Övervintra tomater- sticklingsföröka

Tomater är verkligen generösa med att skjuta skott
Kan man övervintra tomater? På skoj började jag klippa av mängder av tomatsticklingar under september-oktober för några år sedan. Målet var att se om de kunde överleva under belysningen i källaren till nästa säsong, så att man kan fortsätta att odla dem nästa år och slippa så från frö. Sticklingarna överlevde och en ny teknik och handhavande såg dagens ljus. 

Vi har en förkärlek för att testa oss fram och se vart vi hamnar någonstans och detta gäller särskilt och i synnerhet med tomater. Oftast är det ju så att man lär sig allra bäst när man misslyckas eller vågar riskera misslyckanden. Tomatsticklingar är ett sådant exempel där vi tänjt på gränserna åt alla håll och riktningar. Det är en tacksam växt att laborera med och vi skulle aldrig lyckats så bra med tomaterna om vi inte vågade testa oss fram och riskera att det gick åt h……

Att experimentera

Det allra jobbigaste med att hela tiden experimentera och laborera är att man oftast från år till år hela tiden ökar på ens egen arbetsbörda. Genom experimenten adderas spännande arbetsmoment eller nya slags skördar till ett redan ganska pressat schema. Här är ett exempel. Ponera att man odlar tex 7 tomatsorter ett år och att man nästa år även vill testa ytterligare 7 nya sorter,  samtidigt som man vill odla alla de man odlade året innan. Detta i kombination med att vi odlare har så svårt för att slänga plantor kan bli en ganska stor påfrestning för både odlare och deras familjer. Det är lätt hänt att man med lätthet dubblar arbetsbördan av ren och skär glädje!

Takfarmen i slutet av september
Klippa sig sticklingar

Under september – oktober klipper vi nu för tiden av de finaste topparna från tomaterna som växer uppe på takfarmen. Som ni kan se på bilden ovanför är det inte helt lätt att hitta exemplariska gröna toppar, det går även att göra detta tidigare under året. Men ofta finner man några plantor som ser bättre ut än andra. I år har den här varma sommaren slitit otroligt hårt på vissa plantor, det är därför de är bruna och vissna. När jag talat med odlare som bor i södra Europa så har jag fått det bekräftat, tomater vill inte ha det för varmt! Då säckar de ihop. De bruna och fnasiga tomatplantorna på bilden gav upp redan i augusti. Vi är nästan helt säkra på att de dog av värmeslag. Vi har aldrig varit med om det här tidigare och då har jag ändå odlat tomater i 26 år på alla möjliga och omöjliga ställen.

Tomatsticklingar som rotat sig i ett vattengals hos Farbror Grön
Tomatsticklingar som rotat sig

Tomater bildar extremt lätt rötter  och längs hela sin stam. Om man ställer dem i ett vattenglas eller en kruka med fuktig såjord tar det i regel ca 10 dagar innan rötter bildats. Det är bara sötpotatisskott som slår tomaten i hastighet. 

Jag väljer helst vattenglasmodellen då jag tycker att det är så himla vackert och spännande att se tomatrötterna utvecklas. När rötterna är ett par cm långa eller längre planterar vi de enskilda skotten i krukor med planteringsjord. Ibland får de bo själva i en 10 cm kruka och ibland hamnar fler sticklingar bredvid varandra i samma kruka.  Lite i mån av plats.

Sticklingarna flyttar ner i källaren
I odlingskällaren

När sticklingarna verkligen rotat sig och hamnat i krukor med jord flyttas det ner i odlingskällaren. Där får de leva sitt liv under växtbelysningen med 12-14 h ljus per dygn fram till i slutet av april. I odlingskällaren skiftar temperaturen under höst och vintern mellan 16 – 23 grader.  Krukorna på bilden ovanför står i odlingsbrickor med en kapilärmatta under sig som fördelar vattnet till varje enskild kruka. Ofta går jag bara ner en gång i veckan och tittar till dem under höst och vinter.

Jag klipper alltid ovanför andra eller tredje bladparet när jag klipper från en liten tomatplanta.
Var vi klipper på plantan?

Tomatsticklingarna växer ganska mycket på höjden i källaren, vilket hela tiden genererar fler sticklingar och därmed fler framtida plantor. Jag brukar klippa av nya sticklingar när plantorna enligt mig blir för höga. Jag klipper alltid så att det finns några bladveck kvar under snittet. Då  kan det med lätthet bildas nya toppar/sticklingar från dessa grenveck. Jag sparar oftast de sticklingar som ser grönast och frikast ut och sätter ner dem i nya vattenglas eller i krukor med såjord. Ser sticklingarna lite slitna ut hamnar de oftast i soptunnan. Största prioritet ligger alltid på att ta hand om de plantor/ sticklingskrukor som redan är i gång.

Övervintra skadedjur

Ibland kan det hända att man får med sig skadedjur ner i källaren, speciellt om man dessutom samtidigt övervintrar chili som är en riktig magnet för bladlöss. Det smartaste man kan göra är att sätta in rovdjurssteklar på ett tidigt stadie om man anar att man har fått in bladlöss. Dessa steklar kommer patrullera alla plantor i källaren och ser till att bladlössen ligger på en riktigt låg nivå. Dock är det vanligare att man får med sig vita flygare / mjöllöss in med tomaterna och de är ganska svåra att bli av med. Även till dessa odågor finns det biologiska hjälpmedel att ta hjälp av och sätta in. Att använda sig av sk nyttodjur gör att man slipper spruta med såplösning eller andra preparat.  Preparaten kan slita på plantorna och som genom detta slitage kan vara vägen in för sjukdomar.

Tomatsticklingar i odlingskällaren vattnas och gödselvattnas.
Gödselvattna

Det är lätt hänt att man känner ett sug efter att plantera om tomatplantorna i större krukor med planteringsjord när de ränner iväg på höjden. Men det bör man helst inte göra, eftersom de då oftast  bara blir ännu större. Det man istället kan och bör göra är att konstant gödselvattna med väldigt svag gödselvattenlösning, typ 1 – 2 % lösning. Det finns väldigt många flytande gödsel på marknaden att välja på.

Det kan vara bra att veta att det är lättare att lyckas med oekologiskt flytande gödsel än med de ekologiska/kravmärkta när man använder sådana preparat inomhus. Det beror på att de miljövänligare sorterna nästan alltid innehåller någon slags kolhydrat (socker) som allt som oftast ruttnar om det bli stående i vattenkannor eller i odlingsbrickorna. Det kräver alltså att du som odlare är extra observant om du gödslar med ekologiska flytande preparat inomhus. Se till att gödselvattnet baserat på de miljövänliga gödselpreparaten inte blir stående en längre tid. Och vattna inte för mycket när du vattnar. Det ska vara precis så mycket så att jorden där växten står blir mättad. Det går även bra att använda kiss eller övervintrat nässelvatten till tomtplantorna. Samma sak där, späd riktigt riktigt svagt!

Kika gärna också på vår film om hur vi går till väga med att klippa sticklingar.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

10 svar till ”Övervintra tomater- sticklingsföröka”

 1. Tack för superbra blogg och youtube! Är ny på odling och trädgård så all tips är guld värda.
  Jag har sått ampeltomater, dom största plantorna är ca 25-30 cm höga nu och har inte börjat förgrena sig. Där är inga tjuvskott heller. Kan jag ta sticklingar från dom genom att klippa av toppen och lämna ett par bladpar? Kommer dom förgrena sig där då? Vill inte riskera att förstöra mina tomatplantor. 🙈

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Om du vill ta sticklingar kan du klippa av toppen eller vänta tills det bildats tjuvskott. Om dina plantor är långa och gängliga kan du klippa av plantorna ganska långt ner, men ovanför något bladpar. Då kommer plantan att förgrena sig och bli lite mer kompakt, under förutsättning att den få mycket ljus. Den avklippta toppen blir en stickling.

 2. Hej Johannes, jag är glad, för precis nu läste jag det du skrev om att övervintra tomatplantor!
  Extra glad, för jag gjorde samma /liknande experiment som du.
  Jag har även en chili planta som är tre år nu.
  Heja vi som älskar att experimentera med växter 👍👍

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Härligt 🙂

   Mvh Johannes

 3. Profilbild för Gunnel Karlsson
  Gunnel Karlsson

  Tack för tips ang. övervintra tomater och halshuggning. Har tagit sticklingar och planerat i grönsaksjord efter att de fått rötter. En del är gröna och fina, andra vissnar. De står i ljust fönster. Varför vissnar vissa? Beror det på för mycket eller för lite vattning? Näringsbrist? Har även halshuggit några och även då vissnar en del blad på ursprungsplantan.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   ofta för lite ljus, sätt in växtljus sök belysning på vår blogg.

 4. Profilbild för Kerstin Paul
  Kerstin Paul

  Förra sommaren läste jag om sticklingar för övervintring. Jag tog 3 toppar satte dem i varsin kruka, diameter ca12cm, ställde på min veranda. Där stod de hela vintern med temperaturvariation 13-30 grader beroende på solinstrålning. Vattnade med vatten utan gödning så att de aldrig torkade ut helt. De växte ut som långa (till slut dryga metern) veka stjälkar som jag la över ena kanten på en soffa. I februari tog jag de första sticklingarna från övervintrarplantorna, satte direkt i jord och under belysning. Jag fick inomhusodla 5 tomatplantor och skörda tomater innan midsommar. Tog sticklingar 2-3 omgångar ytterligare och fick ge bort plantor till grannar med växthus samt till sist plantera utomhus ca 13 plantor efter att ha UVljus härdat dem. Har nu en riklig skörd. Grannen fick massa tomater. Utomhus har plantorna på nässelvatten.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Underbart att läsa. Vad kul 🙂

   / Johannes

 5. Åh vad bra tips, detta ska jag prova i höst. Låter ni sticklingen växa på höjden och med ev tjuvar under vintern eller håller ni efter? I så fall hur? Ska jag tänka att grundsticklingen mest är för att hålla liv i för att ta nya sticklingar av på vårkanten, eller blir grundsticklingen i sig en ny planta jag faktiskt kan använda på våren sedan?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Japp under belysning och tar sticklingar under vintern samt vattnar med en svag blomstrakoncentration i vattenkannan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *