Så skördar du broccoli

Hur ska man göra för att skörda broccoli? När är huvudena skördeklara och vad gör man om plantorna börjar blomma?

Frågar man oss om vilka grönsaker som är särskilt odlingsvärda, kommer svaret innehålla broccoli. Det beror på att plantan ger mer skörd om man konsekvent skördar. Och sånt gillar vi. Växter är skapade för att föröka sig och tar man bort blivande blommor, behöver växten producera nya blommor för att så småningom bilda frön. Så genom att skörda de broccolibuketter man ser kommer nya att bildas inom kort.

När man har kommit in i skördandet inser man ganska snart att man måste vara oerhört snabb. Att vänta ut skördandet i hopp om att det ska bli större buketter funkar inte. Poff så har den fantastiskt fina buketten förvandlats till en spretig blomma. Dessa blommor måste klippas av för att växten ska satsa på att bilda fler buketter. Blommorna är också jättegoda att fräsa eller koka lätt, men som sagt är man på jakt efter traditionell broccoli ska man klippa bort dem när man ser dem.

Ett år hade vi i vår tillsammansodling med grannarna en aning för många broccoliplantor, vilket ledde till en jäkla stress vad gäller skördandet. Det var då vi kom på vårt allra bästatips. Vi plockade av buketterna med ganska långa skaft. Dessa satte vi sedan i ett högt glas med vatten och ställde i kylen. Varannan dag bytte vi vatten. På så sätt höll sig broccolin fin och färsk upp till en vecka. Ställer man broccolin enbart i vas och ej i kylskåpet kommer den blomma i vasen…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 27072015-DSC_1196.jpg
En liten bukett, men ändå skördeklar.

När man ätit och njutit av färsk broccoli så det står härliga till kan man även förvälla och frysa in buketterna för att kunna njuta vid senare tillfälle. Vi brukar koka upp saltat vatten, lägga ner ett gäng broccoli och ta upp efter en minut och lägga i durkslag. Därefter lägges en ny omgång broccoli i det kokande vattnet. Väl i durkslaget sköljer vi broccolin i kallt vatten innan de får torka på en kökshandduk. När all broccoli torkat styckfryser vi den för att sedan paketera i påsar.

Lästips: Frysa broccoli

Broccoli som ska styckfrysas

Med mycket broccoli kan man låta fantasin flöda och skapa varierande rätter. Det vi äter mest är nog en traditionell ostsås med lättkokt broccoli till pasta. Men en paj med ost och broccoli är heller aldrig fel. Eller varför inte prova en broccolisallad istället för att bara koka den som vanligt?

Vill man unna sig så kan man låta några blommor gå upp i blom och bilda frö till eget utsäde. Man kan man även äta fröbaljorna färska när de är späda. Helt otroligt gott.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *