Odla aubergine – från sådd till skörd

Det är både roligt och gott att ha några aubergineplantor i sin odling. Det känns lite exotiskt på något sätt. Kanske kan det verka lite svårt att odla aubergine i vårt klimat, men med rätt förutsättningar brukar det gå riktigt bra.

Det första mötet med aubergine var nog i maträtten moussaka. Det kan således vara en mycket god rätt när den tillagas med känsla, men en smaklös variant kan göra att man nästan börjar avsky aubergine. Aubergine i sig kan vara ganska vattning och smaklös med en svampig konsistens, speciellt om man odlar de sorter som utvecklar mycket stora frukter. Men vi har under åren odlat två sorter som ger riktigt fasta och goda frukter och som ger bra avkastning. De barbentane ( bilden längst upp) samt Farmers long, längst ner i inlägget. Farmers long ger en purpurfärgad och mer avlång gurkliknande frukt och konsistensen blir ganska fast vid tillagning. Helt perfekt att steka i skivor eller grilla. En tidig sort vi också vill slå ett slag för är Jackpot. Dess små frukter utvecklas på kort tid och kan ge skörd tidigare än andra sorter. Vill man ugnsbaka hela frukter för att tex göra den goda röran baba ganoush spelar det inte så stor roll vilken auberginesort man använder.

Växtplats 

Vill man odla aubergine bör man tänka på att aubergineplantor vill ha en härligt varm miljö att växa i. Har man ett växthus, en balkong i ett soligt läge eller en varm och solig plats i trädgården brukar auberginer trivas. På friland kan det nog bli lite för kallt för dess rötter, men i odlingsbäddar och pallkragar har vi fått fina skördar. Allra bäst tycker vi det blir när plantorna får bo i stora krukor eller i mindre odlingslådor i eller utanför växthuset.

Sådd

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Odla aubergine – från sådd till skörd”

 1. Ser fram emot en massa inspiration från er.

 2. Profilbild för Graham Carter
  Graham Carter

  Vad gör ni med en stor mängd auberginer?

 3. Profilbild för Åsa Jonsson
  Åsa Jonsson

  Hej!
  Hur stora krukor har ni som slutkruka till aubergin? Det står stora krukor men vad innebär ”stora”? 10 liter? 20 liter? Större?
  Jag brukar ha 2 paprikaplantor i 60-litersbaljor, kan det vara lagom till aubergin också? Första året jag odlar aubergin och tänkte ha i både jordbädd och baljor i växthus (om dom överler tills det är dags att flytta ut i växthus, vill säga).
  Mvh Åsa

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   20 – 60 liers krukor 🙂 Aubergine trivs allra bäst att odlas i krukor så att de har det varmt om fötterna. / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *