Stoppa gifterna ”pyralider” som kan finnas i gödsel och jord?

Det verkar inte bättre än att växtgifterna ”pyralider” aminopyralid och klopyralid forftfarande dyker upp i olika slags köpgödsel främst ekologiska/ organiska samt även i foder och strömaterial som hamnar i kreatursgödsel från höns, kyckling, ko , gris och häst mm.

Stoppa pyraliderna: https://www.mittskifte.org/petitions/stoppa-pyraliderna-vi-kraver-att-fa-odla-giftfritt

Det är så himla trist och det känns så otroligt onödigt att vi skulle hamna i en situation där våra mest naturliga resurser inom odling kan vara kontaminerade med rester av bekämpningsmedel, i det här fallet från ogräsbekämpning. Stabila är dessa ämnen också dessvärre, så att det kan ta ett par tre år innan gifterna oskadliggjorts om de kommit in i våra odlingar, ja det är vad vi tror just nu.

Det är främst på ärtor, bönor, chili, paprika, tomat och potatis man väldigt snabbt och tydligt märker att något är galet. Oftast förstår man inte till en början att det är näringen som är boven i dramat. Men för många odlare är det just vad den varit, en riktig bov. Det är främst ekologiska och kravmärkta näringar samt näringar med organiskt ursprung som innehållit spår av växtgifter som går under samlingsnamnet pyralider. Gifterna har i köpgödsel oftast kommit in från en kolhydrat / stärkelserik restprodukt som kallas för vinass. Från kreatursgödel kan gifterna kommit in från spannmål som djuren ätit eller strömaterialet de står och ligger på i form av tex halm. Pyraliderna bryts ner ganska långsamt så de passerar rakt igenom djurens magar.

Lästips: Pyralider kan hittas i nästan alla organiska råvaror, Pyralidaffären, Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?, rapport från for.se

Pyralidstopp!

Vill du hjälpa till att påverka en giftfri utveckling, så att vi i framtiden förhoppningsvis får ett stopp på detta gissel? Klicka dig in på länken här nedan och skriv under petitionslistan ”Pyralidstopp”

Skriv under här: https://www.mittskifte.org/petitions/stoppa-pyraliderna-vi-kraver-att-fa-odla-giftfritt

”Vi är flera miljoner i Sverige som odlar något ätbart. Vi odlar för glädjen att skörda ekologiska köksväxter utanför knuten. Men odlingsglädjen har ersatts av ilska. 

Orsaken är att våra odlingar förstörs av pyralider. Det är ämnen som används inom svenskt och europeiskt lantbruk. De har hamnat i den ekologiska, organiska näringen och gödseln vi använder. Några få miljarddelar (μg/kg) räcker för att känsliga växter, som tomat och potatis, ska bli skadade. Tiotusentals fritidsodlare har drabbats de senaste åren. Därför har Koloniträdgårdsförbundet tagit initiativ till den här uppropet.

Vi vet att pyraliderna är boven eftersom FOR (Fritidsodlingens Riksorganisation) har genomfört studier med analyser som visar detta. Fritidsodlare måste få odla ekologiskt och giftfritt om de vill. Därför kräver vi 

1 Ett förbud mot pyralider 
2 Att Jordbruksverket får ansvar för fritidsodlingen och därmed också för pyralidskandalen!”

Skriv under här: https://www.mittskifte.org/petitions/stoppa-pyraliderna-vi-kraver-att-fa-odla-giftfritt

Koloniträdgårdsförbundet

Helt säker

Vill du vara helt säker på att inte få in dessa gifter i din odling, att göra det riktigt enkelt för dig, då ska du sluta att köpa organiska gödsel som pelleterat hönsgödsel, grönsaksgödsel mm samt undvika alla flytande och pelleterade organiska, ofta kravmärkta eller ekologiska näringspreparat. Undvik också kreatursgödsel från häst, ko, får, gris, höns om du inte säkert vet att de ätit foder utan pyralider och stått på strö utan pyralider. Färskt gräsklipp och eget ogräsensilage torde vara 100% säkert om de kommer från dina odlingar, ja där ogräs växer där kan det ju inte finnas pyralider. Guldvatten ( fast vi vet inte helt säkert om detta innehåller pyralider eller ej, det beror ju på vad vi stoppar i oss) går också att använda. Behöver du mer kraft är konstgödsel också ett säkert alternativ just nu, både fast och flytande.

Man kan tänka så här, där ogräs finns där finns det inte gift vilket gör att ogräset kan bli till en fantastisk resurs och att flera odlare får upp ögonen för detta gröna guld. Det är lika potent som gräsklipp.

Lästips: Göra eget ogräsgödsel och ensilage

Lär dig att känna igen pyralidskador: Pyralidfakta

Osäkerheten är stor kring vilka näringspreparat som verkligen är säkra.

Vill du använda organiska, ekologiska, kravmärkta och olika gödsel?

Mitt tips om du ska använda ovanstående organiska köpepreparat är att kontakta de företag som producerar och eller säljer gödselprodukten du ämnar att köpa, eller för den delen jorden du tänker dig att använda. Maila eller ring berörda företag och säkerhetsställ att produkten du har för avsikt att använda är 100 % fri från pyralider. Om produkten är fri från pyralider, fråga isåfall hur de tagit reda på detta, genom egna provodlingar eller analyser i laboratorier eller kanske på båda sätten? Har de bevis, rapporter de kan hänvisa till?

Tänker du använda gödsel eller halm från lantbrukare bör du kontrollera om ströet eller fodret kan ha kommit från odlingar där man använt dessa ogräspreparat. Det kan vara svårt att verkligen ta reda på men jag råder dig att inte chansa. Nedan finner du en lista på bekämpningsmedel som innehåller pyralider.

Bekämpningsmedel som används i Sverige och som innehåller aminopyralid eller klopyralid.

 •  Lancelot
 • Tombo
 • Mustang Forte
 • Arian S
 • Kinvara
 • Cliophar 600 SL
 • Matrigon 600SL
 • Galera
 • Matrigon 72 SG
 • Korvetto

Hur jag tänker

I år har jag har bestämt mig för att inte använda några organiska köpegödsel så som hönsgödsel eller olika grönsaksgödsel som är kravmärkta eller märkta som ekologiska eller som innehåller organiska komponenter. Jag använder en kombination av egna komposter, bokashi, gamla löv, guldvatten, ogräs och nässelvatten, täckodling med ogräs och ogräsensilage och konstgödsel.

Visst hade du skrivit under här?: https://www.mittskifte.org/petitions/stoppa-pyraliderna-vi-kraver-att-fa-odla-giftfritt

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Stoppa gifterna ”pyralider” som kan finnas i gödsel och jord?”

 1. Profilbild för Karin ä
  Karin ä

  Hej,
  Man pratar hela tiden om krav och ekogödsel som innehåller pyramider. Om man köper, säg hönsgödsel, som inte är eko – är det pyralidfritt då?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Finns inga garantier, du behöver kolla med tillverkaren vad hönsen/ kycklingarna ätit för foder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *