Odla gurkmeja

Det går alldeles utmärkt att odla gurkmeja inomhus i soliga fönster. Tänk vad lyxigt att kunna skörda en exotisk krydda bara några steg från spisen.

När jag ska odla gurkmeja köper jag ursprungsknölarna i en vanlig livsmedelsaffär. Sedan lägger jag dem i ett fönster tills det börjar titta fram små gröna skott från dem. Först då anser jag att de är redo att hamna i krukor med jord. Jag gör på samma sätt när det gäller ingefära och är du nyfiken på hur man odlar ingefära kan du klicka dig in på vårt inlägg ”Så lyckas du odla ingefära”.

Två förfaranden

Jag brukar göra på två olika sätt när jag ska plantera gurkmeja och på båda sätten lägger jag dem ganska grunt så att de gröna skotten kan titta upp ovanför det tunna lagret jord jag strör över dem. Antingen hamnar de i en ganska liten kruka för att jag inte har tid eller plats att plantera dem direkt i en stor kruka eller så åker de ner i en stor kruka 4 – 6 liters storlek där det är tänkt att de ska bo tills jag skördar dem.

Ligger knölarna för länge i ett fönster efter att skotten tittat fram finns det risk att knölarna torkar bort och dör. Då är de bättre att de temporärt hamnar i en liten kruka med jord och kan börja växa där. Det är lätt att plantera om dem till en större kruka när de växt till sig. I en 4 – 6 liters kruka brukar jag även tillföra 1 – 2 matskedar pelleterat hönsgödsel eller pelleterat grönsaksgödsel. Se till att hålla jorden fuktig men inte dyblöt.

Sterilisera jord

När det gäller inomhusodling har jag de sista åren mer eller mindre steriliserat all jord jag använder. Då förebygger man eventuella sorgmyggsangrepp. Sorgmyggorna gör ingen större skada på knölar men äter upp rötterna på småplantor. Det är främst äggen till sorgmyggorna som kan finnas i planteringsjord, både ny och gammal och även om den har varit fryst.

Skörd

När våren övergår till sommar hamnar vår gurkmeja, men även våra andra inomhus odlade örter och kryddor, antingen i växthuset eller på ett skyddat läge utomhus. Någon gång i september plockar jag in dem i lägenheten igen. I år fick alla hamna i gurkfönstret en vecka efter att vi skörda de sista gurkorna. Nu står de i höstmörkret och grönskar. Gurkmejan växer i de två krukorna längst till vänster och när bladen vissnat ner ska jag gräva fram de nya knölarna och se hur stora de blivit. Man kan även skörda löpande från en grönskande växt närhelst man behöver en bit.

Gurkmejan ska jag främst riva och använda i olika indiskinspirerade grytor. Jag kommer även använda den tillsammans med ingefära med hett vatten och honung och njuta den som flytande under årets mörka förkylningsmånader.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

9 svar till ”Odla gurkmeja”

 1. Profilbild för Ali Malik
  Ali Malik

  hi

  Can u please tell me which grocessary store i can buy turmeric tubers? And how do you say them in swedish?

  1. We have found ”färsk gurkmeja” at ICA and Hemköp.

   1. Profilbild för Farbror Grön
    Farbror Grön

    Härligt 🙂

 2. Hur många sätter du i en kruka? Kan man peta ner flera i samma eller ska man bara ha en liten knöl i en 4-6 literskurka? Det ser ut som du satt flera i en?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   ett par tre knölar i en 5 literskruka.

   Johannes

 3. Hur många nya knölar ger en gammal knöl?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Oj, det är svårt att veta. Gurkmejan är inte riktigt lika generös som Ingefäran men det blir knölar.

 4. Profilbild för Jill Rosenberg
  Jill Rosenberg

  Jag har precis skördat en planta. Den har varit en prydnad hela vinter och sträckte sig mer än en meter upp. Det blev en hel del gurkmeja men det fanns även rotknölar med helt annan form och färg, lite som platta potatisar. Funderar på om det är dem man kan gräva ner igen för att få nya plantor. Har ni koll på det?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vad kul, nej vi har inte full koll på det. Men jag hade planterat dem.

   Mvh Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *