Din varukorg är för närvarande tom!
11,5 kg kål på en kvadratmeter

Sedan flera år tillbaka tävlar jag med mig själv om att få ut så många kilo huvudkål det bara är möjligt ur en dubbelpallkrage (400 liter). När jag första gången nådde upp till 8 kg blev jag själaglad men nu när gränsen flyttats fram ett par kilo blir till och med jag förvånad.
I veckan skördade jag äntligen årets första spetskålshuvud av sorten Kalibos och jag skördade huvudet skonsamt så att plantan är kvar och ge ytterligare en skörd. Huvudet vägde 1,9 kg. Tänk er 5 spetskålsplantor i en och samma pallkrage! Och att varje kvarlämnad planta även i snitt bildar 0.4 kg minihuvuden. Hur många kilo kål kan man då producera på ca en kvadratmeter? Rätt svar = 11.5 kg! Jag hade faktiskt nöjt mig med 5-8 kg, men 11,5 kg känns ju bara helt fantastiskt.
Marken räcker inte till?
Är det någon annan som kommit i kontakt med alla de där påståendena att odlingsmarken inte räcker till för att mätta jordens befolkning? Då känns det ju extra kul att berätta att just denna pallkrage där detta huvud vuxit och där hennes kompisar fortfarande står, befinner sig utanför vårt hyreshus på en plats det aldrig varit tänkt att man skulle odla grönsaker. Sätt på dig ett par stadsodlarglasögon nästa gång ni går igenom en medelstor svensk stad. Jag lovar att du kommer upptäcka mer potentiell odlingsmark än du vågat hoppats på.
4 faktorer
Jag vill verkligen inte hetsa och på något sätt sporra er till att tävla mot er själva eller varandra i skördevikt. Det viktigaste är ju inte hur stor skörden är utan glädjen i att odla och äta sin egen mat! Det jag däremot vill göra är att upplysa och inspirera till hur mycket mat man faktiskt kan producera på endast ca 1 kvadratmeter utan att ens täckodla med gräsklipp. Att det är möjligt beror på 4 faktorer.
1 Man odlar tätt.
2 Man gödslar generöst.
3 Man vattnar rikligt.
4 Man skördar skonsamt.
Mer kan ni läsa i vårt inlägg ”Så skördar du huvudkål”
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”11,5 kg kål på en kvadratmeter”
Wow.
Har aldrig lyckats med kål 😕
Hur många plantor i en pallkrage kan man ha?
Sår du tidigt direkt på odlingsplatse? Eller driver upp inne ?
Nyfiken på förberedelserna…
I år har jag börjat med bokashi och har höga förväntningar 🤗Oj, det vara många frågor, i vår nästa bok som redan nu går att förbestsälla finns alla svar på dina frågor. Du kan också använda sökrutan här på sidan och skriva in tex pallkrage, kål, vinterså och vintersådd. Jag tycker alltid att man ska ha tätare än vad man tror och mer gödsel än vad man kan ana. ca 5 plantor är lagom men läs om att skörda skonsamt också och blir du premiumläsare kan du läsa mer om bokashi och den religösa aspekten av denna teknik.
Odla kallt: https://farbrorgron.se/odla-kallt-aterigen-pa-bokus-forstaplats-tack// Johannes











Lämna ett svar