Odlar man en massa spenat är det nästan ett måste att tillreda spenatsoppa. Så här på vårkanten har vi en massa vintersådda spenatplantor som ger oss rikligt med skörd.
Ingredienser 4 portioner
- 500-600 gr färsk spenat
- olivolja
- 2 st lökar, tex schalottenlök
- 2 buljongtärningar
- 1 l vatten
- 2-4 dl grädde
- mjöl eller maizena för att reda soppan
- örtsalt
- svartpeppar
- rostade solrosfrön till servering
- creme fraîche till servering
- ev kokt ägg
Gör så här: Fräs spenaten i en skvätt olivolja i en stekpanna. Finhacka löken och fräs i olivolja i en stor kastrull. När löken är mjuk vänder du ner spenaten och tillsätter buljongtärning och vatten. Låt koka 5-10 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt grädde. Koka upp soppan och red den med lite Maizena ifall den känns för lös. Servera soppan med en klick creme fraîche och lite rostade solrosfrön. Ringa också över lite olivolja. Det är också gott att lägga i en kokt ägghalva i sin soppa.
Theres Lundén
Lämna ett svar