). Marinera thaispetten i Sweet chilisås och låt dem torka ett tag. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm ordentligt. Blanda pankoströ och salt i en bred djup skål och rulla därefter spetten i blandningen tills de är täckta med så mycket strö som möjligt. Fritera 3-4 spett i taget och ta upp dem när du anser att de fått lagom färg.
———-

Jordnötssås

Ingredienser
1,5-2 dl  Jordnötssmör
1 burk  Kokosmjölk
Ett par skvättar japansk soja eller tamari
Salt för avsmakning
1-2 tsk Rapsolja
2 tsk Honung
Gör så här: Blanda alla ingredienser utom honung och salt i en kastrull och koka upp långsamt och låt den småsjuda i 15-30 min. Smaka av med honung och salt.
———

Friterad sötpotatis

Ingredienser
2-3 stora sötpotatisar
0,5-1 liter neutral olja
Gör så här: Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och behåll sedan värmen på. Skala 2-3  stora sötpotatisar och skär dem i skivor på längden. Skär dem därefter i långa stavar. Fritera 10 stavar i taget och ta upp dem när du tycker att de fått lagom med färg. Låt dem rinna av på ett papper och salta dem medan de är varma.

Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *