Din varukorg är för närvarande tom!
Så kan kryddor från mataffären ge mer efter första skörden

Visste du att man med enkla medel kan få matbutikens kryddor att ge ytterligare en skörd och ibland mer än så? Så här gör vi mer eller mindre alltid med köpeplantor av kryddväxter för att få större skördar och över längre tid.
Många gånger är det enklare att köpa färska kryddor i livsmedelsaffärerna än på plantskolorna, helt enkelt för att vi är där oftare. Tyvärr tappar många av oss lite av vår tankeförmåga när vi släpar hem sådana plantor jämför med dem vi handlar från trädgårdsbutikerna. Det är som att vi tror att bara för att en planta kommer från mataffären så är det en slit och släng planta man bara kan använda en gång, men det är fel, så är det ju verkligen inte! Det finns dessutom ett antal skäl att välja kryddplantor från mataffärerna; oftast är de ekologiska, har väldigt sällan skadedjur på sig och de finns tillgängliga under årets alla månader.
Att ta hand om dessa plantor, avsett vilken sort du köpt hem, är inte bara smart eller mer hållbart utan ger dig också chansen att skörda dubbelt eller tre gånger så mycket från samma planta! Allt du behöver är ett soligt fönster, några krukor, planteringsjord och gärna något giftfritt gödsel, antingen fast vid planteringen (en tesked) eller något flytande att vattna med då och då. Tänk på att planteringsjord bara har näring som räcker i ca 3-4 veckor. Läs mer i Farbror Gröns 10 bästa odlingsråd , specifikt odlingsråd 4.
Läs gärna det här: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?
Vilka kryddor är lätta att lyckas med?
Kryddor som är lätta att lyckas med är gräslök, timjan, mejram, oregano, kyndel, basilika och persilja. Det fungerar också många gånger med kruksallat. De enda kryddorna som är lite svåra att hantera på det här sättet är dill och koriander. Dessa skördar man innan de börjar att blomma och de kommer oftast inte upp med nya skott, det är liksom en resa man får med dessa växter.
Se till att när du skördar, inte klipper för långt ner på kryddorna. Lämna kvar några bladpar där det kan skjuta ut några nya toppar ifrån. på det sättet kommer plantan också att bli bredare då den för varje gång dubblar antal toppar. Liite som hur tomaterna beter sig när man halshugger dem: Därför halshugger jag mina tomatplantor
Här kan du läsa mer om kryddor: Odla egna kryddor – koriander, Odla egna kryddor – basilika, Odla egna kryddor – dill, Odla egna kryddor – gräslök, Odla egna kryddor – persilja, Odla egna kryddor – kyndel, Odla egna kryddor – timjan

1: Fyll en kruka som är större än ursprungskrukan till hälften med jord. Lägg i en till två teskedar med fast gödsel som du vet är giftfritt och blanda runt.

2: Ta ur kryddplantan ur den lilla krukan och dra och slit lite i rötterna så de växer i alla riktningar och inte bara fortsätter att snurra runt.

3: Stoppa ner kryddan i krukan ovanpå jorden, se till att den hamnar i samma nivå som i den gamla krukan. Har du lagt i för mycket jord så att den är för högt upp tar du bort lite jord och prövar igen. Fyll därefter på med planteringsjord till ca 1-2 cm från krukans kant ( det blir lättare att vattna om det inte är ända upp till kanten).

4: Vattna och ställ de omplanterade krukorna i ett söderfönster, på balkongen, uteplatsen eller i växthuset. Tänk på att om de ska ut i starka solen så behöver de oftast vänja sig med det kraftiga ljuset, men i ett soligt fönster brukar det fungera utan avhärdning.
Läs mer om avhärdning: Måste man avhärda sina plantor innan man planterar ut dem?
Tips: Mynta, timjan, gräslök är perenna och kan med fördel gärna flytta ut i dina odlingar för att ge skörd under flera år framöver. Lästips: 6 fleråriga örter vi odlar och varför
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Så kan kryddor från mataffären ge mer efter första skörden”
Tack tack🏡
Salladslök i knippe från affären är också tacksam att få fler skördar från. Klippte en gång, satte sedan knippan med gummisnodd kvar i vatten. Kunde skörda en gång till. Och en gång till, men då såg det gröna lite blekt.
Har nu satt ner i jord och nu kommer det fräscht grönt igen.
Provar nu med att sätta även nedre delen av en purjolök i jord, intressant att se hur den kommer växa.🙂 Tummen upp 🙂
Fin fint!
Kul med grönt
Persilja från mataffären: dela upp den i 5 – 8 ”plantor” & sätt i trädgårdslandet ! Och vips har du långa raden med frodiga plantor som du kan skörda om & om igen ! Till slut fryser jag in den ! Godaste såsen ? Klippt persilja – vitlök – en burk creme fraiche !
Lämna ett svar