Du sår väl inte gurkväxter för tidigt?

Du sår väl inte gurkväxter för tidigt? Ska man ge sig på att odla gurka, zucchini, melon eller pumpa utomhus, gör man klokt i att vänta med sådden. Det är få växter som jag Johannes haft ihjäl så många gånger och på samma sätt som gurkväxterna. Det är helt och hållet mitt fel och beror på att jag varit för hetsig och ivrig

”Har du provat zucchinisorten Costata Romanesco?” frågade vi vår vän som kommit igång med grönsaksodling ett par år innan han fick frön från oss. Svaret blev nej, men han ville väldigt gärna ha frön av oss. Fröna skickades till honom i februari och efter någon vecka fick vi vetskap om att fröna hade grott och nu växte fina zucchiniplantor hemma hos honom i hans fönster. Han var supernöjd. Vi däremot, vi blev nästan skräckslagna! Vad dumt att vi inte berättade för honom om att det är alldeles för tidigt! Nå väl, hela den händelsen fick oss att i alla fall skriva den här artikeln och försöka varna alla andra som likt honom fick feeling för gurkväxter lite för tidigt. Men är du redan där? Tänk så här, det är genom att misslyckas vi bäst lär oss 🙂

Skulle du vara för tidig läs det här: Gurksticklingar – den snabba vägen till en likadan planta

Gurkväxter

Gurkväxter av olika slag, dvs gurka, melon, zucchini och pumpa har två kännetecken. Det ena är att de växer väldigt snabbt och yvigt och det andra är att de är mycket värmeälskande och lätt dukar under av kyla. Vi brukar ha siktet inställt på den 10 juni innan vi planterar ut våra plantor i utomhusklimat eller kallväxthus. Då vet vi med stor säkerhet att dag- och nattemperatur funkar för våra gurkväxter i odlingszon 2 och 3. Men helt säker kan man inte alltid vara och vill man både ha hängslen och livrem kan det vara en god idé att även bygga ett lite fiberduks tält till dem.

Så gurkväxter

Vi sår gurkväxter ett par tre veckor innan tänkt utplantering, så att plantorna inte hinner bli för stora och oregerliga inomhus innan utplanteringen sker. Vi brukar oftast täcka med en fiberduk vid utplantering för att plantorna ska få en så fin start som möjligt. Innan utplanteringen avhärdar vi alltid plantorna genom att ha dem en vecka i ett växthus på ett skuggigt ställe, under ett fiberdukstält.

På senare år har vi även utvecklat vårat förfarande och sår gurkväxterna efter mitten av maj ute i vårt kallväxthus fast på en värmematta på ca 20 W. Det blir sjukt bra och plantorna kommer i kontakt med den starka solen för start och blir tåligare vid ut och slutplantering.

Vår väns plantor

I vännens fall skapades en zucchinidjungel som höll på att ta över hela vardagsrummet redan i mars. Det bristande ljuset inomhus, kylan utomhus och platsbristen gjorde att han helt enkelt fick kasta sina enorma plantor. Det fanns ju inte möjlighet att inomhus förse de stora plantorna med ljus och att plantera ut dem skulle ge dem en snabb död. Jag minns inte om vi skickade nya frön eller om han hade kvar, men som tur var kunde han så nya vid en senare tidpunkt och liksom starta om på ett bättre sätt.

Fönsterodling eller uppvärmt växthus?

Om man tex önskar ha en gurkodling i sitt fönster går det bra att börja med gurksådden i februari, se länk längre ner i artikeln. Har man ett uppvärmt växthus eller inglasad uteplats kan man också driva upp gurkväxter tidigt. Men planerar man att odla pumpa, zucchini eller gurka på friland, i pallkrage eller i stora odlingsbehållare utomhus gör man klokt i att vänta till maj innan man stoppar sina frön i jorden. 

Att tänka på vid sådden:

  • Gurkväxternas frön tål att sås i krukor eller likande i planteringsjord.
  • Fröna gror bättre med värme. Placera därför sådden på en värmematta, på ett golv med värmeslingor eller på en fönsterbräda med varmt element inunder. Se till att det finns växtbelysning vid sådden, fröna gror snabbt.
  • När små plantor utvecklats behövs ingen extra värme längre.
  • Gurkplantors stjälkar kan vara känsliga för fukt. Strö gärna lite sand, perlite eller såjord på jordytan runt stjälken efter omplantering.

Vill du veta mer om odling av gurkväxter läs gärna följande inlägg:

Gurka inomhus

För dig som inte kan motstå den tidiga grurkfeelingen och som kanske inte har möjlighet att odla gurka utomhus eller ens en trädgård, finns det en väg till egna gurkor. Genom att välja ut sitt ljusatste fönster med minst 5 h full sol, gärna mer, kan man odla fram gurkor i sitt hem mellan mars – september. Vad väntar du på? Ner med fröna

Läs mer: Odla egna gurkor inomhus – steg för steg

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *