Så skördar vi frön från zinnia

Vi skördar frön från mellan 30 – 40 växter från våra odlingar årligen. Zinnia är en av dessa växter. Det tog ett tag innan jag riktigt fattade var fröna satt och hur jag skulle skörda dem och samtidigt minimera nedskräpande i hemmet, något många som givit sig in i fröskördandet verkligen känner till.

Att skörda sina egna frön vare sig det är från blommor eller från grönsaker är en naturlig del i en odlares liv. Det sluter cirkeln från sådd tills växten blommar och sprider sina barn, fröna. Samtidigt minskar vi beroendet av fröfirmor och att sorter vi tycker om försvinner. Frön från egna växter brukar också ha en riktigt god grobarhet samt att du spar en hel del pengar på det hela.

Aldrig försent att börja samla frön

Ofta brukar det ta några år av odlande innan man ger sig in i frösamlandet men jag hoppas att du som är ny eller kanske inte samlat så mycket frön tidigare får lite extra inspiration till att samla efter att du läst det här inlägget. Har du odlat zinnia i år finns det fortfarande möjlighet att under både oktober och november, samla överblommade och gråa zinniablommor som står kvar i dina odlingar. Lägg dem sedan så luftigt du bara kan och låt dem torka.

Du kan skörda frön innan eller efter frosten

Till vänster ligger en zinniablomma som jag skördade innan frosten kommit. Då är färgen kvar på kronbladen och det är lätt att se vilken färg och form det är på sorten du ska ta frön ifrån. Blommorna till höger har skördats efter frostens inträde och då försvinner färgbevisen. Odlar du bara en sorts zinnia är det inte så viktigt hur du gör. Blommorna från dina skördade frön kommer ha samma utseende som de du tog fröna ifrån. Gör du som jag, odlar alla sorter du kommer över, kommer det säkerligen ske korsningar ( vilket jag kan tycka är riktigt spännande). Kika på bilden nedanför så ska jag försöka förklara.

Pollineringen

Zinniorna verkar både vara en tankstation för nektar och en viloplats för flygfän som behöver ta en paus. Nektar finns i de små gula blommorna längst in och upp på blomman, de ser ut som små gula trumpeter. Där finns även pollen och det är där själva pollineringen sker. När pollen från de små gula blommorna rörs runt och träffar dem sker en befruktning. Vill man styra denna befruktning och läsa lite mer om detta så fann jag ett jättefint och informativt inlägg på engelska där du kan läsa mer ingående för att skapa egna sortäkta frön eller skapa egna korsningar.

Var sitter fröna?

Det tog några år innan jag förstod var zinniornas frön sitter. Tidigare när jag samlade frön tänkte jag att det var otroligt många frön som inte var utvecklade på respektive zinniablomma. Jag brukade klippa av dem, förvara dem torrt och sedan smula sönder blomknopparna. Alltid blev det några plantor när jag sådde det torkae fnaset. Men så en dag tittade jag lite mer noggrant och undersökte de torkade blommorna. Jag upptäckte att fröna satt längst ner på blomkorgarna och att det var enkelt att att lirka bort dem.

Plocka loss fröna och förvaring

När man vet var fröna sitter är det enkelt att dra loss kronbladen längst ner så följer fröna med. Sedan brukar jag vicka av bladen så att det bara är de pilspetsliknande fröna som blir kvar. Dessa tar ju betydligt mindre plats än om man sparat allt från en torkad blomma. Fröna förvarar jag torrt i burkar. Vill du läsa mer om zinnia kan du klicka dig till våra tidigare inlägg om denna vackra blomma ”Zinnia en kärleksförklaring” och ”Zinnia jag älskar den blomman” .

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Så skördar vi frön från zinnia”

  1. […] Tidigare inlägg som berör zinnia: Vi sår zinnia kallt och lyckas så bra!, Zinnia en kärleksförklaring!, Zinnia – jag älskar den blomman!, Så skördar vi frön från zinnia […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *