Gödsla vid utplantering

Hasselfors Garden har denna vår kommit med ett gäng intressanta gödselprodukter. Hönsgödsel och Gödsel för köksträdgården är exempel på gödsel som passar bra för utplantering. Här berättar jag hur jag går tillväga för att gödsla tillräckligt.

Vi varken städar eller gödslar våra odlingar nämnvärt under hösten. Vi väntar till våren och gödslar precis samtidigt som vi planterar ut våra växter eller sår våra frön. För enkelhetens skull använder vi något slags fast gödsel som appliceras i jordens översta 10 cm lager. Det fina med att använda fasta gödsel som tillsätts i början av växternas säsong är att man vet en gång för alla att man har tillsatt näring och att fasta gödsel avger näring under en längre tid.

För oss som odlar i staden och varken har egna djur eller möjlighet att transportera eller förvara naturgödsel, är pelleterade varianter perfekt att näringsberika sin jord med. I ett samarbete med Hasselfors Garden kommer jag beskriva hur det går till när jag planterar ut mina förkultiverade plantor. De gödsel jag använder är Hönsgödsel och Gödsel för köksträdgården.

Brist på näring

Brist på näring är ett av de vanligaste ”dolda” problemen för odlare. Av rädsla att råka övergödsla sina grödor håller många ofta tillbaka med näringen så att man istället undergödslar och får sämre skördar än vad som är möjligt. Jag vet att det kan låta smått girigt men om jag nu ska anstränga mig så som jag gör för att producera förstklassiga råvaror, då är det väl både synd och smått korkat om jag inte också ser till att göra vad jag kan för att få rejäla skördar. Jag vill ju ha så mycket egen mat det bara går! Jag var också en gång i tiden en odlare som gödslade alldeles för lite.

Luckra jorden

När jag gödslar brukar jag först luckra jordytan lite med en grep eller något liknande redskap. I den här pallkragen kommer jag att plantera spetskål och broccoli och jag tänker plantera tätare än vad man brukligt rekommenderar, 5 – 6 plantor i vardera pallkrage. Dessutom kommer jag även att plantera lite sallat, några kryddor och massa ettåriga sommarblommor.

Hur mycket gödsel?

Efter att jag luckrat jordytan strör jag ut det pelleterade gödslet. Jag tar mellan 1 – 1,5 liter av vardera hönsgödsel och trädgårdsgödsel till varje pallkrage. Jag strör gödslet jämt över ytan och luckrar jorden sedan en gång till så att gödslet kommer ner en bit i jorden, ca 10 cm. Har jag tillgång till organiskt material så som löv, gräsklipp, ensilage, kompost eller till och med oorganiskt biokol tillför jag även detta.

Förkultiverade plantor

Efter att gödseln är tillsatt är det dags att pillra ut plantorna från de odlingsbehållare där fröna såddes. Har man omplanterat plantorna redan en gång är de ofta lite större och dess rötter har då vanligtvis etablerat sig väl i krukorna där de bott. Dessa plantor behöver inte pillras ut från jorden. Vid plantering av omplanterade plantor plockar man istället ut hela jordklumpen från krukan och planterar jord och planta tillsammans.

Första vattningen

I samband med att jag planterar ut plantorna ser jag till att vattna i själva planteringshålet där jag stoppar ner plantan. Jag vattnar mellan 1- 5 liter beroende på plantans storlek innan jag skjuter på med jord från alla håll för att plantan ska stå stabilt. Denna vattning gör att det blir väldigt blött kring plantans små rötter och det i sin tur gör att den blir ytterst tålig mot uttorkning den första veckan., det blir som en geggamoja som sluter tätt kring plantan och som fungerar som en långtidsverkande vattenreservoar. Efter det skjuter jag på med jord kring alla plantor och jämnar ut jordytan i pallkragen.

Andra vattningen

När alla plantor är utplanterade och de fått en rejäl dos med vatten i sitt närområde är det dags att vattna igen. Nu vattnar jag en bit ifrån alla plantor och dränker in resten av pallkragen med vatten. Jag brukar räkna med 20 – 30 liter per pallkrage. Odlar jag på friland jag gör på precis samma sätt och delar då in frilandet visuellt i kvadratmetrar och tänker samma volym med vatten per kvadratmeter.

Skötsel och vattning efter plantering

I princip behöver man inte göra så mycket mer med dessa plantor förutom att hålla skadedjur borta och kanske rensa lite ogräs. All näring som behövs finns ju redan i jorden. Jag fortsätter att vattna pallkragarna rejält när jag vattnar under säsongen. Ofta får de ca 20 liter var sjunde eller var åttonde dag men med större mellanrum mellan vattningarna när det regnar bra och lite kortare om det blir torrt. Det bästa är att man vattnar rejält när man vattnar så att vattnet verkligen kommer ner dit det ska, till växterna rötter. Täckodla gärna med löv, halm, gräsklipp, hösilage mm så att fukten i jorden behålls.

Tips 1: Det spelar inte någon roll hur mycket näring man tillsätter om inte växterna också får bra med vatten. Det är nämligen via vattnet som växterna tar in näringen.

Tips 2: Odlar du på distans och kommer att åka ifrån dina plantor efter utplanteringen? Det brukar inte vara några problem om du vattnat på det här sättet och därefter inte träffar dem på 1 – 2 veckor. Täckodla gärna jorden mellan plantorna direkt efter utplanteringen för att behålla fuktigheten och sätt gärna över lite fiberduk så att de får det lite extra varmt och skönt. För säkerhets skull kan det vara bra att ta med några extraplantor när du besöker din odling igen. Har några dött är det bara att sätta dit några nya.

Produkter: I det här inlägget har jag använt två av Hasselfors nya gödsel, deras kravmärkta Hönsgödsel samt deras kravmärkta och veganska Gödsel för köksträdgården . Båda produkterna är förpackade i 3-liters förpackningar och finns att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker.

Lycka till med era slutplanteringar och sådder.

Johannes Wätterbäck

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Hasselfors_logo-PNG-kopia-700x423.jpg


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *