Din varukorg är för närvarande tom!
Satay – vegetariska spett med jordnötssås

Vi sår sallat flera gånger under säsongen och ibland blir det ganska mycket sallat. Då kan man passa på att göra den asiatisk-inspirerade måltiden Satay, som i det här fallet är vegetariska spett med jordnötssås. Sallat och jordnötssås är en särdeles bra kombo tycker vi.
Ingredienser för fyra personer
- Rikligt med sallat i någon form
- Basmati-ris för 4 portioner + någon matsked olivolja
- 6 st Quornfilér
- 8 st grillpinnar
- 0,5 dl hackade jordnötter (till serveringen)
- ev 1 dl skivad salladslök, piplök eller luftlöksblast (till serveringen)
Marinad
- 2, 5 msk japansk soya
- 2 msk olja, vi använde olivolja
- Rivet skal och saft från en halv lime
- 2 tsk riven ingefära
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk currypasta
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk mald koriander
Jordnötssås:
- 1 dl osötat jordnötssmör, gärna crunchy
- 250 g kokosmjölk
- 1 mellanstor schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk riven ingefära
- en nypa chilipulver
- 1 tsk honung
- 2 msk japansk soja
- vatten att späda med
- salt




Gör så här: Blanda alla ingredienser till marinaden. Dela tinade quornfiléer i bitar. Lägg marinad och quornbitar i en skål och se till att marinaden kommer överallt på quornen. Låt stå i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader eller tänd grillen om du hellre vill grilla spetten. Fördela quornbitarna på 8 spett. För ugnsgrillade spett kan man lägga spetten över en djup ugnsform så att de tillagas fria i luften och endast spetten vilar på formens kant . När spetten fått fin färg är de klara. I ugn tar det ca 15-20 minuter.
Koka riset enligt förpackningens anvisning eller gör som vi och ta en del ris och 1,5 del vatten. Tillsätt någon matsked olja i vattnet. Bäst blir riset om man sköljer det ett par gånger innan tillagning.
Fräs schalottenlök, finhackad vitlök och ingefära i olja på låg värme. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom vattnet och blanda väl. Låt småputtra. Verkar såsen för tjock kan man späda med vatten tills konsistensen är bra.
Skär sallat i mindre bitar, grovhacka jordnötter och skiva salladslök. Fördela rikligt med sallad på tallrikarna. Lägg de färdiga spetten ovanpå salladsbädden, ringla över jordnötssåsen och toppa med hackade jordnötter och salladslök. Servera med ris och njut!
Andra härliga thai-inspirerade rätter: Agedashi tofuspett, Palak paneer – gryta med indisk kryddning, Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar