Sommarens godaste vaniljglass

Sommarens godast vaniljglass

Vi älskar glas och särskilt egengjord vaniljglass. När vår glassälskande dotter fyllde tre år fick hon en glassmaskin i födelsedagspresent. Då och då har vi gjort glass i hennes maskin men faktiskt alldeles för sällan. Den tenderar allt som oftast att ligga längst bak i ett av köksskåpen.

Ni som har kontakt med barn under 15 år vet att för dem är youtube det allra största forumet för kunskap och nöje. Härom dagen hade vår dotter sett en glassvideo som Matgeek gjort, en kanal hon kikar in på då och då och som även vi uppsöker när vi vill bli inspirerade. Han gör många intressanta saker och är en härligt nördig smakmänniska. Glassvideon är tydlig och metodisk och det var lätt för både mig och Tora att hänga med i alla svängar. Hon fick i uppdrag att skriva ner proportionerna på ingredienserna och jag ökade på saltmängden en aning som jag alltid gör för söta degar och efterrätter. För lite salt kan förstöra de allra godaste intentionerna.

Enligt matgeek är det här en fantastiskt god vaniljglass. Vi kan med facit i hand instämma till 100%. Det här var nog den allra godaste vaniljglass vi någonsin gjort!

Hemma i vårt kök arbetar vi alla med mat och smaker. Våra barn är uppväxta med mängder av smaker och egenodlade grönsaker som ligger och dräller. För mig är det en stor tillfredsställelse att våra barn kan laga en rätt, baka eller fixa till en dessert på nästan egen hand. Som glädjen man känner när ens barn lär sig att cykla eller att simma. Ju fler nycklar vi skaffar oss i livet, desto fler dörrar kan vi öppna.

Att klara olika slags saker på egen hand gör att våra barn får en större tillgång till livet, till världen och nyfikenheten på smaker och mat gör helt klart livet rikare. Den som kan fixa till något gott och njuta av det, kan alltid göra livet lite mer magiskt.

Ingredienser till Matgeeks fantastiskt vaniljglass

 • 1 vaniljstång
 • 2, 5 dl vispgrädde
 • 2,5 dl mjölk 3%
 • 40 g honung (förhindrar att sockret kristalliseras)
 • 6 st medelstora äggulor
 • 1 dl + 1 msk strösocker
 • Ett par nypor salt, hellre lite för mycket.

Till garnering:

 • hackad mandel
 • blåbär
 • hallon
 • smultron
 • Brownie i träningar
 • några blad citronmeliss

Gör så här: Innan man sätter igång ser man till att kylmodulen till glassmaskinen är tillräckligt iskall, har legat i frysen ett par dagar. Den behöver har varit i frysen i ett par dagar. På glassmakardagen Dag 1 plockar man fram en kastrull och två bunkar, en finmaskig sil, en termometer och dagen efter, när smeten är sval ”Dag 2” är det dags att plocka fram den iskalla kylmodulen till glassmaskinen.

Dag 1: Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även ner hela baljan, skalet i kastrullen och tillsätt vispgrädde, mjölk och glukos eller honung. Rör om. Värm blandningen på spisen. De ska inte börja koka bara sjuda så att vaniljsmaken träder fram.Vispa socker och ägg pösigt i en separat bunke. Sedan är det dags att blanda vaniljblandningen med äggsmeten. Hälls försiktig ner den varma vaniljblandningen i äggsmeten samtidigt som du vispar. Meningen är att äggsmeten sakta ska värmas upp.

Vispa flitigt

Därefter häller man tillbaka allt i kastrullen igen och ställer kastrullen på spisen. Sätt plattan på medelvärme och låt smeten bli 80-83 grader, inte mer. Vid högre temperatur koagulerar äggulan och bildar äggklumpar och då är allt förstört. Se till att vispa medan smeten värms upp så att inget bränns fast i botten. Skulle det hända, kommer smaken bli förstörd. Visst kan man bli stressad för mindre, men ska det bli bra måste man vara noga. Den som är flitig med vispen klarar sig mycket bättre än den som vispar för lite.

När smeten börjar inta rätt temperatur kommer den att tjockna och det blir än mer viktigt att vispa och gärna sänka temperaturen på plattan så att man kan hålla smeten på samma temperatur ytterligare några sekunder, så att den tjocknar. Sedan behöver man sila smeten genom en sil ner i en ren bunke.

Ställ bunken med smeten i kylskåpet över natten. Vill man skynda på det hela kan man förse en stor skål med iskallt vatten och isbitar, gärna krossade och sänka ner glassmetsbunken däri. Då svalnar smeten på betydligt kortare tid och du kan korta ner processen.

Dag 2: När smeten är kall körs smeten i glassmaskinen i ca en timme eller tills dess att du anser att den blivit så tjock den kan bli. Häll sedan ner din vaniljglass i en bunke eller skål och ställ in den frysen tills det är dags att äta glassen. Garnera då med bär, hackad mandel och brownie.

Som med alla recept tar det ett par gånger innan man lär sig just det receptet och får till det så där lätt och ledigt. Det är normalt att bli lite stressad första gången man prövar något nytt. Vi brukar säga att det tar minst tre gånger innan man blir bekväm med ett recept.

Tora & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *