Din varukorg är för närvarande tom!
Så i mars – inomhus

Under mars sår vi både inomhus och utomhus. Vi brukar tänka att alla växter som klara utomhussådd får börja sitt liv i kallt klimat i våra kallväxthus, i en pallkrage eller på annan odlingsplats ute. Och det som verkligen inte kan sås utomhus sås inne, oftast under växtbelysning.
Det vi brukar så i mars inomhus är sådant vi vill ha stora plantor av att plantera ut under våren eller sådant som måste komma i jorden nu för att hinna bli fullstora och ge en tillfredställande skörd. Överlag sår vi de grödor som är värmekrävande inomhus. Om vi skulle vänta tills det är varmt nog utomhus skulle säsongen bli för kort för en del plantor, däribland aubergine, chili, purjolök och stevia.

Auberginesorten Farmers long ger långsmala frukter. Fantastiskt goda.
Aubergine
Undrar man över auberginens krav kan man fundera kring dess härstamning. Auberginen kommer från Sydostasien och Indien och där är det förhållandevis varmt. För att få augergine att trivas i vårt klimat är inomhus ett måste. Det tar lite tid för auberginen att växa, blomma och slutligen sätta frukt. Så börjar man inte i tid med denna härliga grönsak hinner man inte få någon frukt. Använd växtbelysning och plantera om aubergineplantorna några gånger innan avhärdningen. Slutplantering sker oftast i kruka som vi placerar på en varm plast i trädgården eller i ett växthus.
Läs mer om aubergine – från frö till skörd

Chili 
Paprika
Chili och paprika
Anledningen till att börja med chili och paprika i mars (eller ännu tidigare för vissa långsamma sorter) är detsamma som för aubergine. Det tar tid att få stora plantor som börjar blomma och ge frukt. Dessutom är värme viktigt för att de ska trivs och kunna leva i vårt klimat. Växtbelysning och flera omplantering gör att plantorna växer bra och blir kompakta. I år kommer vi att satsa mest på paprika-sorter. Ibland blir det helt enkelt för mycket med all stark chili som vi tidigare odlat och vi har mängder av fermenterat chilipulver kvar.
Läs mer om chili och omplanteringen.

Purjolök och den första snön
Purjolök
Det är något speciellt med att odla stora grönsaker. Det ger känslan av att man har lyckats med det omöjliga. Nu är just pujolök inte alls en omöjlig gröda att odla själv. Men om den ska bli riktigt stor och tjock behöver man sätta igång med sådden i tid och se till att det finns bra med näring i jorden. Det fina med purjolök är att den kan stå kvar i odlingen i över ett år. Så det är verkligen en grönsaksinvestering att odla purjölök.
Läs mer om purjolök – från frö till skörd

En bukett stevia
Stevia
Det är roligt att odla sitt egna sötningsmedel. Stevia är en kraftfull växt med massvis med söta blad. Vi brukar mestadels torka bladen och därefter krydda såser, grytor mm. Stevia kräver värme för att gro och växa sig stor. Under växtbelysning blir den riktigt fin. Sådden sker vanligtvis i steriliserad planteringsjord och någon omplantering brukar inte vara nödvändig innan utplantering (och avhärdning) i juni. Stevia trivs i krukor och pallkragar i varma lägen.

Vitkål
Huvudkål
Att driva upp huvudkål inomhus är verkligen inte ett måste. Utomhussådd i bister vinterkyla fungerar alldeles utmärkt. Men, om man vill ha en ybertidig kålskörd och har plats under växtbelysningen, kan man så några plantor. Se till att plantera om några gånger i större krukor och ge lite näringsberikat vatten då och då. När utomhusmiljön tillåter avhärdar man plantorna under fiberduk på ett skyddat läge utomhus eller i ett växthus. Sedan kan man plantera kålen i växthuset eller i en pallkrage. På ett friland går också bra, men jorden brukar vara kallare och det kan ta lite lägre tid för kålen att trivas.
Läs mer om att odla mycket kål i pallkrage

Blomkål
Blomkål är en lite knepig grönsak att odla. Den är på något underligt sätt lite känslig och vill ibland inte bilda något huvud alls. Efter ett misslyckat försök med vintersådd har vi tagit det säkra före det osäkra och sått blomkål inomhus.
Blomkålen blir bäst om den får bli omplanterad några gånger och därmed få ny jord runt sina rötter innan den blir avhärdad och utplanterad i näringsrik jord. En blomkålsplanta kan bli väldigt stor och kräver rejält med näring.
Läs mer om misslyckad blomkål
Physalis – tomatillo, kapkrusbär och gyllenbär
Det är roligt att odla physalis av olika slag. På bara en säsong kan de bli stora träd eller låga buskar. De fina lyktorna är växtens blommor och inutiblommorna kommer frukten. Kapkrusbär och gyllenbär får söta guldgula små frukter som smakar himmelskt gott och kan ätas nästan som godis. Det är också supergott att göra sylt och marmelad på bären.
Tomatillon får en mer tomatliknande frukt som är ganska fast i konsistensen. Den använder man flitigt i det mexikanska köket och vi odlar den för att kunna göra den goda såsen salsa verde.

Kapkrusbär 
Gyllenbär 
Tomatillo
Vi har lyckats med vintersådd utomhus av physalis men vi tycker det är bättre att driva upp plantor inomhus så att de är ganska stora när de sedan planteras ut. Därför får de börja sitt liv inomhus under vår växtbelysning. Vi tar steriliserad planteringsjord till sådden och efter några veckor planterar vi varje planta i en egen kruka med ny planteringsjord.
När vädret och temperaturen utomhus tillåter, avhärdar vi plantorna och planterar dem i stora krukor eller odlingslådor.
Läs mer om våra goda gyllenbär

Tomater
Tomat för inomhus-eller utomhusodling
Just tomater har blivit lite av en laboreringsgröda hos oss. Vi brukar så tomater inomhus för att ha i fönstren eller till utomhusodlingen. Men vi brukar också så tomater utomhus.
Oavsett var tomatplantorna ska hamna i slutänden så sår vi dem i steriliserad planteringsjord i en plastbytta. Vi använder alltid växtbelysning inomhus eftersom vi vill ha kompakta plantor. När plantorna är upp mot en decimeterhöga är det tid för den första omplanteringen.
Resten av våra sådder i mars sker utomhus i vårt kallväxthus. Mer om det kan man läsa i inlägget Så i mars – utomhus.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
– ANNONS –

Vår nya bok som ger dig massvis med tips inför skördandet, lagringen och tillagningen av 70 olika grödor. Beställ den redan nu så får du den signerad!
Våra senaste inlägg
- Att låta kreativiteten flöda
Om det är något jag verkligen älskar, så är det de där stunderna när man bara flyter med i kreativiteten och ger sig hän till idéer som dyker upp – fast man kanske… Läs mer: Att låta kreativiteten flöda - Våra syltgrottor
Det råder delade meningar mellan vår dotter och framför allt mig Johannes, vilket grundrecept av syltgrottor som är det bästa. Vi är helt överrens om att vår hemkokade favoritsylt, den på jordgubbar, rabarber… Läs mer: Våra syltgrottor - Mögel i tomatpuré- nej tack
När Testfakta.se publicerade sin artikel om tomatpuré hösten 2025 blev det en väckarklocka för oss. Det visade sig nämligen att flera av de märken som säljs i svenska butiker innehåller mögelgifter – även… Läs mer: Mögel i tomatpuré- nej tack - Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Så i mars – inomhus”
Hej odlar Tiny tim för första gången inomhus, och undrar hur stor din målkruka blir för varje planta? Har just nu de i en liten 12cm kruka, då de fortfarande är små, men undrar när och isf hur stor målkrukan ska vara för plantorna som ska stå på fönsterbrädan.
Hälsningar
Sandrella





















Lämna ett svar