Efter att vi gjort rabarberlemonad kom idén att ta tillvara rabarber- och citronskräpet och göra en kaka utav det i stället. Resultatet blev en mycket saftig och god rabarberkaka. Kakan är mjölkfri.
Ingredienser
- 3 ägg
- 3 dl socker + lite till formen
- 3 dl mjöl
- 4 tsk bakpulver
- 2 msk vaniljsocker
- 1/4 tsk salt
- 3,5 dl rabarber- och citronkompott, tex från saft– eller lemonadtillverkning
- Lite florsocker att sikta över vid servering.
Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och sockra en stor sockerkaksform eller två mindre. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en separat bunke/skål. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda tills smeten är jämn. Tillsätt rabarber- och citronkompotten och blanda väl. Hälls meten i formen/formarna och grädda kakan gyllengul i ca 45 minuter, i nedre delen av ugnen.
Denna rabarberkaka är god att äta som den är, men en liten klick vispgrädde eller vaniljsås kan också var gott till.
Tips!
Om du inte gjort någon lemonad eller saft kan du göra en kompott ändå att använda. Skiva rabarber tunt, 300-400 gram. Lägg i en kastrull med 0,5-1 dl socker och 2 dl vatten. Låt koka i fem minuter. Låt svalna och pressa i saften från en liten citron. För mer citronsmak kan cesten också rivas ner. Sila eventuellt av lite vätska, ifall kompottens volym är mer än 3,5 dl.
Theres Lundén
Lämna ett svar