Våra goda gyllenbär

Gyllenbär

Vi hade visning av takodlingen och det som väckte mest uppmärksamhet var de otroligt goda gyllenbären som besökarna fick mumsa på. Vad är det för sort? Hur kan de bli så här goda, mina smakar inte alls såhär? 

Det finns flera växter som ingår i släktet physalis eller lyktörtssläktet som det också kallas. I matbutiken finns ofta små plastkorgar med blekgula prassliga bladhöljen som omsluter ett guldgult bär. Dessa bär benämns ofta som physalis. Får man för sig att odla dessa bär på egen hand är det framför allt kapkrusbär eller gyllenbär som man ska odla.

Tora plockar gyllenbär

Gyllenbär eller Kapkrusbär?

Gyllenbär heter på latin Physalis grisea eller Physalis pruinosa och kapkrusbär heter Physalis peruviana.Dessa två frambringar liknande bär med prassligt bladhölje, men växtsättet skiljer sig något och de härstammar från olika ställen. Kapkrusbär sägs ursprungligen komma från Peru (peruviana), men började odlas på Kaphalvön utanför Kapstaden och det är därför den fått namnet kapkrusbär. Gyllenbär härstammar från centralamerika och Mexiko och kallas ibland för markkörsbär. 

Olika sorter beter sig lite olika men i stora drag kan man säga att gyllenbär blir en buskig och låg planta. Bären släpps till marken när bäret inuti håller på att mogna och man plockar alltså mogna bär på marken. Plantan kan odlas på friland och i pallkrage, men vi föredrar att ha dem i en stor kruka.

Kapkrusbär blir mer likt ett träd, högre och yvigare än gyllenbäret. Bären mognar på plantan och de brukar ta längre tid för kapkrusbär att mogna än för gyllenbär.

Varför är era gyllenbär mycket godare än våra?

Det är ju en väldigt svår fråga att besvara. Det kan kanske handla om sortvalet. Den sort vi odlar på takodlingen heter Goldie. Den sägs vara extra söt och god. Vår gyllenbärsodling finns på en takterrass vilket betyder att de befinner sig flera meter närmare solen än om de skulle vara planterade på marknivå. Även antalet soltimmar är stort där vi låtit våra gyllenbär få växa. Det kan vara så att den stora tillgången på sol gör bären något sötare i smaken.

När någon ställer en odlingsfråga till oss finns det oftast inget enkelt och supersnabbt svar. Det finns så många faktorer som gör att ens odlingar kan te sig på ett eller annat sätt. Vi missade att ta reda på om frågeställaren verkligen väntat på att bären fallit till marken innan hen ätit av dem. Ett gyllenbär som sitter kvar på plantan är ett omoget gyllenbär och smakar lite surt. Medan ett bär som legat på marken ett tag och verkligen hunnit mogna ofta har en söt och fyllig smak med lite honungskataktär.

Vill du veta mer om hur man odlar gyllenbär är du välkommen att läsa mer i vår odlingshandbok Flera fingrar gröna.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”Våra goda gyllenbär”

  1. Profilbild för Ingela Sandell
    Ingela Sandell

    När sår ni gyllenbär?

    Har ni frön till salu?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi sår oftast gyllenbär i mars eller april. Några gyllenbärsfrön till försäljning har vi inte.

  2. Profilbild för Kerstin Borg
    Kerstin Borg

    Hej! Jag gjorde ett experiment. Klippte ner min kapkrusbär rejält. Tog in den och planterade i en stor kruka och nu i januari skjuter den nya fina skott. Ska bli spännande att se vad det blir av den i sommar.

    1. Så spännande! Du får höra av dig och berätta sedan vad som hände.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *