11,5 kg kål på en kvadratmeter

Ett huvud av spetskålen Kalibos på 1,9kg

Sedan flera år tillbaka tävlar jag med mig själv om att få ut så många kilo huvudkål det bara är möjligt ur en dubbelpallkrage (400 liter). När jag första gången nådde upp till 8 kg blev jag själaglad men nu när gränsen flyttats fram ett par kilo blir till och med jag förvånad.

I veckan skördade jag äntligen årets första spetskålshuvud av sorten Kalibos och jag skördade huvudet skonsamt så att plantan är kvar och ge ytterligare en skörd. Huvudet vägde 1,9 kg. Tänk er 5 spetskålsplantor i en och samma pallkrage! Och att varje kvarlämnad planta även i snitt bildar 0.4 kg minihuvuden. Hur många kilo kål kan man då producera på ca en kvadratmeter? Rätt svar = 11.5 kg! Jag hade faktiskt nöjt mig med 5-8 kg, men 11,5 kg känns ju bara helt fantastiskt.

Marken räcker inte till?

Är det någon annan som kommit i kontakt med alla de där påståendena att odlingsmarken inte räcker till för att mätta jordens befolkning? Då känns det ju extra kul att berätta att just denna pallkrage där detta huvud vuxit och där hennes kompisar fortfarande står, befinner sig utanför vårt hyreshus på en plats det aldrig varit tänkt att man skulle odla grönsaker. Sätt på dig ett par stadsodlarglasögon nästa gång ni går igenom en medelstor svensk stad. Jag lovar att du kommer upptäcka mer potentiell odlingsmark än du vågat hoppats på.

4 faktorer

Jag vill verkligen inte hetsa och på något sätt sporra er till att tävla mot er själva eller varandra i skördevikt.  Det viktigaste är ju inte hur stor skörden är utan glädjen i att odla och äta sin egen mat!  Det jag däremot vill göra är att upplysa och inspirera till hur mycket mat man faktiskt kan producera på endast ca 1 kvadratmeter utan att ens täckodla med gräsklipp. Att det är möjligt beror på 4 faktorer.

1 Man odlar tätt.
2 Man gödslar generöst.
3 Man vattnar rikligt.
4 Man skördar skonsamt.

Mer kan ni läsa i vårt inlägg ”Så skördar du huvudkål” 

Johannes Wätterbäck

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total="false" button_on_newline="false" submit_button_text="Ja tack! " custom_font_size="13px" custom_border_radius="0" custom_border_weight="1" custom_padding="15" custom_spacing="10" submit_button_classes="no-border-radius has-13-px-font-size has-luminous-vivid-amber-border-color has-text-color has-black-color has-background has-light-green-cyan-background-color" email_field_classes="no-border-radius has-13-px-font-size has-luminous-vivid-amber-border-color" show_only_email_and_button="true" success_message="Klart! Ett e-postmeddelande skickades för att bekräfta din prenumeration. Gå till e-postmeddelandet nu och klicka på ”bekräfta” för att påbörja prenumerationen."]

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *