Så grönsaker utomhus i juli

Nu under juli sommarsår vi mer ätbart för att kunna skörda under hösten och även vintern i vissa fall. Här berättar vi mer.

Så här mitt i sommarn är det hög tid att tänka på höstens och vinterns skördande. Vill man kunna skörda länge kan man dels skörda smart av det man redan har och försöka få så mycket som möjligt att växa vidare. Men man kan också så nytt. På flera ställen i våra land och pallkragar kommer det inom kort bli lediga platser och då är det bra med lite nytt att plantera eller så.

Lästips: Ge din broccoli en ny chans, Broccoli – tidig och sen skörd från samma planta, Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en bokpresentation, Övervintra tomater- sticklingsföröka

Förkultivera, gärna i tid

Vill man vara effektiv ser man till att i god tid innan planerad skörd, så nytt i byttor eller krukor. Tex så börjar vitlöken bli skördeklar nu i juli och när hela den ytan är tom på vitlökar finns utrymme för något annat. Kanske kålväxter, bladgrönsaker eller örter, i år testar vi att plantera gurkplantor som vi beskurit på sticklingar. Vi brukar tänka att sådden bör göras 2-3 veckor innan planerad utplantering.

Lästips: Gurksticklingar – den snabba vägen till en likadan planta

När vi förkultiverar brukar vi fylla en plastbytta med hål i botten med planteringsjord och därefter strör vi ut frön jämnt över utan eller i små grupper om vi önskar tuvor. Sedan strör vi ett tunt lager med jord över fröna och ställer byttan i ett vattenbad tills jorden sugit upp en massa vatten. Sedan får sådden stå på en odlingsbricka på en halvskuggig plats i trädgården. Vattning sker med jämna mellanrum i odlingsbrickan.

Direktsådd går också bra

Vill man hellre direktså går det såklart också bra. Men då är det bäst att fokusera på växter som växer relativt snabbt och inte är så känsliga för skadedjur. Större kålplantor skulle vi inte direktså eftersom kålfjäril och kålmal är ganska flitiga så här års på att lägga ägg på kålväxter. Dess larver äter upp en fjuttig kålplanta i ett nafs. en större planta som planteras ut kan det gå bättre för.

Vid direktsådd är det viktigt att inte glömma bort sådden eftersom den kräver ganska jämn fuktighet. Vattna både innan och efter sådd, så att inte jorden torkar ut helt. Den här tiden på året kan det ske väldigt snabbt.

Bladgrönsaker

En massa olika slags bladgrönsaker går utmärkt att så nu i juli. Förutom mangold, målla, trädgårdportlak, vinterportlak, nyzeeländsk spenat och bladkål som i princip kan sås hela sommaren kan också pak choi, rucola och vanlig spenat sås nu med gott resultat. Dessa tre är nämligen ganska känsliga för de ljusa nätterna som är kring midsommar och vill hellre blomma än utveckla blad. Men nu börjar det bli mörkare igen om kvällarna och då blir plantorna mindre blomningsbenägna.

Med sallat är det lite speciellt. Den gror bäst i ganska låga temperaturer och den här tiden på året kan det vara för varmt. Vi har slutat chansa och gör iordning en liten plastlåda med planteringsjord och frön som vi ställer i kylskåpet i ett par dagar till en vecka. Plastlådan är då omsluten av en plastpåse. Efter kylskåpsveckan får sådden stå utomhus eller i växthuset. När plantorna vuxit upp, planterar vi om dem en gång eller så får de komma direkt till den finala odlingsplatsen.

Läs mer: Vi ställer vår sallatssådd i kylskåpet

Något man inte får missa är att så vintersallat, funkar bra med direktsådd. Under hösten kommer bladrosetter att växa fram och när vintern anländer stannar de bara av i sitt växande, men håller sig gröna och fina och kan skördas. Får man inte en alltför bister vinter kan man skörda under snötäcket, men får man mycket snö kan det kanske vara lite svårt. Då kan man istället så i växthus eller skydda plantorna från tung snö på annat sätt.

Rötter och knölar

Rötter och knölar brukar vi vanligen så och sätta direkt i jorden där de ska växa tex morötter och rädisor. Majrovor, svedjerovor, rödbetor, gulbetor, polkabetor och kålrabbi tycker vi om att förkultivera, plantera om och sedan plantera ut. Men det är en smaksak hur man vill göra.

Lästips: Supergrödan kålrabbi, 10 enkla rotfrukter att odla själv, Rotfrukter som växer nedåt och uppåt

Något som egentligen inte spelar så stor roll i tiden när man planterar dem är pepparrot och jordärtskocka. De kan man peta ner i jord när man har möjlighet. Dessa två har dock en enorm överlevnads- och förökningskraft. Så välj en plats med omsorg där de kan få växa och sprida ut sig. Att försöka flytta jordärtskockor eller pepparrötter kan till en början tyckas enkel, men på den gamla platsen kommer det alltid finnas växtdelar kvar, hur noga man än varit, som kommer växa vidare.

För den som vill skörda sen potatis kan man sätta ett gäng knölar i jorden i juli.

Lästips: Så kan du skapa egna potatisplantor på fyra olika sätt

Örter och kryddväxter

Ett flertal kryddväxter som vi odlar är perenna. Det betyder att de lever i flera år och kan således ge skörd i många år efter sådden. Just det första året, innan plantan hunnit växa till sig så stor, kan man inte förvänta sig så stor skörd utan det är först år två som skörden kan bli riklig. Perenna örter är gräslök, timjan, vinterkyndel, oregano/kungsmynta, mynta och citronmeliss och alla dessa fungerar att så i juli.

De snabbare kryddväxterna basilika, koriander, dill. Persilja är segare men ger skörd under sensommaren och hösten om de sås nu i juli.

När man sår kryddväxter brukar vi alltid tänka att vi vill att de ska växa upp i en tuva. Det blir det om man tar en grupp av 5-15 frön och lägger i jorden. Hos oss blir det vanligen i planteringsjord i en kruka eller plastlåda, men ibland direktsår vi dill.

Läs mer här: Dags att sommarså en ny omgång örter

Kålväxter

Huvudkål som vitkål, rödkål, spetskål och savoykål kan ta ganska lång tid på sig att knyta ihop sig till ett fast huvud. Så vill man så huvudkål bör man odla sorter med kort utvecklingstid. Som tur är tål huvudkål ganska kalla temperaturer så de brukar kunna stå kvar i odlingen ganska länge. Savoykålen är den som vi kunnat spara allra längst, ända till våren faktiskt. Grönkål är också en mycket köldtålig kålväxt som blir otroligt bra att så på sommaren. Släktingen svartkål är lite mer känslig och kan endast stå pall för lite frost och minusgrader. Men trots det är går det bra att sommarså svartkål.

Ett måste varje sommar är för oss att så salladskål. Det är just sommarsådd som vi tycker fungerar bäst. Tidigare sådd har gett blomning hos oss.

Lästips: Sommarså salladskål och skörda under hösten

 Lite annat som också kan sås i juli

Sockerärtor och andra typer av ärtor brukar gå bra att så i juli. På fröpåsar står det ibland utvecklingstid och då kan man ser hur lång tid det vanligen tar för de respektive sorterna att bli skördeklara.

För ramslöken är det den bästa tiden i juli att så. Har du tillgång till frön efter årets blomning sätter du dem i jord, äldre frön än så kommer troligen inte att gro.

Vallmo brukar själv sprida sina frön vid den här tiden, så varför inte härma detta och så vallmo nu. Har man mycket frön kan man strössla ut frön i odlingen och sedan vattna, har man inte så mycket kanske det är bästa att förkultivera. Under hösten kommer fröna troligen att gro och sedan övervintrar de små plantorna för att sedan växa mer rejält under våren. Vallmo brukar anpassa sig efter jordens näringshalt. De blir små och taniga om jorden är näringsfattig och större om man gödslat ordentligt. Så det finns en ganska stor vinning med att gödsla innan vallmosådd.

Lästips: Sommarså vallmo – den ettåriga med de ätbara fröna, Så ärtor ofta för att skörda länge,

Kanske har ni också ett gäng reservplantor som står och skräpar någonstans? Dessa kan verkligen komma väl till pass nu när vitlök, sallat och potatiskördar lämnar ledig ytor.

Lästips: Reservplantor – gåvan när de första försvinner

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *