Odla aubergine – från sådd till skörd

Det är både roligt och gott att ha några aubergineplantor i sin odling. Det känns lite exotiskt på något sätt. Kanske kan det verka lite svårt att odla aubergine i vårt klimat, men med rätt förutsättningar brukar det gå riktigt bra.

Det första mötet med aubergine var nog i maträtten moussaka. Det kan således vara en mycket god rätt när den tillagas med känsla, men en smaklös variant kan göra att man nästan börjar avsky aubergine. Aubergine i sig kan vara ganska vattning och smaklös med en svampig konsistens, speciellt om man odlar de sorter som utvecklar mycket stora frukter. Men vi har under åren odlat två sorter som ger riktigt fasta och goda frukter och som ger bra avkastning. De barbentane ( bilden längst upp) samt Farmers long, längst ner i inlägget. Farmers long ger en purpurfärgad och mer avlång gurkliknande frukt och konsistensen blir ganska fast vid tillagning. Helt perfekt att steka i skivor eller grilla. En tidig sort vi också vill slå ett slag för är Jackpot. Dess små frukter utvecklas på kort tid och kan ge skörd tidigare än andra sorter. Vill man ugnsbaka hela frukter för att tex göra den goda röran baba ganoush spelar det inte så stor roll vilken auberginesort man använder.

Växtplats 

Vill man odla aubergine bör man tänka på att aubergineplantor vill ha en härligt varm miljö att växa i. Har man ett växthus, en balkong i ett soligt läge eller en varm och solig plats i trädgården brukar auberginer trivas. På friland kan det nog bli lite för kallt för dess rötter, men i odlingsbäddar och pallkragar har vi fått fina skördar. Allra bäst tycker vi det blir när plantorna får bo i stora krukor eller i mindre odlingslådor i eller utanför växthuset.

Sådd

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________